Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

6 oktober 2020

Goedkope manieren om een ultiem herfstgevoel te krijgen

Goedkope manieren om een ultiem herfstgevoel te krijgen

Goedkope manieren om een ultiem herfstgevoel te krijgen Herfst is één van mijn meest favoriete seizoenen van het jaar. De verschillende kleuren, de geur van verse appeltaart, een gezellige familiefilm, paddenstoelen fotograferen, ik vind alles leuk. En ondanks dat de herfst al op 22 september is begonnen, begint het bij mij pas te kriebelen in oktober, wanneer het wat vaker regent en het vroeger donker wordt.

Sinds ik bewuster met geld om ga, geniet ik meer van de kleine dingen en zoek ik automatisch naar goedkopere, gezondere en gratis alternatieven. En blijkbaar deed ik dat al voor de herfst, want naast het bovenstaande krijg ik het ultieme herfstgevoel van:

Ongepelde noten


Een schaal met ongepelde noten op tafel met natuurlijk een notenkraker erbij. Zorgt voor jeugdige herinneringen (althans bij mij), kinderen vinden het geweldig om te kraken en een mooie bijkomstigheid is dat ze super gezond zijn. Al moet je er natuurlijk niet onbeperkt van eten.

Tip: Kijk eens op www.wildplukwijzer.nl hier vind je alle plekken in Nederland waar je gratis verschillende soorten noten, fruit en groente kunt plukken of rapen, verser en goedkoper kan niet. Vorig jaar kwamen we bij toeval zo’n plek tegen. Voor de ingang bij het Afrikamuseum staan enorme kastanjebomen, waar op dat moment ook een aantal mensen aan het rapen waren. Sowieso is de omgeving het waard om te benoemen, mocht je ooit naar het Afrikamuseum gaan, is een wandeling in de omgeving aan te raden.

Kaarsen


De dagen worden korter en wat zorgt voor meer sfeer in huis dan kaarsen? Alleen gezond zijn ze niet en ze geven roet af. Om toch te genieten van kaarsen koop ik af en toe de gezondere versies, maar uiteindelijk maak ik ze liever zelf. Simpel, niet duur en een leuk DIY project. Je maakt ze bijvoorbeeld van bijenwas of koolzaadwas. Ik ben gek op dit soort DIY projecten, zo heb ik al regelmatig naast kaarsen met deze was ook waxmelts gemaakt.
Tip: Op www.aromalifestyle.nl vind je instructies en de grondstoffen en nog veel meer leuke DIY projecten.

Geurbrander


Vind je de kaarsen te veel gedoe? Wat dacht je dan van een geurbrander? Geuren brengen je meteen in de stemming. Heerlijk om thuis te komen in herfstige geuren zoals kaneel, vanille, den of patchouli. Ook in geuroliën heb je gezonde versies en zijn tevens budgetvriendelijk, je doet er heel lang mee.
Tip: Heb je geen geurbrander? Gebruik dan een schaaltje met warm water waar je een paar druppels etherische olie in doet. www.hollandandbarrett.nl heeft regelmatig de oliën in de 1 + 1 aanbieding.

Boswandeling, je favoriete warme drank, knutselen en spelletjes


De kleurrijkste boswandelingen maak je in deze maand, dus wij zijn regelmatig in het bos te vinden. Wandelen is coronaproof, gezond, verfrissend en ontspannend. Soms verzamelen we eikeltjes, blaadjes en dennenappels voor mee naar huis, waar we er een herfstschaal, krans of dieren van maken.
Na een wandeling drinken we warme chocomel met minimarshmallows, een thee, een latte macchiato of wat we ook lekker vinden en duik ik in de hoek van de bank met een goed boek en een dekentje. Over marshmallows gesproken, die zijn natuurlijk ook lekker op een stok bij een vuurkorf terwijl je bijkletst met vrienden (op 1,5 meter afstand). En houd je een spelletjesavond? Dan kan ik je ticket to ride aanbevelen voor urenlang speelplezier.
Tip: www.wij-wandelen.nl een website van twee enthousiaste wandelaars met de mooiste wandelroutes in Nederland. Een echte aanrader!

Soepen en stamppotten



Het soepseizoen is in ons huis begonnen. Pompoensoep, witte bonensoep, erwtensoep, champignonsoep, linzensoep, oneindig veel keuze want alle groenten zijn geschikt. Ik maak regelmatig flinke pannen en vries wat over is in. Soep met een broodje of een quiche is een volwaardige maaltijd en super goedkoop. Hetzelfde geldt voor stamppotten. Mijn inspiratie vind ik op internet en geef er vervolgens mijn eigen twist aan.
Tip: www.lekkerensimpel.com de naam zegt het al en één van mijn meest favoriete recepten websites.

Halloween


Pompoenen uithollen, schminken, Halloweenhapjes en een beetje versiering, daar geniet ik enorm van. Jaarlijks wordt in onze wijk Halloween gevierd, maar vanwege Corona gaat het dit jaar niet door en wordt het een filmavond met hapjes, ook gezellig! Halloween kost ons nauwelijks iets. Ik heb goede schmink waar ik jaren mee doe, op Pinterest zoek ik naar ideeën voor hapjes en snoepjes. En de versiering maak ik deels zelf en deels koop ik in de opruiming.

 
Tip: Al jarenlang hebben we in ons gezin de traditie om in de herfstvakantie een paar dagen naar een pretpark te gaan. Deze Halloween uitstapjes willen we er in houden, al slaan we dit jaar over. Om onze kinderen bewust te maken hoeveel geld zo’n uitstapje kost, hebben we besloten het visueel te maken en een spaarpotje aangemaakt. Iedere keer als er statiegeld is, wat overigens hier niet vaak voorkomt, gaat dat in het potje. Iedere maand gaat er standaard een x-bedrag naar dit doel, opbrengst uit verkopen en koopzegelboekjes gaan er ook in, totdat we het bedrag bij elkaar hebben gespaard. Omdat dit super goed gaat, de kinderen hebben er veel lol in en wij ook, hebben we meerdere spaarpotjes aangemaakt.

Het klinkt zo cliché, maar het kan allemaal zo simpel zijn. Waarschijnlijk ben ik in vergelijking met jullie nog een jonkie in het besparen en nog zoekende om mijn levensstijl stapje voor stapje aan te passen.

Dus heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten.


Lieve groet,
Desirée Purnot
  1. Met dekentje op de bank en pantoffels aan. Ultieme winterfilms met veel sneeuw kijken en in December Kerstfilms. Bij de kringloop ook genoeg films te vinden. Ook bij de kringloop oude tijdschriften met Kerst of herfst/winter thema, jaartal maakt niet uit.
    Van deze tijdschriften maakte ik met de kinderen ook wel posters soms in een kleur soms met thema, die hingen we in de gang, met de Kerst hingen we daar ook de kaarten bij. Ook wel eens gedaan, oude kerstkaarten posters maken.. knippen en plakken echt leuk.
    Kaasfondue met gekookte Champignons om te dippen, naast het brood.
    Pyjama dag als het buiten stormt en regent.
    Kastanjes/Eikels bladeren zoeken en een mooie schaal maken evt. buiten. Of bladeren op posters plakken met kinderen.
    Kaarsje aansteken op buitentafel (mijn man doet dat op dagen dat ik in het donker thuis kom, niets maakt dat ik me meer welkom voel dan dat kaarsje)
    Warme kruidenwijn maken en drinken op een regenachtige zondagmiddag.
    Pyjama op de verwarming leggen voordat je in de regen een wandeling gaat maken..
    Keltische / Ierse cd draaien..
    Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bieke, dank je voor je aanvulling! Ik krijg helemaal zin in kaasfondue en sneeuwfilms. En je pyjama op de verwarming leggen, wat een goed idee! Alvast een fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om genoemd te worden in dit blog. Dank je wel !! Ieder seizoen heeft zijn charme maar een boswandeling is toch wel het mooiste in de herfst.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken