Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 maart 2018

De aller goedkoopste supermarkt?

De aller goedkoopste supermarkt?

De keuringsdienst van waarde een leuk informatie programma dat wij elke week kijken, zo was er afgelopen donderdag een aflevering over de goedkoopste supermarkt de ene supermarkt nog goedkoper dan de andere supermarkt.

Echt de goedkoopste
Elke supermarkt stunt ermee om de aller goedkoopste te zijn. De ene supermarkt heeft een vaste lage prijs, de andere supermarkt zegt al 75 jaar de aller goedkoopste te zijn, anderen gebruiken weer de laagste prijs garantie. Alle winkels roepen maar dat ze de echt goedkoopste zijn.

Het is dé manier om klanten je winkel in te lokken: Van de daken schreeuwen dat je de allergoedkoopste bent. Er is bijna geen supermarkt in Nederland die het niet doet.


In de top 3
Ook blijkt dat Nederlandse supermarkten op de 3de plek staan in Europa, wat betreft goedkoopste supermarkten. Ik wist wel dat wij goedkoop zijn, maar op de 3de plek was voor mij een verassing.

Iedereen wordt er minder van
Door de lage prijzen in de supermarkten krijgt het winkel personeel daardoor weinig/minder betaald en als ze te oud zijn worden ze te "duur". Vandaar dat je steeds wisselende en jonge personeelsleden aan het werk zijn in de winkel.

Vorige week merkte ik het nog aan de kassa's dat het zo druk was, en toen zei de kassière dat ze zo weinig mogelijk personeel mogen inzetten in de winkel.


Niet alleen het personeel in de supermarkt maar ook boeren en producenten van producten worden afgeknepen door de supermarkten. Daardoor gaan producenten kijken naar andere goedkopere grondstoffen. En boeren hebben helemaal geen keuze wat wat moeten ze met al hun uien, aardappelen als niemand ze wilt kopen, hij kan ze moeilijk zelf allemaal op eten.

Andere ingrediënten
Zo worden ook de ingrediënten van producten van mindere kwaliteit of wordt er bijvoorbeeld in de tomatensoep meer water en bindmiddel toegevoegd in plaats van tomaten. Geen boter gebruikt in de cake maar palmolie, om zo toch nog wat te verdienen aan de cake. Daar dit soort aanpassingen  kunnen ze toch de producten laag geprijsd houden in de supermarkt.


Koopjesjager
Ook was er een koopjesjager in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde die het niet erg vind dat de boer wordt uitgeknepen. Als hij maar goedkope uien heeft!

Zelf ben ik ook een koopjesjager en fiets rustig even om, om geld te besparen op de boodschappen. Zelf vind ik het wel erg dat boeren weinig geld krijgen voor al hun werk. het is toch te gek dat een boer 0,10 euro cent per kilogram krijgt terwijl het in de supermarkt al 10 a 15 keer duurder is.

De goedkoopste supermarkt
En om nou terug te komen welke supermarkt de goedkoopste is? Dat ligt er aan waar de supermarkt staat en als ze veel concurrentie hebben in de omgeving. Zo hanteert zelfs jumbo per supermarkt een andere prijs en is het ene filiaal van jumbo duurder dan de ander.

Bekijk de aflevering hier.

Heb jij deze aflevering gekeken? En wat is volgens jouw de goedkoopste supermarkt?
 1. Er is geen goedkoopste supermarkt. Als je zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn moet je de aanbiedingen in de verschillende supermarkten combineren.
  De ah is mijn basissupermarkt vanwege hun groot assortiment, vele biologische producten en nabijheid. Daarnaast hou ik de Dirk en Hoogvliet in de gaten voor hun aanbiedingen. Ik heb een groentetas bij de Natuurwinkel en hou ook Ekoplaza in de gaten. Zo eten we riant een zo biologisch mogelijk menu. Ik geef 75 euro per week uit voor 2 personen. Kan het goedkoper? Zeker, maar dat wil ik niet. Bio en vegetarisch is belangrijk voor ons. Ik heb de tijd voor meerdere korte supermarktbezoekjes per week.
  Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de uitzending niet gezien, maar ken de inhoud wel zo'n beetje denk ik. Lang geleden al besloten dat ik het systeem slecht vind. Ik zou dolgraag van de supermarkt afkomen. Alleen basisproducten nodig hebben en die zoveel mogelijk bij lokale winkels in de buurt halen waar geen beursgenoteerde bedrijven belangen bij hebben. Maar ik ben bang dat ik nog te vaak voor gemak ga. Misschien wordt het makkelijker als we verhuizen. In Oosterwold wonen meer mensen met vergelijkbare wensen en dan is het misschien makkelijker om samen te regelen. Voor goedkoop probeer ik niet te gaan. Juist doordat het ten koste van boeren/arbeidsvoorwaarden ed gaat. Maar ik merk dat er wel een klein vrekje in mij schuilt die toch aangetrokken wordt door bonusaanbiedingen ed. Ik heb nog veel te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb de uitzending niet gezien, en kan ook niet echt zeggen welke winkel nou het goedkoopste is, zelf ga ik naar verschillende supermarkten en haal daar de aanbiedingen, en vul dat aan met mijn basis boodschappen en dat is ook bij de ene weer goedkoper dan bij de ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken wat Merel zegt, ook ik mijd de supermarkt omdat ik het systeem slecht vindt. Ik heb veel leren zelf maken van basisproducten.
  Aanbiedingen doen mij niet zoveel meer, omdat de meeste processed foods in mijn ogen minder waardig vind dan mijn eigen bereide producten. Als je niet moet consuminderen om te overleven,of een beetje speling hebt in financiën komen veel mensen uit op een combinatie met consuminderen en ethiek. Voor sommigen is dat wel vlees maar bio, anderen kiezen voor vegan, en en ik zoveel mogelijk zonder supermarkt en vóór lokale economie. Dan ben ik soms wat duurder uit dan de supermarkt,of meer tijd kwijt aan boodschappen doen, maar mijn geweten heeft ook rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik dacht dat de Aldi en Lidl toch wel zo'n beetje de goedkoopste waren.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er is inderdaad geen goedkoopste supermarkt, dat was de uitkomst van de uitzending volgens mij. Het viel mij wel op dat Albert Heijn buiten beschouwing werd gelaten. Recent is gebleken bij onderzoek van de Consumentenbond dat zij de beste aanbiedingen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In het verhaal van de uitgeknepen boeren mis ik nog iets anders nl: de transport sector die door alle supermarkten wordt uitgeknepen

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken