Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

27 februari 2018

Besparen op boodschappen: Ene filiaal Jumbo duurder dan andere

Besparen op boodschappen: Ene filiaal Jumbo duurder dan andere

Ik wist het niet, maar de ene supermarkt van Jumbo in Nederland is duurder dan de andere. Dat stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Jumbo hanteert over het algemeen 3 verschillende prijsniveaus, blijkt uit de supermarkt prijspeiling van de Consumentenbond. Het prijsniveau wordt vooral bepaald door de nabije concurrentie: zit er geen andere supermarkt of een duurdere supermarkt in de buurt, dan zijn de prijzen hoger. Zijn er in de omgeving (veel) goedkopere supermarkten, dan zijn de prijzen lager.

Jumbo blijkt in 54% van zijn filialen hun hoogste prijsniveau te hanteren, in 32% hun middelste prijsniveau en in 14% hun laagste.

De Consumentenbond vergeleek 7.000 prijzen van allerlei boodschappen. Daarbij waren 150 producten van A-merken en 120 van huismerken: onder andere olijfolie, melk, ijsthee en pils, maar ook luchtverfrisser en papieren tissues.

In het noorden duurder!
Als je in Friesland, Groningen en Limburg woont heb je pech als je naar Jumbo gaat, in deze provincies zijn er bijna alleen maar duurdere Jumbo’s, meer richting de Randstad zitten de goedkopere winkels. Dit prijsverschil is vooral te zien bij de A-merken.

Hoogvliet hanteert 2 prijsniveaus, met name voor hun huismerken. Bij Jumbo en Hoogvliet gelden de prijsverschillen zelfs online, afhankelijk van bij welke Jumbo of Hoogvliet consumenten hun boodschappen ophalen of waar ze hun bestelling laten bezorgen.

De Consumentenbond peilde in december 2017 de prijzen van de 15 grootste supermarktketens én online bezorgsupermarkt Picnic. Bij de prijspeiling werden 7000 prijzen genoteerd, van 150 A-merk en 120 huismerk-producten. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken blijkt in 3 jaar gegroeid te zijn van 31% naar 36%.


Prijs verschillen
Goedkope en dure Jumbo’s zijn soms relatief dicht bij elkaar te vinden. In Utrecht en Nieuwegein zijn de prijzen aan de lage kant, terwijl de vestigingen in Maartensdijk en Vianen juist hoge prijzen vragen. Hellman’s mayonaise kost in Wierden 2,65 euro, terwijl Jumbo-klanten in Almelo voor precies dezelfde mayo 2,19 euro betalen.

Een ander extreem voorbeeld bij Hoogvliet: wie in Den Haag Leyweg shopt, betaalt voor Robijn Color 7,29 euro, terwijl dezelfde flacon in dezelfde stad in de Theresiastraat 4,99 euro kost. Of neem koffiebonen van Douwe Egberts: €5,99 bij de goedkopere winkels, €6,85 in de duurste. Een verschil van bijna 15 procent.


Picnic
Opvallend is verder dat nieuwkomer Picnic het goedkoopst is voor A-merken: 6% goedkoper dan gemiddeld. Aldi en Lidl zijn nog steeds het goedkoopst wat betreft huismerken, maar het verschil met de andere supermarkten is wel kleiner geworden: in 2015 waren zij 20 tot 22% goedkoper, nu 15%. Spar is het duurst voor huismerken én voor A-merken.

Via deze pdf krijg je een overzicht van de prijsniveaus van alle jumbo supermarkten. Ik heb zelf ook even gekeken en de Jumbo waar wij heen gaan is de prijs niet laag en niet hoog maar in het midden.

Wist jij dat er prijsverschillen zijn? En is jouw Jumbo laag, midden of hoog met zijn prijzen?
 1. Ik kende de prijsverschillen omdat ik grote boodschappen laat thuisbezorgen. De voorbeelden die je noemt zijn wel A-merken, iets wat ik sowieso niet koop. Ik heb daar iets tegen. Kwaliteit van B-merk of huismerk is net zo goed, en daar wordt geen reclame voor gemaakt, wat aanzienlijk scheelt in de kosten. Bij elk A-merk zie ik de megalomane bolides van de directeuren voor me, daar betaal ik liever niet aan mee.
  Ik maak steeds meer zelf, brood, koekjes, snacks, mayonaise, wasmiddel, dat scheelt enorm, en het voelt ook goed om zelf te kunnen doen en als bijvangst scheelt het ook nog eens een hoop plastic afval. Ik ben gewoon met één ding zelf maken begonnen...en dat is steeds uitgebreid. Ik kan het je aanraden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze staan er niet allemaal in. Op de lijst zie ik er maar eentje in Rotterdam en de twee bij mij in de buurt staan er niet op. Ontbreken er wellicht pagina's aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie het al, niet alle Rotterdam filialen staan bij elkaar in de lijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wist het helemaal niet dat ze andere prijzen hanteren! Vind het ook wel een beetje apart eigenlijk...Snap het ook niet zo goed...Wij hebben hier ook een jumbo, maar ik hou niet van die winkelketen, dus ik kom er zelden tot nooit....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jep, ik wist het wel. Dat is de reden dat je je woonplaats (of plaats waar je shopt) moet invullen op de website van Jumbo als je een product wilt opzoeken... Jumbo's in mijn regio vallen onder 'midden', maar ik kom er uitsluitend voor de verse gist, dus ong. 30 cent per week is mijn besteding bij Jumbo ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is de verse gist weer 20ct bij Jumbo (Regio Haarlemmermeer).

   Verwijderen
 6. Wat een stelletje afzetters daar bij de Jumbo om niet overal dezelfde prijzen te hanteren!
  Ik ben een Fries, wonend in de stad Groningen en ze hanteren hier in het Noorden vrijwel overal de hoogste prijzen. Ik kom bijna nooit bij de Jumbo, maar nu vind ik het helemaal niet meer de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Omdat ik af en toe bij verschillende jumbo's hier in de regio koop, was het mij bekend. Ik haak inmiddels af bij de Jumbo, ik vind de prijs kwaliteit verhouding echt slecht. Vooral op het gebied van groente en fruit. Hoe vaak ik niet thuiskwam met slecht fruit en groente en aardappels. Dan kun je terug gaan en iets anders vragen, maar op een gegeven moment kon ik wel aan de gang blijven. Ik ben weer overgestapt naar AH en de markt. Bij AH betaal je veel maar is de kwaliteit meestal goed. En de markt is wat goedkoper. Ook de Lidl heeft goede groentes.
  groet, Jeanne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wist dit niet. Er is bij mij (Amsterdam) wel een jumbo in de buurt, maar ik kom er nooit. Ik koop vaak bij de AH en dan met 35% korting. En de rest bij de Lidl of de buurtslager e.d want die zijn leuk en goed

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken