Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 oktober 2020

Toch al voor betaald dus meenemen?

Toch al voor betaald dus meenemen?

toch al voor betaald dus meenemen? U kent er ook vast wel een paar. Mensen die de suikerzakjes bij de koffie in een restaurant niet gebruiken maar wel meenemen naar huis. Of de honing die bij het kopje thee zit in hun tas laten glijden wanneer er niemand kijkt.

Heb ik me daar schuldig aan gemaakt? Jazeker! Die suikerzakjes heb ik nooit meegenomen, maar de honing verdween vroeger – en nu heb ik het over zeker tien jaar geleden - regelmatig in mijn jaszak of tas. Ik gebruikte het dan niet in de thee, maar deed het door mijn yoghurt. Tegenwoordig laat ik de honing liggen.

Wanneer ik in een hotel overnacht zijn er gastenzeepjes, shampoo en een bodylotion in de badkamer. Soms zelfs badstoffen slofjes! Voorheen nam ik alles dan ook mee naar huis maar inmiddels doe ik dat niet meer. Soms gebruik ik de artikelen wel tijdens de logeerpartij in het betreffende hotel, maar meestal heb ik mijn eigen spullen bij me en heb ik geen andere dingen nodig.

Vroeger, toen ik als kind met mijn ouders meeging om de boodschappen te doen, kreeg ik het slechte voorbeeld van mijn vader. Als we namelijk door het gangpad met snoep liepen keek mijn vader altijd of er zakjes kapot waren. Als dat het geval was dan pakte hij daar wat uit en stak het in zijn mond. Wij kinderen volgden zijn voorbeeld en dat werd goed gevonden. Vooral bij de Makro was het feest want daar waren altijd wel zakken kapot! Nu ik daarop terugkijk vind ik dat raar en zou ik als ouder dit zelf nooit zo gedaan hebben.

Jaren geleden vond ik het ook vrij normaal om van mijn werk bijvoorbeeld een pen of een schrijfblok of een doosje nietjes mee naar huis te nemen. Ook printte ik dingen die niet met mijn werk te maken hadden. Allemaal kleine dingen, maar desalniettemin waren het spullen die ik privé nodig had en daarom van mijn eigen geld had moeten kopen. Met andere woorden: het was diefstal. Op het Internet heb ik verschillende artikelen gevonden over mensen die op staande voet zijn ontslagen voor het stelen van een bureauaccessoire, een paar koffiepads of een stapeltje printerpapier. Ook hier kreeg ik thuis niet het goede voorbeeld. Mijn vader ging op school wel eens in het weekend een clubblaadje stencillen en ook hadden we kladblokken en pennen in huis die van zijn school kwamen. Als kind vind je daar niets van, maar ook hiervan vind ik nu dat dat niet deugde.

Zo’n kuipje honing meenemen is natuurlijk niet hetzelfde als een pen meenemen van kantoor. Veel mensen zullen van het kuipje honing denken ‘het hoort, net als het koekje, bij mijn kopje thee, en ik heb er toch voor betaald’. Dat geldt dan ook voor de spulletjes in de hotelbadkamer.

Ik nam de gratis gastenzeepjes en de kuipjes honing niet mee omdat ik er toch voor betaald had of omdat ik het zelf niet kon betalen. Ook pikte ik geen dingen op het werk omdat ik er geen geld voor had. Het was ook geen zuinigheid. Ik kan alleen maar bedenken dat het een rare gewoonte was waar ik niet bij nadacht en verder ook niets van vond. En misschien is dat wel zo voor de meerderheid van de mensen die dit soort dingen meenemen.

Zuinig zijn is prima. Dat zit ‘m voor mij in zorgvuldig bedenken welke aankopen ik doe en waarop ik kan besparen zonder in te boeten op kwaliteit van product of leven. Maar voor mij zit ‘m dat niet in een suikerzakje of miniflacon shampoo. Daarom denk ik tegenwoordig altijd heel goed na voor ik iets, wat gratis is of waar ik toch voor heb betaald maar niet nodig heb, mee naar huis neem.

Suikerzakjes en honing – die laat ik op het schoteltje liggen, ik heb zelf suiker en honing thuis en het dus niet nodig. Gastenzeepjes en andere spulletjes uit een hotel, ook hier geldt dat ik thuis voldoende zeep, shampoo en aanverwante artikelen heb. De kleine verpakkingen zijn ook niet duurzaam en dus laat ik ze netjes achter in het hotel.

Een gratis actie-product in de winkel? Als ik het normaliter niet zou kopen neem ik het nu ook niet mee. Bij onze online bestelde boodschappen zitten vaak zogenaamde cadeautjes. Dit zijn nieuwe producten die we dan van de fabrikant mogen proberen. 9 Van de 10 keer geven wij dit weg want dit zijn producten die niet aan ons zijn besteed. Liever ontving ik ze niet, maar in het distributiecentrum is het schijnbaar ingewikkeld om het niet bij onze bestelling te stoppen.

Een lijmstift nodig, of enveloppen? Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog spullen van mijn werk meeneem, ik koop het liever zelf. De kans dat ik er voor ontslagen word is erg klein, ik heb nog nooit een tassencontrole meegemaakt, maar het feit alleen al dat het diefstal is maakt dat ik het nooit meer zal doen!

En hoe zit dat dan met een zakje voor de hond? Daar ben ik voorstander van! Dat eten is tenslotte al klaargemaakt en kan niet, in tegenstelling tot een kuipje honing, door een andere gast worden gebruikt. Als het even kan en de moeite is vraag ik een doggy bag, want ja, het is duurzaam en ik heb tenslotte voor het eten betaald!

Ik weet eigenlijk niet of mijn vader nog steeds snoepjes pikt uit kapotte zakjes, ik zal het hem eens vragen, maar ik hoop van niet!

Neemt u wel eens iets mee waar u geen behoefte aan heeft omdat het gratis is?


Stella
 1. Bij de bestellingen bij AH kan je die samples ontvangen wegvinken. Er is ergens een vinkje waar dat kan...tenminste toen ik nog bij AH bestelde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Jumbo heb ik het niet kunnen regelen, maar ik ga er maar weer eens achteraan.... deze week chocopasta met stroppwafelsmaak, bah! ;-)

   Verwijderen
 2. Inderdaad alleen datgene gebruiken wat je nodig hebt! En nee, dat nemen we niet mee naar huis vanuit een hotel of restaurant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem altijd suikersticks en melkcupjes mee. Man drinkt met melk en suiker en ik zonder. We gaan ook vaak een dagje uit waarbij ik de thermoskan koffie mee neem. Daar komen die suikersticks en melkcupjes weer goed van pas. Thuis heb ik losse suiker en gekookte melk. Dat is niet makkelijk om mee te nemen. Ik laat het niet stiekum in mijn tas glijden; gewoon openlijk. Ik eet ook altijd een gratis appeltje of banaan in de super ( ook voor de meegaande kleinkinderen), en al het andere wat je gewoon mag proeven. Ik ben een keer teruggelopen om een 2e stukje amandelletter te proeven. Zelfs bij de luxe bakker waar ik mijn TG2G pakket ophaal, waar een schaal staat met gratis proeven, neem ik gerust een stuk boterkoek, halve krentenbol oid mee en zeg erbij dat ik die voor thuis bewaar. Mijn man heeft hoge bloeddruk. Dus wij kopen nooit dropjes. Ligt er een zak open dan neemt hij altijd een paar dropjes. Dan geeft hij even toe aan zijn verslaving.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi anoniem, gratis proeven bedoelde ik eigenlijk niet, dat doe ik ook. Maar wij krijgen regelmatig producten gratis die we nooit zouden kopen en dat vind ik zonde. Een melkcupje meenemen voor een keer onderweg begrijp ik ook hoor! Dat is juist handig!

   Verwijderen
 4. Ik neem niks mee wat ik niet zelf gebruik. Stel je krijgt een flesje douchegel in een hotel en ik heb het aangebroken, dan neem ik dat wel mee. Omdat ik het anders zonde vind dat zij het weggooien, dan maak ik het liever zelf op. Maar zakjes suiker of dat soort dingen neem ik niet mee. Een koekje bij mijn drankje eet ik meestal gewoon meteen op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Maris, ja precies! Een aangebroken miniflesje kan je zelf thuis opmaken, en die koekjes bij een kop thee of koffie meenemen is niet echt handig want maakt een rommeltje in je tas! ;-)

   Verwijderen
 5. Toen we nog naar kantoor gingen, was printen voor thuis geen probleem, we printte heel af en toe een werkstuk, en onze printer thuis droogde altijd uit, dat was zonde. Op t werk pikte ik niet; gewoon netjes vragen of het mag en aanbieden om te betalen, geen probleem!
  In de horeca waar ik vroeger werkte werd de niet gebruikte koekjes/suiker/melk bij terugkomst weggegooid, dat vond ik pas zonde! Dus ik neem t altijd mee, maar niet stiekem!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bianca, tuurlijk, als je het meldt en het mag is er ook niets aan de hand, ik bedoelde eerder de grote stapels zoals hele boekwerken voor studie oid. Oh... ik dacht dat suikerzakjes etc gewoon weer door gingen naar de volgende klant.... zo zie je maar... denk je dat je duurzaam bezig bent valt het toch vies tegen !!

   Verwijderen
 6. Ik neem de suikerzakjes ook vaak mee, inderdaad omdat ze vaak zo weggegooid worden. Als ik in t hotel slaap gebruik ik mijn eigen shampoo maar neem t kleine flesje graag mee om aan mijn dochter te geven. Die vindt dit echt een leuk cadeautje en is er dus oprecht blij mee. Ik neem t dus niet mee omdat t betaald is, maar omdat t anders in de afvalbak beland of om er iemand heel blij mee te maken. We gaan eind van de week weg met de dochters naar t hotel 7 en 13, ben benieuwd hoe zij t ervaren. Er zijn koffie en theezetfaciliteiten op de kamer. Ik neem zelf ook thee en oploskoffie mee en wat om te drinken. Zo blijft t betaalbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Geldover, die mini's als cadeautjes geven is een goed idee!

   Verwijderen
 7. Toevallig vandaag. Na een wandeling liep ik even bij de AH naar binnen voor wat tompoezen. Had ik zomaar trek in. Zag er een aardige tandoori maaltijd, dus die ging ook mee net als een komkommer. En toen had ik geen tasje bij me. Vaak wel en deze keer toevallig niet. Dus liep ik even naar de groente-afdeling om daar zo'n gratis zak te pakken.

  In het algemeen doe ik het bitter weinig. Heb veel overnacht in hotels voor werk en fietsvakanties. Daar nam ik altijd zelf spullen mee naartoe als een blok zeep, washandjes en shampoo. De spullen van het hotel pakte ik niet uit. Wassen zonder washandje vind ik nix, en de vloeibare zeep uit de muur spoelt eerder weg dan dat ik me er mee heb kunnen wassen. Na het douchen waste ik m'n washandje uit voor de volgende dag. Het enige wat ik nog wel eens meeneem zijn een paar papieren servetten als ik verkouden ben en niets bij me heb. Vraag het dan netjes aan de bar en dat is nooit een probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ximaar, ojee.. het plastic zakje... doe ik ook wel eens! Ik ga as woensdag op mijn eigen blog nog even door met dit onderwerp, merk dat ik niet echt genuanceerd ben geweest en misschien iets te oordelend!

   Verwijderen
 8. Mijn ouders gaven hetzelfde voorbeeld... Werkstukken moesten 2 dagen eerder af zijn, zodat papa ze op werk kon uitprinten. Als ik snelhechters nodig had, dan nam papa die mee van werk. Pennen dan weer niet (maar als tiener zijn bicpennen ook niet leuk, dan wil je gekleurdel. Suikerzakjes etc gingen bij mama in de handtas. Voor beide redenen, je he t ervoor betaald en anders wordt het (misschien) weggegooid, dat is zonde. En de shampoos enzo meenemen in hotels, deden ze ook ja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marjan, en hoe doe jij dit nu en wat vind je ervan? Waren jouw ouders misschien niet in staat om dingen te betalen? Mijn ouders hadden geld genoeg en ik heb ze verder nooit betrapt op oneerlijke dingen.... ik blijf het raar vinden maar ik denk dat ze er ook niet echt bij stilstonden. Ik zal het binnenkort toch eens aan mijn vader vragen. Hij is 78, zelfde leeftijd als jouw ouders, werd het misschien in die tijd helemaal niet vreemd gevonden?

   Verwijderen
  2. Hoi Marjan, ik bedoelde te vragen of jouw ouders dezelfde leeftijd hebben.

   Verwijderen
  3. Nou, ze konden het makkelijk betalen! Ik weet eigenlijk niet waarom ze het deden, ik zal het eens vragen. Ze zijn nu ongeveer 60 en 65. Ik doe het zelf (bijna) niet. Het enige dat ik wel eens doe is iets printen op werk (max 10 blaadjes per jaar), want ik heb geen printer en het niet waard om die daarvoor aan te schaffen. Maar, als toekomstige kinderen voor school iets nodig hebben dan zou ik zelf een printer aanschaffen, snelhechters en papier kopen. Het blijft stelen!

   Verwijderen
 9. Spul van werk meenemen doe ik nauwelijks. Vooral (al aangebroken en gebruikt) schrijfpapier en post-its, wat ik thuis ook alleen voor dat soort zaken gebruik. We hebben thuis al 50 pennen, dus dat heb ik echt niet nodig.
  In een hotel gebruik ik daar ter plekke de shampoo en douchegel, ik neem nooit meer eigen spullen mee. Geen idee wat ze met de achtergelaten halve flesjes doen eigenlijk. Ik hoop dat ze het ergens kunnen hergebruiken, zou ik eigenlijk willen weten vanuit milieuoogpunt. Maar je snapt het al, ik laat alles gewoon liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Uitklokken, pennen zijn er hier thuis ook in overvloed, op een of andere manier vermenigvuldigen die zich wanneer ze ongestoord in een laatje liggen! Die halflege flesjes gooien ze weg dus volgende keer meenemen en thuis opmaken zou ik zeggen ;-)

   Verwijderen
 10. Een vriendin van mij mag ook voor prive op het werk printen. Ze hebben een prijs per pagina afgesproken en dit bedrag stopt zij dan in het printer-potje. Lijkt mij ook een fijne regeling.
  Bij het bestellen van thee in een restaurant zeg ik er meteen bij dat ik alleen de thee wil en geen koekjes, suiker e.d. dus er hoeft dan ook niets te worden weggegooid
  Ik heb een keer een collega gehad die zelfs zijn prive post bij de receptie af gaf om zelf geen postzegels te hoeven kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, dat is zeker een mooie afspraak! Ik zeg ook vaak dat ik er niets bij hoef, ik drink alleen zwarte koffie en thee zonder iets erin en de koekjes eet ik ook nooit. Maar als ik met mijn vader iets nuttig ergens dan eet hij het koekje natuurlijk op!! ;-) Oh... ik zou me kapot schamen als ik mijn post bij onze administratie liet frankeren... scholen draaien op belastinggeld en we hebben iedere cent hard nodig om goed onderwijs te kunnen verzorgen!

   Verwijderen
 11. Ik drink mijn koffie zonder suiker. Als ik ergens een koffie bestel geef ik op voorhand aan dat ik geen suiker en koekje hoef. Als je het laat liggen wordt het weggegooid dat vind ik zonde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi budgetmama, net als Anoniem hierboven dus, heel goed en volgens mij is dit de enige manier om een beetje duurzamer te zijn! Ik vind het ook prima als het los op tafel staat (nu natuurlijk geen losse klontjes ivm corona) zodat je kan pakken als je wel wilt!

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken