Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

24 oktober 2020

Teveel gedoe, of valt dat toch wel mee?

Teveel gedoe, of valt dat toch wel mee?

Geld besparen Teveel gedoe, of valt dat toch wel mee? Een paar weken geleden viel er een dikke kleurrijke brochure op de mat, afkomstig van een bedrijf dat zonnepanelen installeert. Het leek op een soort samenwerking met mijn gemeente maar zeker weten doe ik dat niet. Ik heb de brochure vluchtig bekeken en toen bij het oud papier gegooid. De krat is inmiddels geleegd dus ik kan niet meer kijken hoe het precies zit. Op de website van de gemeente vind ik informatie over samenwerking met een bedrijf waar je zonnepanelen kan leasen.

Waarom deze inleiding? Zo af en toe hebben Georg en ik het over zonnepanelen. Ons dak is er geschikt voor en de afgelopen jaren hebben we veel zon gehad. Collega bloggers zoals Luxe of Zuinig, Zuinigeman en Groeigeld schreven hier onlangs ook over.

Duurzame energie is een hot topic en natuurlijk ben ik voorstander van het gebruik van milieuvriendelijke energiebronnen. Wij willen ook mee in de vaart der volkeren en ons steentje bijdragen. Maar ik weet niet waar ik moet beginnen! Het lijkt me zoveel gedoe om het allemaal uit te zoeken.

Er zijn nog meer dingen die ik teveel gedoe vind en waar ik me maar niet toe kan zetten.

Energie


Overstappen van energieleverancier. Al jaren hoor en lees ik dat mensen ieder jaar een andere energieleverancier zoeken en zo honderden euro’s per jaar besparen. Ik wil ook niet teveel betalen, maar dat ik honderden euro’s kan besparen lijkt me overdreven. Echter… ik heb het nog nooit uitgezocht. Misschien kan ik door een ochtendje (of desnoods een hele danelen-teveel-gedoe-of-valt-dat-toch-wel-mee.htmlg) rekenen, speuren en lezen ook honderden euro’s verdienen!

Verzekeringen


Alle verzekeringen onder de loep nemen en ook hiermee tientallen euro’s per jaar besparen. Begin dit jaar heb ik wel een andere autoverzekering afgesloten, en daarmee bespaar ik een paar honderd euro. Zou ik dan al die jaren voor mij andere verzekeringen ook teveel betalen? Misschien ook maar eens voor gaan zitten binnenkort en dit goed uitzoeken.

Internet en televisie


Op de kosten die ik betaal voor ons internet- en televisieabonnement krijg ik af en toe reacties waaruit ik opmaak dat dit best duur is. We hebben de hoogste snelheid en die wordt door Georg gebruikt omdat hij heel veel films en series kijkt. Ik maak er nauwelijks gebruik van. De vaste telefoon is eruit en voor televisie hebben we het basispakket. Onze provider is XS4ALL en wellicht kan het goedkoper bij de glasvezelaanbieder in onze regio. Ik heb een tijdje geleden de verschillende pakketten naast elkaar gelegd, maar een op een vergelijken blijft lastig. Trouwe fans als wij zijn van XS4ALL laten we het even zo. Maar… KPN fans zijn we niet dus wellicht dat we toch over gaan stappen naar de glasvezelgigant! Zo’n overstap schijnt heel eenvoudig te zijn, maar tot nu toe is het er niet van gekomen om het eens goed uit te zoeken.

Ziektekostenverzekering


Tenslotte de ziektekostenverzekering. Een verzekering die – naar mijn mening – anders is dan de overige verzekeringen voor dingen zoals inboedel, reizen en auto. Al jaren ‘zit’ ik bij dezelfde club. Toen ik bij mijn huidige werkgever in dienst kwam bleek ik bij deze verzekeraar een collectiviteitskorting te krijgen. Ik heb een paar jaar geleden wat onderzoek gedaan en het kon goedkoper, maar dat scheelde nog geen €10 op jaarbasis. Te weinig voor mij om over te stappen, zeker omdat ik tevreden ben over mijn huidige verzekeraar. Ik weet niet of ik dit jaar weer ga kijken of het goedkoper kan.

Laks of teveel geld?


Ben ik zo laks, heb ik teveel geld waardoor het allemaal niet uitmaakt? Nee, dat is het niet. Wanneer er bij de online boodschappen een product zit dat kapot is of op een andere manier niet voldoet aan de kwaliteit, dan mail ik meteen een klacht. Ik krijg dan altijd het aankoopbedrag terug. Dat gaat om kleine bedragen maar die moeite doe ik dus wel. Van laksheid kan men mij ook niet betichten. Ik doe wat ik zeg projecten waar ik mijn tanden in zet rond ik af. Wat houd mij dan tegen bij het uitzoeken van de bovengenoemde onderwerpen? Ik weet dat ik, wanneer ik er eens goed voor ga zitten, het niet vervelend vind om te doen. Het is een kwestie van eraan beginnen en dat stel ik steeds uit.

To do lijst


Ik denk dat het een goed idee is wanneer ik een lijstje maak en er een dan per onderwerp een datum en een deadline aan koppel. Ik kan er dan tevens een blog of gastblog over schrijven, het bijkomend voordeel daarvan is dat ik dan weer even voorzien ben van onderwerpen. Ik ga mijn agenda pakken en de uitzoekklusjes inplannen. Ik krijg er op deze manier zowaar al een beetje zin in!

Wat stelt u steeds uit omdat het teveel gedoe lijkt?


Stella
 1. Haha, herkenbaar hoor dat uitstellen. Maar ik heb mijzelf de truc geleerd dat als ik echt iets wil uitzoeken ik er een blogpost van maak (wat jij jezelf nu ook voorneemt). Het onderzoek werk voor een blog vind ik zelf erg leuk om te doen en ondertussen zet ik de zaken op een rij voor mijzelf of het iets is waarin ik ga investeren of niet. Dit kan je eigenlijk op alles laten plaatsvinden.
  Als extra benefit krijg je na je uiteenzetting ook nog eens reacties wat je opnieuw aan het denken meestal zet, of bevestigd dat je op een goede weg bent. De knoop doorhakken is dan ook makkelijker omdat je gedegen onderzoek heb gedaan en meteen wat feedback van de buitenwereld. (Hoewel dit laatste natuurlijk nooit doorslaggevend mag zijn ;-) ).

  Als extra bonus heb je meteen een blogpost te pakken en heb je aan twee vliegen in 1 klap gewerkt. Je hobby en een klusje uitgezocht. Dus zeker doen! (Mijn factor A uitzoeken vorig jaar is bijv ook zo gebeurd, al jaren wilde ik dit uitzoeken maar kwam er nooit aan toe, onderwerp als blogpost neergezet, en op een gegeven moment moest ik er wel mee aan de gang..... En baalde ik ervan dat ik het niet eerder deed omdat het helemaal niet zo moeilijk was).

  Zo zie je maar wat een blog wel niet voor goede dingen kan zorgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oef, ik zou heel snel de moeite nemen om te gaan besparen, je laat best wat liggen. Om even in te gaan op een paar dingen:

  - Zonnepanelen leasen zou ik ook nooit aan beginnen. Het lijkt allemaal mooi, maar onderaan de streep is het zelf aanschaffen tot 50% goedkoper. En als je een hele beroerde constructie hebt, kan het bijna niets opleveren zoals ik een keer zag bij een huis bij mij in de buurt. En die combi met gemeente, heel veel bedrijven gebruiken het als truc om vertrouwen te winnen.

  Kortom heb je het geld, betaal ze zelf. Heb je het geld niet, laat het lekker.

  - Energie vergelijken, dat is gewoon elk jaar de welkomstbonus opstrijken. Tarieven verschillen meestal niet zoveel, omdat 60% belasting en leveringskosten is. Het is maar 5 minuten werk via de bekende sites en een no-brainer in mijn ogen om even 100-150 euro te besparen. Blijvende klanten betalen daarvoor helaas, het is de omgekeerde wereld.

  - Voor films/series kijken op hoogste kwaliteit (4k) kun je met het goedkoopste abonnement van XS4All uit de voeten. Het is een illusie dat streamen veel bandbreedte benodigd heeft, met 25MBit verbinding red je in principe alle films/series streamen. Daar heb je met een standaard 50Mbit abonnement al meer dan genoeg ruimte op, kun je voor de zekerheid 100Mbit nemen, bespaar je bij XS4All 17,50 euro in de maand (of download hij, maar dat kan ook 's nachts op het gemak)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wellicht goed om te weten dat XS4All opgegaan is in de gigant KPN :)

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken