Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 december 2017

Aardgasloos wonen hoe doe je dat?

Aardgasloos wonen hoe doe je dat?

Nederlandse woningen worden in 2050 niet meer verwarmd met aardgas, als het aan de overheid ligt. Hoe jouw huis eruit gaat zien hangt af van de manier waarop jij je huis gaat verwarmen.

De meeste huizen zullen in 2050 aangesloten worden op een warmtenet of overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp. In beide gevallen zorgt dit voor grote aanpassingen in huis.

Hieronder een aantal manieren om aardgasloos te gaan wonen.

Koken op stroom
Zelf hebben wij onze gas kookplaat vervangen voor een inductie kookplaat. Dit al een kleine stap voor ons om minder aardgas te verbruiken en om aardgasloos te gaan wonen.

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is 1.500m3 per jaar. Hiervan gaat ongeveer 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt maar gebruikt om mee te koken.

Woning verwarmen zonder aardgas
Er zijn diverse mogelijkheden om je eigen huis te gaan verwarmen zonder aardgas. Hieronder vindt je een aantal mogelijk heden.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een elektrische vervanging voor je cv-ketel. Eigenlijk is een warmtepomp een soort omgekeerde koelkast. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater en gebruikt die warmte voor verwarming en warm water. Een warmtepomp wordt gebruikt bij all-electric oplossingen, warmtenetten en Warmte Koude Opslag installatie (WKO).

Een warmtepomp is efficiënt omdat het weinig elektriciteit gebruikt om je huis mee te verwarmen. In combinatie met groene stroom is het een heel duurzaam alternatief voor aardgas.

Elektrische cv-ketel
Het is ook mogelijk uw CV radiatoren of vloerverwarming te verwarmen met stroom. Energievriendelijk door de microprocessor gestuurde electronica. Maximale energiebesparing en langdurig comfort. Omdat er geen verbranding plaatsvindt is er geen kans op koolmonoxide vergiftiging en is er geen afvoer nodig. Dus geen buizen en schoorsteen meer op het dak. Hierdoor is de elektrische cv ketel nagenoeg onderhoudsvrij. Wel is een cv-ketel volledig elektrisch 2,6 x zo duur aan energiekosten voor verwarming dan aardgas.

Pelletkachel
Een pelletkachel is een zuinige houtkachel die brandt op samengeperste houtkorrels (pellets). Een pelletkachel is schoner dan een gewone houtkachel en kan daarom een goed alternatief zijn om in de koudste dagen wat bij te stoken. Een pelletkachel als hoofdverwarming verbruikt echter veel pellets en dat zorgt voor de uitstoot van fijnstof in de lucht

Infraroodpanelen voor verwarming
Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij je huis heel goed geïsoleerd is.

Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). IR-panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ondanks een lage temperatuur. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.

Zonneboiler
Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 190 m3 gas en 340 kg CO2-uitstoot.   In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

Houtkachel of open haard
Een vuurtje stoken kan gezellig zijn, maar voor het milieu en de gezondheid zijn houtkachels en open haarden niet goed. Het veroorzaakt luchtvervuiling, zoals fijnstof, en kan ook stankoverlast geven. Het stoken van hout in houtkachels en open haarden is daarom niet wenselijk. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, net als verschillende kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout. En de rook is vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen.

Wil je toch genieten van een houtvuur, kies dan voor pelletkachel. Een open haard of houtkachel zijn echte afraders: die zorgen voor een heleboel schadelijke stoffen in en om je huis. Bovendien vliegt bij de open haard 90 procent van de warmte zo de schoorsteen uit, bij de houtkachel is dit 20 tot 40 procent. Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtverontreiniging, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels.

Hoe gaan wij aardgasloos wonen in onze eigen huis
Wij hebben al een kleine stap gezet door niet meer op aardgas te gaan koken maar op inductie te gaan koken, hiermee besparen wij al iets aan gas per jaar.

Zo willen wij ook eerst zonnepanelen op het dak plaatsen in 2018. En daarna gaan wij ons oriënteren op een warmtepomp of op een elektrische cv-ketel. Want als wij zonnepanelen hebben dan kunnen wij die stroom zelf gaan gebruiken om onze huis elektrisch te verwarmen.

Ook gaan wij nog kijken als wij onze huis nog (beter) kunnen isoleren. Dat scheelt ook weer stookkosten.

Heeft u nog tips? of andere manieren om aardgasloos te gaan wonen?
  1. Wat denk je van warmteterugwinsystemen.Die heb je bv wat douche(water) betreft(douche-wtw of easy drain systeem) of wtw gekoppeld aan je mechanische ventilatie.
    Het best lijkt het me om een plan te maken met bv Plushuis(plushuis.nu)om zo je huis niet alleen goed te isoleren, maar ook de juiste zuinige voorzieningen te treffen zodat je uiteindelijk quitte speelt met energie en erop vooruit gaat qua comfort.
    Met het plan als leidraad kan je elke keer een stap verder gaan als het geld het toelaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben een houtkachel maar als ik dit zo lees neem ik de volgende keer een pelletkachel!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel heel kort door de bocht, houtkachels zijn er ook in vele soorten en maten. Er zijn bv tichelkachels en finovens die op 1 keer opstoken de hele dag het huis kunnen warm houden. Dat red een pelletkachel niet op. Ook gewone houtkachels moet je blijven opstoken. Zelf hebben wij een speksteenkachel met 80% rendement, die stook je 1 keer op en houd dan uren de ruimte warm. Rookoverlast voorkom je door een hoge verbrandingsgraad en goed stookgedrag. Olga

      Verwijderen
  3. Ik heb zo mijn twijfels over warmtepomptechnologie. Wij lieten enkele jaren geleden onze elektrische boiler voor SWW vervangen door een energiezuinige warmtepompboiler. Verbruik was inderdaad veel lager maar na 2 en een half jaar functioneerde de warmtepomp van de boiler niet meer. We hebben geïnformeerd naar de kosten om de warmtepompboiler te laten herstellen maar die waren vrij hoog. Onze boiler warmt nu enkel nog op op elektriciteit. Wij hebben er al spijt van gehad dat wij onze vorige elektrische boiler (die nog goed functioneerde) lieten vervangen door een WPB met de bedoeling om minder te verbruiken. De kostprijs voor dergelijke WPB en de installatie (afvoer) was vrij hoog en doordat de boiler zo vlug stuk was, hebben wij er zelfs nooit de meerprijs kunnen recupereren door een minder verbruik. Zonde van onze uitgave.....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik woon in Frankrijk en heb geen aardgas, ik heb een pelletkachel en een houtkachel, ik kook met een gasbom, de oven is elektrisch en in heb een boiler voor mijn warme water.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben net een keramisch kacheltje gekocht die 30 vierkante meter kan verwarmen. Voldoende voor de woonkamer/keuken. Verder hebben we nergens de cv aan dus dit lijkt een mooie oplossing. Of het dat ook daadwerkelijk is zullen we moeten afwachten.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken