Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 maart 2022

Blog stilte nu 1 jaar later

Blog stilte nu 1 jaar later

blog stilte nu 1 jaar later Bijna 1 jaar heb ik niet geschreven op mijn blog. In blog land word het ook steeds stiller de laatste tijd. Natuurlijk lees ik andere collega bloggers wel via mijn leeslijst. Altijd blijf ik nieuwsgierig hoe andere bloggers het doen op financieel gebied en eigen verbouwingen.

Waar ik in februari 2021 nog druk maakte over lekkage van onze dak door stuifsneeuw. Een van mijn laatste persoonlijke verschaal. In de maanden daarna is er nog zoveel gebeurt in de wereld en in onze portemonnee.

Zelf geen corona gehad en vriendlief ook niet, alleen gisteren op mijn werk was er weer een cliënt in het verpleeghuis die positief testte. In 1 jaar tijd is er wel heel veel gebeurt, woningnood voor mensen van mijn leeftijd vooral (dertigers), alles is duurder geworden door corona. Dat alles duurder is geworden dat merk ik aan onze digitale huishoudboekje. Ik houdt nog alles toch de euro cent bij. En dan zie ik toch grote stijgingen in het boodschappen budget, (zorg)verzekeringen. En wil je je woning verbeteren of verbouwing is er op dit moment geen klusjes man te vinden. “Probeer a.u.b. een ander bedrijf” staat er in de e-mail.

En dan heb je nog de grote stijging van het stroom en gas. En door de oorlog in Oekraine word niet alleen energie duurder maar ook brandstof.  En de boodschappen worden ook alweer duurder. En dan lees je 5 euro voor 1 brood. Waar moet de gewone mensen die net boven het minimum verdienen het allemaal van betalen.

Vriendlief verwacht een 3de wereld oorlog, het is geen 1 minuut voor 12 maar 1 seconde voor 12. We zullen het zien. En dan heb ik het nog niet gehad over de overstromingen, droogte, honger en andere natuurverschijnselen van het afgelopen jaar.

Mensen in mijn omgeving durven de verwarming niet meer aan te doen. Gelukkig heb ik heel wat mensen in mijn eigen omgeving kunnen helpen (via consumentenbond) om een 3 jarig contract aan te gaan van 0,83 gas en 0,25 euro voor stroom. Ze vonden het toen al prijzig om af te sluiten, maar zijn op dit moment hartstikke blij dat ze mijn advies hebben opgevolgd en ik ze geholpen heb met het afsluiten van een “goedkoop” energie contract. Je moet elkaar toch helpen.

Dat mijn blog stil is gevallen is komt enerzijds dat ik na deze corona jaren vermoeid ben. Het ritme van om het weekend werken, nachten, avond, overdag werken dat breekt wel op en continue gevraagd worden om extra te werken daar ben ik wel klaar mee. Ik heb niet voor niets gekozen voor 24 uur per week werken. Mijn standaard antwoord is nee tegenwoordig en soms moet je toch weer ja zeggen omdat er op dit moment meer dan 5fte (36 uur) missen per week.

Het afgelopen jaar dacht ik steeds vandaag ga ik even zitten om een blog te schrijven, ik heb veel inspiratie maar het kwam er niet van. Luisteren naar je lichaam, als je er niet klaar voor bent, dan moet je het niet doen. Vanaf april tot september dit jaar heb ik minimaal 1 keer per maand, 1 week vakantie. Vakantie uren en over uren stapelen zich op maar ik wilde het absoluut niet uit betalen. Vandaar dat ik nog veel tegoed heb.

Financiën


Op financieel gebied kunnen wij ons prima redden. Vriendlief heeft zijn vaste baan in corona tijd op gezegd als hulp elektromonteur in de bouw. Hij wilde absoluut niet nog een winter in de kou staan op 15 hoog en onderkoeld raakte wat regelmatig gebeurde. Nu werkt hij in een bouwmaterialen winkel voor bedrijven. Wel voor iets minder loon (schrik niet 11 euro per uur) en een half jaar contract. Zijn werkplezier staat voorop en heel moedig dat hij zijn vastigheid op geeft. Contract is weer met een half jaar verlengd en heeft zeer goede beoordelingen.

En dan denk je er is personeels te kort ook bij hem op het werk en dan toch geen vaste baan aanbieden. Zo werkt het met lager opgeleide werkenden die geen hbo diploma hebben en heerlijk op kantoor achter de computer kunnen werken, ook in corona tijd.

Vriendlief is heel goed met zijn handen, van meterkasten tot elektra aansluitingen dan maakt hij allemaal. Tot tunnelen op de bouw en op grote hoogten werken in weer in wind. Ik doe het hem niet na. Maar een loonkloof is er op dit moment wel. Mensen die met hun (gouden) handen kunnen werken die moet je juist belonen. En nu maar hopen dat het dit jaar of volgend jaar een vaste aanstelling krijgt. Dat geeft mij en vriendlief toch meer zekerheid.

Verbouwingen


Aangezien mijn vriend “gouden” handen heeft, hebben wij uiteraard niet stil gezeten met de verbouwing van onze woning. Ik heb heel veel geleerd over elektra, groepenkasten, ampere, aansluitingen ecetera. Samen hebben wij veel gedaan. Onze woning is in april 2021 volledig van het gas af gegaan. Eind 2020 hadden wij onze elektrische combi cv-ketel in werking en na een aantal maanden testen hebben wij besloten om de gasleiding weg te halen.

Echt van het gas af


De gasleiding is van de meterkast tot aan de straat eruit gehaald. Met vele technische oplossingen zoals een laadpaal (voor de e-auto) die stroom monitort en een elektrische combi cv-ketel die zich zelf monitort en deels uitgaat per fase (met een fase bescherming) als de stroom vraagt te hoog word. Niet meer dan 17 KW tegelijk mogen wij gebruiken aan stroom en dan schakelen de auto en de cv ketel hun stroom verbruik automatisch minder of fasen uit. Eigenlijk hebben nu een slimme woning die het stroom net niet extra belast. Gelukkig hebben wij geen gas meer.

De afgelopen jaren


Vanaf 2017 geven wij heel weinig geld uit aan onszelf, gaan bijna niet op vakantie op een weekendje weg na. Geven zo min mogelijk uit aan kleding en allerlei spullen. Wel een luxe jacuzzi gekocht in coronatijd maar dat was onze enige luxe, wat een wens was van vriendlief. Door veel te investeren in onze jaren 80 woning, profiteren wij ervan dat onze woning minder tochtig is en dat wij geen hoge maand bedrag hebben aan stroom. De keer zijde is dat de bank bekleding versleten is (lees gaten). de meubelen krakkemikkig word en de wielen van de eetstoelen vliegen er onder vandaan. Dit jaar moet er meer geld besteed worden voor kleding. Maar ook voor nieuwe meubelen, alleen staat de woning verduurzamen altijd op nummer 1. Maar eigenlijk mogen wij niet klagen wij hebben een dak boven onze hoofd en wij hebben te eten, kunnen zitten op onze versleten bank.

1 jaar later


Nu ik 33 jaar ben valt het mij op dat de tijd steeds sneller voorbij gaat. Toen ik nog twintig jaar was vond ik dat helemaal niet, de tijd leek stil te staan. Ouderen die ik op mijn werk vraag, bevestigen dat een jaar zo voorbij is en hoe ouder je word hoe sneller de tijd gaat. 1 jaar is voorbij gevlogen. En ik probeer weer meer te gaan bloggen, want op financieel gebied gebeurt er genoeg in onze leven. In de afgelopen jaren hadden wij de Financieele wind de goed kant op. Maar als de wind even omdraait en wij tegenwind krijgen dan word het in 2022 een uitdaging voor ons op financieel gebied.

 1. Hey wat leuk een blog van zuinigeman!
  Wat een verhaal weer, maar ook heel veel herkenbare dingen. Denk vooral aan jezelf en bedenk goed, Bloggen is een hobby niet een moetje! Leuk om in ieder geval weer van je gehoord te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je weer van je hebt laten horen. Goed dat je weer nee kan zeggen tegen de extra uren en fijn dat er vrije weken aankomen in de warmere maanden van het jaar. Mocht je je heel hard ergeren aan je bank is wellicht regelmatig bij de kringloop binnen lopen een idee? Werk er nu zelf een middag als vrijwilliger en kan zeggen dat ik echt hele mooie niet van nieuw te onderscheiden banken voorbij zie komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om weer van je te horen/ lezen. Ik heb ook het idee dat het rustig is in Blogland.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om je weer te lezen. Veel gebeurd in een jaar. Gouden handen moeten meer beloond worden. Als particulier zie ik mijzelf niet zo sjiek investeren op elektra gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kocht een Juki naaimachine bij de stenen winkel en samen met stof, goed garen, nieuwe kussens moet dat goed komen. Juki heeft meer ruimte onder het voetje en een krachtige motor.
   Voor gewoon kleding maken heb ik een oude Bernina. Al met al niet goedkoop. Maar wel fijn.

   Verwijderen
 5. Leuke blog en fijn je weer te kunnen lezen!
  Ik merk zelf ook (ook 33 jaar) dat de jaren steeds sneller gaan.
  Maar dat is wetmatig ook zo. Een jaar extra is nog maar 3% van je leven ipv toen we 20 waren 5% van je leven. Een jaar wordt dus steeds minder lang..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Zuinigeman, leuk om weer van je te horen. We kennen elkaar al een poosje, alleen toen had ik een andere blog. Ik was benieuwd hoe het met je ging, en nu ben ik weer bijgepraat door je. Bloggen is soms gewoon lastig, dat merk ik ook. Dan vraag ik me af wat ik de wereld te bieden heb. Maar dan schrijven er toch veel mensen leuke reacties en dan krijg ik weer zin om wat te schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welkom terug in de wereld van de blogs ;)
  Mijn ervaring de afgelopen tijd was trouwens niet heerlijk achter de laptop op kantoor, maar juist thuis zitten totdat de muren op je af komen. Konden we maar naar kantoor... Maar dat was hopelijk tijdelijk. Ik kan we wel goed voorstellen hoe het is om daar geen keuze in te hebben. Dat lijkt me zeker niet altijd makkelijk.
  Veel succes voor jou en vriendlief!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Welkom terug, vond het altijd fijn om je blogs te lezen. Bij ons is het inkomen flink veranderd ruim 1400 euro per maand minder, dat is een slok op de borrel als de ene in de gezondheidszorg werkt en de andere gepensioneerd is. Lastig nee, we hebben bijna de woning afgelost, we hebben fietsen waardoor we de auto bijna niet gebruiken, we ruilen kleding of kopen deze tweedehands, de keuken is oud maar ik beschouw het als werkbank in huis, dus die vervangen we nog niet. Vakantie heel soms in de paar jaar hebben we besloten. We redden ons prima. Maar het leven is idd duurder geworden. Hoop nog veel inspiratie te vinden bij je.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken