Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 augustus 2020

Pensioen

Pensioen Nee, voorlopig ga ik nog niet met pensioen. Maar ik word in de herfst 53 en inmiddels hoor ik bij de ‘oude garde’ op het werk. Dat houdt in dat steeds meer van de collega’s waar ik al jaren mee werk het over pensioen hebben en een aantal zelfs al binnen niet al te lange tijd met pensioen gaan. Bijna allemaal, zowel de mannen als de vrouwen, werken al deeltijd en zijn op een of andere manier aan het afbouwen. Ik weet niet of dit in alle beroepen zo gaat, maar in het onderwijs zie ik bijna geen mensen boven de 60 die nog een voltijd aanstelling hebben. Ik weet dat het ook een luxe is als het kan als je niet voltijd hoeft te blijven werken om in je onderhoud te voorzien.

Ik heb begrepen dat er vroeger allerlei regelingen voor oudere werknemers waren waardoor het financieel aantrekkelijk was om af te bouwen. Het schijnt dat er van die regelingen niet zoveel meer over is. Tegen de tijd dat ik echt over pensioen ga nadenken zullen er misschien nog minder en ook andere regelingen zijn, dus ik verdiep me daar nu nog niet in. Waar ik me de afgelopen tijd wél in heb verdiept is sparen voor later. Ik heb echt nog geen idee wanneer ik wil stoppen met werken. De AOW leeftijd voor iemand van mijn leeftijd is 67 jaar en 4 maanden. Dat is best nog een lange periode en ik weet natuurlijk niet wat er in de tussenliggende jaren nog allemaal op mijn pad komt op het werk, en in mijn privéleven.

Mijn werk is leuk. Ik heb er plezier in en alhoewel het soms zwaar is, is het geen werk waarbij je lichamelijk uitgeput raakt. Ik vind dat ik voldoende vakantie heb, ik heb een prettige werkruimte, regelmatig pauzes en fijne collega’s. Ik  heb een behoorlijke mate van vrijheid om mijn dagen, naast het vaste rooster, naar eigen inzicht in te richten met de extra taken die ik heb. Voor sommige van deze taken kom ik ook bij andere scholen en bedrijven en leer en zie ik nieuwe dingen.

Toch heb ik besloten om over niet al te lange tijd – ergens in het komende schooljaar – minder te gaan werken. Geen dag minder, maar per dag een uur minder. Op deze manier kan ik meer tijd besteden aan andere dingen die ik ook leuk of belangrijk vind. Dit betekent salaris inleveren en lange tijd was ik hier bang voor. Inmiddels weet ik dat ik van minder dan mijn huidige salaris kan rondkomen en ook is het mogelijk om nog verder te bezuinigen indien nodig (maar ik verwacht niet dat dat nodig is).

Ook zou ik best wel willen afbouwen richting mijn AOW-leeftijd. Geen idee hoe en wanneer, maar het is wel iets waar ik nu over nadenk. Niets doen is geen optie, daar heb ik ook geen behoefte aan. Maar minder werken voor een werkgever en meer vrijheid om eigen tijd en bezigheden te plannen lijkt me heerlijk. Misschien een beetje bijklussen van tijd tot tijd lijkt me ook leuk.

Minder werken heeft natuurlijk wel een impact op mijn pensioen. Op mijn pensioenoverzicht kan ik zien dat de uitkering die ik na mijn pensioen ontvang niet heel hoog is in vergelijking met wat ik nu verdien. Dat komt omdat ik vrij laat begonnen ben met pensioenopbouw. Omdat ik ook een aantal jaren in het buitenland heb gewoond heb ik ook een AOW-gat. Dit is waarom ik heb besloten om zelf ook geld bijeen te sparen voor later. In eerste instantie via een ‘gewone’ spaarrekening waarbij ik het geld voor langere tijd vaststaat. Daarnaast ben ik gaan beleggen om een pensioenpotje op te bouwen. En deze week heb ik ook een spaarrekening geopend die een pensioenspaarproduct aanbiedt. Er zijn een aantal spelregels bij zo’n spaarproduct. Zo is er bijvoorbeeld een maximale inleg en zijn er voorwaarden aan hoe en wanneer je je geld opneemt. Voordeel van deze rekening is het belastingvoordeel aan het eind van de rit.

Ik leeft natuurlijk nu en zorg er nu ook voor dat ik een fijn leven heb. Maar ik houd er wel rekening mee dat ik, wanneer ik eerder stop met werken,  ik een aanvulling heb om dan niet op een houtje te hoeven bijten!

Bent u al bezig met uw pensioen?


Stella
 1. Jazeker, mijn pensioen ben ik al een tijdje mee bezig om geregeld te krijgen. Naast de AOW (1st pijler) en pensioen via de werkgever (2de pijler) zet ik ook vol in op pensioen beleggen prive (3de pijler) en daarnaast een pot aan het opbouwen om de tijd te kunnen overbruggen van eerder met pensioen gaan en de uitkering van deze drie pilaren.

  Nu zijn we overigens ook al langzaam aan het afbouwen. We werken beide dan ook nog maar 32 uur en hebben besloten om niet meer terug te gaan naar 40 uur werken.

  Lees er hier meer over
  https://luxeofzuinig.blogspot.com/2020/07/hoe-ziet-ons-pensioen-vermogens-opbouw.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Luxe of Zuinig, ik volg jullie al een tijdje en lees ook met interesse jullie plannen voor de toekomst. Die drie pijlers heb ik ook, alleen dat beleggen is bij mij nog niet veel, maar wil dat wel meer gaan doen. Dank voor de reactie!

   Verwijderen
 2. Ik ben rond m'n 44ste gestopt met werken, omdat ik teveel geld overhield. M'n pensioen gaat niet zoveel voorstellen, ik maak me daar dan ook niet druk om. Ik zit er meer mee dat pensioenfondsen zoveel in kas hebben en daardoor zoveel beleggen dat ze de samenleveing en het milieu tot in het Amazonegebied (kunnen) ontwrichten. Heb er altijd moeite mee gehad dat ik niet voor een pensioenfonds kon kiezen zoals voor een zorgverzekeraar. Ik heb dan ook geen invloed op hun beleggingen in bijvoorbeel de soja-indrustrie die de regenwouden van het Amazonegbied omzetten in meer Brabants varkensvlees. Maar ook hun beleggen in hedgefunds die winkelketens als V&D en de Hema leegplunderen staat me tegen. Jouw pensioengeld zorgt voor meer ontslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ximaar, ja wat je schrijft over pensioenfondsen is inderdaad waar. Wel fijn dat jij niet meer hoeft te werken. En al op zo een jonge leeftijd niet meer. Neem aan dat je leuke bezigheden hebt?

   Verwijderen
 3. Ja ik ben er mee bezig. Als 60 plusser werkzaam aan bed in de gezondheidszorg en ook nog full-time is dit heel actueel. Werken tot mijn pensioengerechtigde leeftijd ga ik niet halen. Dus lasten van wonen omlaag gebracht zover het kan. Daarnaast ook twee levensverzekeringen maar die gaan niet opbrengen wat ik verwacht had.....verder nog aan het sparen gegaan voor straks. Wanneer straks is, is echter nog onduidelijk......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijn die levensverzekeringen geen woekerpolissen? Het klinkt wel een beetje zo. Mogelijk heb je dan recht op een beetje compensatie. Ik zou het eens proberen uit te vogelen...

   Verwijderen
  2. Beste Op Naar Een Leven Zonder Baas, ja, als je nu 60 bent en de AOW-leeftijd niet denkt te halen is het goed om je nu te focussen op vervroegd pensioen. Blijft lastig om er een goed financieel plaatje bij te maken lijkt me en dus is lasten verlagen een goede, hoe minder je nodig hebt hoe minder lastig het wordt om eerder te stoppen. Een spaarpotje is ook fijn. Succes!

   Verwijderen
 4. Lijkt me verstandig om je juist WEL in de materie te verdiepen. Al je stel dat je AOW-leeftijd ligt op 67 jaar en 4 maanden dan geef je daarmee blijk niet op de hoogte zijn van eea. Allereerst staat je AOW-leeftijd pas 5 jaar van tevoren vast en kun je alleen maar hopen dat ze niet verder gaan met verhogen. Overigens ligt jouw AOW-leeftijd nu al op 67 jaar en 9 maanden.
  Betreffende opbouw pensioen zou je daarom dus ook op de hoogte moeten zijn van wat er tot op heden is opgebouwd en of dat "voldoende" is. Dan kun je (indien nodig) nog 14 jaar bijsparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Unknown, ik denk dat je me verkeer begrijpt. Ik verdiep me wel degelijk in mijn pensioen, weet wat ik heb opgebouwd en wat ik per maand kan verwachten als ik nu stop met werken en wat ik kan verwachten als ik doorwerk tot de AOW-leeftijd. Ja, ik dacht ook te weten wanneer mijn AOW start - ik vergiste me met die 4 maanden, het zijn er inderdaad 9. Dat dit nu voor de komende 5 jaar is vastgesteld was ik ook van op de hoogte. Ik ben aan het sparen en beleggen omdat ik niet veel (genoeg) pensioenopbouw heb. Ik verdiep me echter nog niet in de regelingen die er zijn voor mensen die eerder gaan afbouwen. Een paar jaar geleden kon je nog met BAPO, inmiddels zijn dit soort dingen anders of weg. Ik weet dat er op mijn leeftijd nog geen mogelijkheden zijn, maar zodra ik in aanmerking kom - over een paar jaar - zal ik me zeker ook in de regelingen verdiepen. Hierover praat ik ook met collega's die net wat ouder zijn en dit soort dingen al aan het uitzoeken zijn. Zo blijf ik ook op de hoogte.

   Verwijderen
 5. Hoe eerder je begint met een financieel (pensioen) plan hoe makkelijker je het hebt! Dus begin! Al is het €50,- en wed niet op één paard.

  Ik 31 heb 4 pijlers:
  1. Kosten van wonen drukken.
  - extra aflossen hypotheek
  - energie zuinig wonen

  2. Beleggen voor de lange termijn met geld dat je niet nodig hebt.

  3. Pensioen opbouw via werkgever.

  4. Investeren in jezelf!
  Je kennis en kunde opschroeven. Zelf leiderschap tonen en je verder ontwikkelen. Dit houdt je scherp en meegaande met je kwaliteit van werknemersschap. Zeer belangrijk naar de toekomst toe, want je blijft tegenwoordig niet meer 40 jaar in hetzelfde bedrijf. De verander cyclus gaat steeds sneller.

  Wij hebben 1,5 inkomen omdat ik weer ben gaan studeren. We hebben financiële armslag, maar willen vooral normaal leven met vrijetijd ipv een dure auto en andere materiële zaken.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem, goede tips! Ik heb weinig woonlasten, het geld dat ik daar niet aan uitgeef spaar ik op een spaarrekening waar het voor langere tijd vaststaat, ik heb een pensioenspaarrekening geopend én ik beleg. Ik bouw ook pensioen op via mijn werk. Ik heb meer dan voldoende financiële armslag en hecht weinig tot geen waarde aan materiële zaken, dus ook daar sta ik net zo in als jij. Het maakt het leven een stuk aangenamer als je geen dure wensen nastreeft! Ik ga ook kiezen voor meer vrije tijd!

   Verwijderen
 6. Zeker, dezelfde 3 peilers als je noemt. Ik ben wel 'pas' begin 40 dus heb nog even te gaan. Maar ik wil zeker zo'n 8 tot 10 jaar eerder stoppen of flink minder werken. Niet omdat ik mijn werk niet leuk vind, maar het gaat meer om de keuzevrijheid die we voor onszelf creëren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mr Groeigeld, je slaat de spijker op zijn kop! Keuzevrijheid! Nu is werken nog leuk, vind ik ook, maar als het niet meer leuk is, of je wil ineens iets heel anders (studeren, sabbatical, whatever) is het fijn wanneer je kan beslissen iets anders te doen en niet in de wurggreep van een salaris vast te zitten.

   Verwijderen
  2. Keuzevrijheid is erg belangrijk. Ook blijven studeren is belangrijk om niet vast te lopen in je beroep. Maar op je 40 ste is m.i. wel van belang om er rekening mee te houden. Ik ben op die leeftijd gaan solliciteren voor een fysiek minder zware baan. Later nogmaals gesolliciteerd naar een functie waar ik waarschijnlijk tot mijn pensioen had kunnen werken ( fysiek en psychisch) maar helaas verviel die, vandaar dat ik nu in een baan zit die behoorlijk zwaar is. Op mijn 58ste had ik niet veel keuze. De gedachten die er was weer verder te solliciteren als werkende is wel gelukt maar nog geen andere baan. Maar ik heb mogelijkheden om minder te gaan werken of te stoppen als dit nodig is. Die vrijheid is belangrijk.

   Verwijderen
 7. Zeker ben ik ook met pensioen bezig. Ik heet niet voor niets Uitklokken...
  Hoe eerder je begint met je voorbereiden hoe beter. Je zal maar nu 65 zijn en elke keer de AOW leeftijd hebben zien stijgen, en nu ben je nog niet klaar... Als je beneden je stand leeft kun je toch eerder stoppen.
  Helaas kan niet iedereen zich goed voorbereiden. Als je op het minimumloon zit lijkt het me lastig om je hoofd boven water te houden en blijf je een speelbal van de politiek en de grote bedrijven...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Uitklokken, ha ha van jou weet ik het, ik heb tenslotte jouw stappenplan pensioenrekening gebruikt! ;-) Voorbereiden is inderdaad een luxe. Ik heb die luxe want meer dan het minimumloon, heb geen kinderen, heb een hypotheekvrij huis en ben nog redelijk op tijd begonnen met sparen. Of het allemaal lukt... we zullen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. JAAA...stop over 4 maanden en ben nog dan nog geen 55. Ben nu aan het afbouwen en hoef nog maar 3 dagen per week te werken waarvan 1 thuis :-) Moet dus best wel een behoorlijke periode overbruggen.
  1. huis afgelost (en verkocht)
  2. spaargeld en beleggingen.
  3. weduwnaars pensioen.
  Kijk regelmatig naar mijnpensioenoverzicht (Zorg en welzijn en ABP) en mijn eigen financiële buffer en de uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo dan Robbert... goed bezig!! Had je een heel hoog salaris of ben je al lang bezig met sparen? Wel echt fijn dat dit kan, maar ik lees bij punt 3 dat je een weduwnaarspensioen hebt, dat is goed geregeld natuurlijk maar de reden is minder. Ik hoop dat je over vier maanden heel veel leuke dingen kan gaan doen! Ben trouwens wel benieuwd wát je gaat doen.... leuk om dat nog eens van je te horen!

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken