Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

28 oktober 2020

Gas CV-ketel eruit, elektrische CV-ketel erin

Gas CV-ketel eruit, elektrische CV-ketel erin

gas cv ketel eruitEindelijk is het zover, de gas gestookte CV-ketel is de deur uit. Een elektrische CV-ketel verwarmt nu onze huis zonder gas te verbruiken. Doordat wij een elektrische combi ketel gekocht hebben, word onze tapwater ook verwarmd door middel van stroom. Daardoor gebruiken wij sinds begin oktober 2020 geen aardgas meer in onze woning.

Wij willen graag van het gas af, uiteindelijk moet het er toch van komen. En jaren lang gaan wachten en maar afwachten hoe dat moet en gaat, dat willen wij niet. Daarom lopen wij nu wel vooruit op het thema “van het gas af”. Onze woning is nog niet van het aardgas af en gasloos, maar wij verbuiken geen gas meer. En onze gasaansluiting hebben wij sinds kort opgezegd bij onze netbeheerder.

Natuurlijk hebben wij hierover nagedacht, je gaat niet zomaar je woning van het gas af halen. Het kost veel geld, je kan het zelf doen, gedeeltelijk of helemaal uitbesteden. Je hebt verschillende manieren om je woning van het gas te krijgen. Warmtepompen doormiddel van aardwarmte, lucht warmte pompen en zo heb je ook de optie om elektrisch te verwarmen. Zelfs bekende merken maken het mogelijk om je woning te verwarmen doormiddel van stroom. Maar wij wilden 1 apparaat dat zorgt voor heet water en voor verwarming en dat is de elektrische combi cv ketel geworden. Ook wilden wij geen lawaai door middel van ventilatoren aan onze woning en ik vind het ook lelijk staan. Ook moet je alle draden/buizen kunnen verwerken in bestaande woningen. Wij vonden een warmtepomp geen optie, voor onze woning. Elke woning is anders, Wil je van het gas af, dan moet je ook kijken naar de kosten van verbouwen/aanpassingen/installeren en aanschaf van je warmte apparaat.

Elektrische cv ketel instelbaar


Onze e-cv ketel kunnen wij instellen van 3 tot 15 kW verbruik en is de ketel gebruiken bij een 1 of 3 fase aansluiting. Wij hebben zelf een 3 fase aansluiting in onze woning sinds begin dit jaar. Hoofdaansluiting in onze woning valt daardoor in het lage capaciteitstarief van 3x 25 A. Onze e-cv staat ingesteld op maximaal 9kW. Daardoor houden wij nog 8kW over voor de rest van onze woning, maximaal mogen wij 17kW gebruiken tegelijkertijd. Tot nu toe gaat het goed en komen wij net niet boven de 17kW uit, dan moet je en gaan douchen/verwarmen, koken op inductie, de oven aan, wasmachine en/of droger aan of een elektrische auto opladen. Onze elektrische auto stopt automatisch met laden omdat wij een load balance systeem hebben, zodat onze hoofdaansluiting niet kan overbelasten.

Het makkelijkste is om onze aansluiting te verzwaren naar 3 x 35 of meer. Maar dan betaal je rond de 800 euro per jaar meer voor de hoofdaansluiting. Voor de zekerheid gaan wij nog wel informeren dat de ketel ook automatisch uit of minder kW gaan verbruiken als er per ongeluk toch veel stroom gevraagd word tegelijkertijd. Onze hoofdzekering is een smeltverzekering en geen automaat, mocht onze hoofdzekering overlast raken moet onze netbeheerder thuis langs komen om dit te vervangen en dat kost uiteraard geld.

elektrische cv ketel vs gas cv ketel voor en na

Installeren van een elektrische cv ketel


Onze e-cv ketel hebben wij afgelopen zomer gekocht. In de zomer hebben wij ook elektrische kabels aangelegd door onze woning, met heel veel moeite is dat gelukt, hier en daar wat gaten in de muur om in de koof te komen. Ook is onze groepenkast aangepast waardoor dit allemaal mogelijk is. Ook ging de montage met een loodgieter wel goed, maar doordat het volgens mij een Spaanse ketel is van oorsprong ging de montage lastiger, ook door het ontbreken van een goede handleiding. Gelukkig konden wij telefonisch contact opnemen met de verkoper.

Wij dachten dat alles goed gemonteerd was, het water werd heet. Alleen kon onze thermostaat van Honeywell, als enige merk niet gebruikt kon worden met onze nieuwe e-cv ketel. Dus moesten wij later op dag nog een nieuwe aan/uit thermostaat kopen. Nadat we dat zelf veranderd hadden, kwamen we er achter dat de in en uitvoer van de verwarming verkeerd aangesloten was. Deze werd later in de weer omgedraaid, toen was het goed op een kleine lekkage (druppeltje) na en dit werd ook later verholpen door de loodgieter. Hij is 3 keer geweest, dit was ook zijn eerste keer dat hij een een elektrische cv-ketel gemonteerd en geïnstalleerd had. Gelukkig deed hij dit samen met vriendlief uiteraard.

elektrische cv ketel instelbaar vermogen

Hoe bevalt de elektrische combi cv ketel?


Tot nu toe bevalt onze e-cv ketel heel goed. De e-cv ketel is een stuk groter dan onze gas cv-ketel, maar gelukkig kon die op de oude plek aan de muur hangen. Onze woning word goed verwarmd door middel van radiatoren, in de toekomst willen wij vloerverwarming en daar is deze e-cv ketel ook voor geschikt. Warm water heb je heel snel, oppassen voor heel heet water en verbranden.

Onze ketel heeft een ingebouwde boilervat van 50 liter. Wij kunnen daardoor maximaal tussen de 15 en 20 minuten douchen voordat het water iets kouder word tijdens het douchen. Ik heb het nog niet uitgetest als je 20 minuten of langer gaat douchen. Zelf hou ik van heel lang douchen! Maar dat is uiteraard niet duurzaam! Ook zuinigeman moet zijn verspillende gedrag veranderen. Wij zouden nog een extra boiler kunnen plaatsen met liters warm water, maar dat kost extra veel stroom. En binnen 15 minuten kan je prima douchen. Binnen 5 a 7 minuten kan de volgende alweer gaan douchen want dan is de ingebouwde boilervat van 50 liter weer op temperatuur. Op comfort leveren wij eigenlijk niets in met een elektrische cv ketel.

E-cv ketel heeft geen rookgas afvoer en lucht toevoer nodig, want er vind geen verbrandingsproces plaats. Door het ontbreken van enige vorm van verbranding, kan er bij elektrische CV ketels geen koolmonoxide ontstaan. Deze zijn dan ook geheel veilig tegen koolmonoxide vergiftiging. Elektrische CV ketels zijn vrij van onderhoud, dit omdat er geen slijtage kan ontstaan door verbranding. Onze oude gasafvoer door het dak gaan wij laten weghalen. Daardoor komt er ruimte op onze dak voor nog eens 3 zonnepanelen.

Extra stroom verbruik door elektrische cv ketel


Op dit moment hebben wij al 23 zonnepanelen sinds mei 2020 omdat wij extra stroom gingen verbruiken. Wij willen nog 3 zonnepanelen extra laten plaatsen, omdat er nu ruimte op het dak er voor is. Het stroomverbruik schiet natuurlijk omhoog door deze elektrische cv ketel en het gasverbruik blijft gelukkig op 0 staan. De maand oktober is nog niet voorbij. Dit jaar was ik gestopt met het delen van onze gas en stroom verbruik. Maar onze stroom verbruik zal ik binnenkort gaan delen. Want naast onze elektrische cv-ketel hebben wij ook een elektrische auto en sinds eind september een jacuzzi in gebruik. Wat hebben ze gemeen? Ze verbruiken allemaal extra stroom.
 1. Interessant! Je geeft aan dat je niet te lang wil douchen, want dat is niet duurzaam, maar je hebt wel een jacuzzi (wat overigens jullie volste recht is). Ik ben benieuwd naar het stroomverbruik van die Jacuzzi, en hoe dat verhoudt tot douchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat doen jullie het goed. Wij zijn ouder en we zien grote aanpassingen niet meer zitten. Maar je kunt nog best wel wat. Voor de overgang op elektriciteit voor water en verwarming zouden we meer naar Oostenrijk ed moeten kijken. Zo heb ik het elektrisch doorstroomapparaat gevonden. Het duurde vreselijk lang voor ik beneden in de keuken warm water had. Nu altijd meteen warm water, geen lange buizen waarin het water afkoelt. Een klein kastje onder de spoelbak. ipv een boilertje is dit veel voordeliger.Bovendien zorgen we icm overschakeling op elektrisch koken, dat we onder de 500 kuub gas blijven. daar ligt ook een grens met lagere vaste kosten voor gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb heel erg benieuwd hoe jullie stroomverbruik nu is ten opzichte van vorig jaar. Wij gebruiken ook steeds meer stroom maar een stuk minder gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoeveel hebben jullie betaald voor de gehele installatie E-ketel + installatie?
  En waarom was een warmtepomp geen optie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 3000 euro totaal en ook veel zelf gedaan zoals meterkast aanpassen, kabels trekken door onze woning. Loodgieter uit besteed. De e-cv ketel is het duurst.

   Warmtepomp moeten we gaten boren door muren en ik wil geen lawaai van ventilatoren en deze moet aan de woning of in de tuin bevestigd worden en dat vind ik geen gezicht en ook hou ik niet van lawaai / gezoem. Met minder aanpassingen en misschien hoger stroomverbruik kan je wel van het gas af. Zonder hele technische installaties in je woning te maken of veel ruimte in je woning inleveren voor een technische installatie.

   Verwijderen
 5. Zou een combinantie van Gas-CV-ketel en Electrische CV-ketel kunnen werken ? Gas als het donker is en Electrisch als er voldoende zonlicht is ?

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken