Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

18 oktober 2020

De portemonnee van Julia (29)

De portemonnee van Julia (29)

Waar doen ze het van kasboek verhaal van Julia 29 jaar verdient 3000 euro netto per maand Waar doen ze het van? In de rubriek ‘De Portemonnee Van’ vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Julia (29)Stel je zelf voor…


Ik ben Julia (29 jaar) en ik werk fulltime (36 uur) als adviseur bij de overheid.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Via Instagram volg ik de laatste tijd verschillende blogs, waaronder Porterenee, The Financial Diet en Clever Girl Finance.

Portemonnee grijs

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 5,10. Dat laat wel zien dat ik een pinner ben. Ik doe niets met contant geld en zorg alleen dat ik wat muntjes heb om ergens naar het toilet te kunnen of een kluisje te kunnen gebruiken.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


Inkomsten per maand
Salaris netto € 3.000,00


Totaal € 3.000,00


Inkomsten € 3000,- netto aan salaris. Dit is exclusief 16% aan keuzebudget. Hierin zit mijn vakantiegeld, eindejaarsuitkering en nog wat extra’s. Ik kan ervoor kiezen om dit budget maandelijks of bijvoorbeeld aan het einde van het jaar in één keer uit te laten betalen.


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Huur € 1.100,00
Aflossing studieschu;d € 183,00
Gas, water en elektriciteit € 155,00
Openbaar vervoer € 140,00
Zorgverzekering € 125,00
Manicure en pedicure € 60,00
Kattenvoer e.d. € 50,00
Lokale belastingen € 41,00
Abonnement zwembad € 40,00
Internet € 30,00
Abonnement op een krant € 30,00
Mobiele telefoon € 27,00
Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering € 15,00
Lenzen € 13,00
Spotify abonnement € 10,00
Lidmaatschap politieke partij € 10,00
Goed doel € 10,00


Totaal € 2.039,00Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


€ 300,- boodschappen maar dit verschilt heel erg per maand. Wat ik uitgeef aan kleding, uitjes, cadeaus en overige zaken is in feite wat er overblijft. Dit komt neer op zo’n € 250-300,- per maand.

Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 300,00
Kleding, uitjes & cadeaus € 300,00


Totaal € 600,00

Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Kapper € 500,00
Tandarts € 140,00


Totaal € 640,00

Hoe beheer je de financiën?


In Excel heb ik een overzicht van mijn vaste lasten. Die houd ik vooral bij om in de gaten te houden of de uitgaven nog allemaal nodig zijn (lees ik de krant nog, bijvoorbeeld) en of daar op te besparen valt. Verder probeer ik nu maandelijks ergens extra aandacht aan te geven. Zo heb ik vorige maand een ‘No Spend Challenge’ gedaan, waarbij ik een maand lang nergens geld aan uit gaf behalve aan vaste lasten. Deze maand houd ik (op de koelkast) mijn uitgaven aan boodschappen bij, om daar meer inzicht in te krijgen.

stapeltje euro's

En wie doet de financiën?


Mijn financiën beheer ik zelf.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Met mijn inkomsten ben ik heel tevreden. Mijn uitgavenpatroon was tot voor kort wel zorgelijk, omdat ik meer uitgaf dan er binnen kwam, maar het gaat nu de goede kant op.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Geld uitgeven gaat bij mij heel makkelijk. Ik heb het geluk dat ik niet op de kleintjes hoef te letten. Dit draagt er alleen wel aan bij dat ik niet altijd goed oplet en meer uitgeef dan ik zou willen. Ik geef geen geld uit om het uitgeven, maar ik houd er niet van om na te denken over geld.

geld uitgeven rekenmachine

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


De laatste tijd praat ik regelmatig over geld met vrienden en familie. Niet iedereen is daar heel happig op, maar de meeste mensen om mij heen staan open voor een gesprek daarover. Het helpt mij ook bij het op orde brengen van mijn financiën. Mijn vriendinnen weten nu dat ik probeer geld te besparen en vinden het dan heel logisch dat ik ze bij mij thuis uitnodig in plaats van dat we uit eten gaan.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ik heb een vrij lange periode samengewoond in een koophuis en daarover hebben we nooit iets op papier laten zetten in de vorm van een samenlevingscontract. Toen de relatie stukliep, stond ik met lege handen en een lege portemonnee. Onverstandig, zeg ik nu achteraf.

euro munt als spaarvarken

Spaar je ook maandelijks geld?


Sinds deze zomer spaar ik vast 330 euro per maand.

Uitgaven spaargeld per maand
Sparen per maand € 330,00


Totaal € 330,00

En zo ja, waar spaar jij voor?


Ik heb drie spaarrekeningen geopend, omdat ik ook drie spaardoelen heb.

1) Een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven/omstandigheden;

2) Een spaarpotje voor dierenartskosten voor mijn twee katten. Ik heb gekozen voor sparen in plaats van verzekeren;

3) Mijn eerste koophuis.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar woon ik als het goed is in een koophuis, met lagere lasten dan ik nu heb (hoop ik!). Mijn doel is dat ik tegen die tijd een echte spaarder ben geworden (en dus nooit meer rood sta), en van een deel van dat geld een aantal mooie reizen kan maken.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

  1. Verstandig dat je spaart voor je huisdierkosten in plaats van ze te verzekeren, zo gooi je nooit geld weg en blijf je baas over je eigen geld. Succes nog met sparen voor je huis! Leuk interview was dit weer om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat toch een hoge huur he? Moet je zien hoeveel hypotheek je daarvoor kan krijgen...Schrik er nog altijd weer van. Verder een mooie lijst hoor, je geniet er lekker van en mooi dat je je bewust ben geworden van je uitgaven! Lekker sparen en dan komt je eigen huis ook wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind dat je vrij veel geld aan Gas, Water, Elektriciteit uitgeeft voor 1 persoon. Ik kan niet zien in wat voor woning je woont, maar ik zit ook niet in de nieuwste woning, en verbruik nog niet eens de helft. Wellicht goed om hier nog eens in duiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken