Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

20 maart 2022

De portemonnee van J (40) & S (41)

De portemonnee van J (40) & S (41)

Waar doen ze het van? In de rubriek 'De Portemonnee Van' vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van J (40) & S (41)Stel jezelf voor…


Mijn naam is J. 40 jaar en ik werk 24 uur als activiteitenbegeleider in een woonzorgcentrum. Ik ben getrouwd met S. 41 en werkzaam als verpleegkundig specialist voor 36 uur in de GGZ. We hebben 3 kinderen van 13, 15 en 17.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik lees graag PorteRenee en zuinigeman.nl. Verder lees ik allerlei verhalen en blogs op Pinterest over geld en bezuinigen.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 15 euro, omdat vanmorgen iemand een spiegel kwam halen die we op marktplaats hadden staan. Anders meestal niets want ik pin alles.


Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


Inkomsten per maand
Salaris J € 1.600,00
Salaris S € 3.400,00
Hypotheekrente € 228,00
Totaal € 5.228,00


Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek € 1.350,00
Verzekeringen € 147,82
Deezer € 14,99
Zakgeld kids € 55,00
Oasen € 26,39
Volleybal Jongens € 30,00
Zorgverzekering S met kids € 186,30
Zorgverzekering J € 86,42
Energie € 262,00
Begrafenis verzekering 5 pers. € 42,88
Telefoon 5 pers. € 50,00
Tv en internet € 71,00
Gemeentebelasting € 110,00
Auto belasting € 60,00
Totaal € 2.492,80

Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 600,00
Kleding € 300,00
Tanken € 100,00
Uitjes / extra's € 300,00
Sport € 200,00
Totaal € 1.500,00


Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Een aantal van onze variabele lasten heb ik nu bij de maand gezet. We betalen de gemeente belasting altijd in 1x in januari. Ook zijn we dit jaar begonnen met 1 van de zorg premies in 1x te betalen. In mei willen we alle verzekeringen voor het huis en de auto ook in 1x betalen. Dat scheelt per maand en meestal krijg je ook nog korting op het totaal bedrag. Waterschap komt ook 1x per jaar, meestal is dat rond de €400 euro.

Verder hebben we ook variabele inkomsten per jaar. Zoals allebei vakantiegeld in mei en een 13de maand in december. Gemiddeld hebben we dan 2x € 4000 extra. Dit zetten we meestal op de spaarbank en gebruiken het voor vakantie, extra rekeningen en onderhoud van het huis. Verder komt de kinderbijslag op de grote hoop. Dit zet ik ook, zodra het binnenkomt, op de spaarbank. Als iemand iets van kleding nodig heeft dan halen we het.

Hoeveel geld blijft er maandelijks over?


We houden ongeveer € 1000 euro over. Dit sparen we tot een buffer van € 10.000 euro en daarna gaan we aflossen op de hypotheek.

Hoe beheer je de financiën?


Ik schrijf alles uit in een Exel bestand en maak een begroting van het hele jaar.
We hebben beiden onze eigen rekening waar ons salaris op komt. Voor de vaste lasten hebben we een gezamenlijke rekening, daar stort ik het geld op wat we nodig hebben voor de rekeningen en we hebben allebei een spaarrekening.
We doen alles in overleg en hebben nooit problemen over het geld.

En wie doet de financiën?


Ik beheer alles en laat mijn man regelmatig meekijken. Hij kan ook op al mijn rekeningen kijken en ik op die van hem.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja, dik tevreden. We zijn nog aardig aan het verduurzamen. We hebben vorg jaar geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp. Hierdoor gaat de energierekening fors naar beneden. Aankomend jaar willen we een elektrische auto kopen. We houden stroom over en dan is het tanken dus gratis.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


We zijn allebei geen big spenders. We geven niet zoveel om merkkleding of spullen. Alleen onze telefoon is belangrijk en we hebben allebei een mooie smartwatch.
S. geeft makkelijker grotere bedragen uit, maar vindt het zonde om kleine dingen te verspillen zoals teveel limonade siroop of te veel shampoo gebruiken onder de douche. Ik ben juist tegenovergesteld. Ik kan me om de kleine dingen minder druk maken en vind grotere aankopen vaak moeilijker om te doen, zoals een spijkerbroek kopen boven de € 100 euro terwijl je er ook 1 voor € 30 euro kan vinden.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, bij mij thuis praten we open over geld. Ik vind het jammer dat mensen over het algemeen best geheimzinnig zijn over hun inkomsten en uitgaven, terwijl je soms best goede dingen van elkaar kunt leren.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Nee, eigenlijk niet echt. Misschien onze eerste auto en koophuis. We waren toen net 20 en wisten nog niet goed hoe we dingen moesten aanpakken. Nu struint S het hele internet af en vindt meestal hele mooie koopjes. Hij heeft al een paar hele mooie auto’s gevonden voor ons en familie, voor heel weinig geld. Als we soms na een paar jaar weer spullen verkopen maakt hij soms zelfs winst op Marktplaats.

Spaar je ook maandelijks geld?


We sparen al het geld wat eind van de maand overblijft. Dat is meestal rond de € 1000 euro.

En waar sparen jullie voor?


We willen een buffer hebben van € 10.000 euro voor onverwachte uitgaven. Als we deze buffer hebben gaan we verder met aflossen. We hebben vorig jaar alweer € 2500 euro afgelost op de hypotheek. Ook hebben we al twee keer ons huis laten taxeren en vielen we zo in een lager rentetarief waardoor de hypotheek omlaag ging. We hebben een aflossingsvrij stuk binnen onze hypotheek van € 225.000 euro. Dit deel willen we graag afgelost hebben voordat we met pensioen zijn.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar zijn we nog steeds gelukkig in ons huis met onze kinderen en zijn we hard op weg om de hypotheek zo veel mogelijk af te lossen. Misschien gaan we over 10 jaar verhuizen naar een kleiner huis en dan schenken we alvast een deel van de erfenis aan de kinderen zodat ze ook een huis kunnen kopen. Anders ben ik bang dat ze nog erg lang thuis moeten blijven wonen gezien de huizenmarkt. We willen zelf rond ons 60ste stoppen met werken en dan samen gaan reizen. We zijn beiden al vanaf ons 18e aan het sparen voor ons pensioen via het werk en met het huis als extra buffer moet het allemaal wel gaan lukken.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij deze rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken