Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 augustus 2020

Hypotheekvrij verhaal van Stella (52)

Hypotheekvrij verhaal van Stella (52)

Hypotheekvrij zijn! Je leest het steeds vaker, steeds meer mensen willen versneld aflossen en hypotheekvrij zijn. Dit willen ze zo snel mogelijk bereiken zodat ze financieel onafhankelijk kunnen worden, financieel vrij(er) worden of eerder te stoppen met werken. Steeds meer mensen hebben hun hypotheek schuld volledig afgelost.

In de rubriek Hypotheekvrij verhaal van lees je verhalen van mensen die hypotheekvrij zijn. Wie is er niet nieuwsgierig hoe iemand anders zijn hypotheek vrij heeft gekregen?

hypotheek verhaal

Deze week lees je het hypotheekvrij verhaal van Stella (49)


Stel jezelf voor…


Ik ben Stella, bijna 53 en getrouwd met Georg. We zijn al twintig jaar samen en hebben geen kinderen.  We wonen in de Randstad, in een middelgrote gemeente. Ik werk in het onderwijs, ik ben docent met aanvullende taken. Ik sta niet zo veel meer voor de klas, de meeste tijd gaat zitten in de taken. Ik ben een soort van regeltante en heel veel dingen lopen via mij. Een leuke combinatie van werkzaamheden. Tot nu  toe werk ik nog voltijd, maar ik heb plannen om minder te gaan werken.  En dat kan ook omdat mijn hypotheek is afbetaald.

Wat voor een woning heb je gekocht?


In 1993 keerde ik terug uit het Londen, waar ik een aantal jaren had gewoond. Het was lastig om vanuit het buitenland een huurwoning te vinden (er was geen internet!) en iets makkelijk om een koopwoning te vinden. Mijn ouders hebben voor mij gezocht en stuurde videobanden met hun bezoekjes aan een aantal appartementen die te koop stonden. In 1993 kocht ik,  met een lening van mijn ouders,  mijn eerste eigen woning. Het was een naoorlogse portiekwoning met een keuken, badkamer, slaapkamer, woonkamer en kelder. De prijs was 40 duizend gulden.

In 1998 verruilde ik deze woning voor een etagewoning van 79 duizend gulden. Een leuke woning uit de jaren 30 van de vorige eeuw en met iets meer vloeroppervlak.


Vijf jaar later, inmiddels in het eurotijdperk, verkocht ik dit huis voor 80 duizend euro. Met het geld dat ik verdiend had kocht ik een jaren 30 hoekwoning. Ik sloot een meerwaardehypotheek af. Waarom deze constructie me destijds aansprak weet ik niet meer, maar het werkte ongeveer zo:  55 duizend euro eigen geld werd belegd, en ik leende nog een deel van het aankoopbedrag waarover ik maandelijks rente betaalde. De 55 duizend euro zouden ervoor moeten zorgen dat aan het einde van de looptijd de hypotheek kon worden afgelost. Ik had geen verstand van geldzaken en nog minder van hypotheken. Ik zag dat het belegde geld groeide en dat stelde me gerust. Toch was er ergens iets in me dat het geen prettig idee vond om op deze manier mijn huis bij elkaar te sparen en ik begon met extra aflossen.

Alle extraatjes die ik kreeg en die ik kon missen gebruikte ik daarvoor. Toen begon ook het consuminderen, nog niet zo fanatiek als nu, maar wel zodanig dat ik steeds wat meer geld overhield. Ook ging ik meer verdienen omdat ik tot twee keer toe in een hogere salarisschaal kwam.  Met iedere aflossing werd de hypotheek lager en kon ik weer meer sparen. En toen kwam het moment dat het belegde bedrag net zo groot was als het overgebleven hypotheekbedrag. Deze konden dus tegen elkaar worden weggestreept! Ik nam contact op met de bank, de boete voor voortijdig in een keer aflossen was veel minder hoog dan ik had verwacht en dus loste ik de hele de hypotheek af.

Toen kwam daar het moment waarop je écht hypotheekvrij was, hoe voelde dat?


Omdat mijn maandlasten steeds lager werden was het moment waarop ik de hypotheek echt volledig afloste niet eens meer zo’n big deal. Tuurlijk vond ik het leuk en realiseerde ik me dat het hele huis gewoon van mij is! Inmiddels vind ik het zo gewoon dat ik af en toe vergeet dat het niet zo gewoon is. Wanneer ik dan rubrieken lees waarin mensen over hun vaste lasten vertellen of schrijven dan bedenk ik wel hoe fijn het is om geen honderden euro’s per maand aan wonen kwijt te zijn.

 

Sinds wanneer ben je hypotheekvrij?


Ik ben nu ruim 5 jaar hypotheek vrij.

Hypotheekvrij hoe heb je dat bereikt?


Ik heb niet heel veel  hoeven laten om extra te kunnen aflossen op mijn hypotheek. Ten eerste was het geen heel duur huis, ten tweede ben ik geen big spender en ten derde (maar zeker niet onbelangrijk) heb ik ook af en toe nog een bijdrage van mijn vader gekregen waardoor het nog sneller ging.


Wat is de waarde van je woning?


Ik weet niet precies hoeveel mijn huis nu waard is. Er staan geen vergelijkbare huizen in de buurt te koop. Daarnaast interesseert het me ook niet wat het waard is. Ik ben niet van plan om op korte termijn te  verkopen en iets anders te zoeken. Ik blijf in ieder geval in dit huis wonen zolang ik bij mijn huidige werkgever blijf. Misschien dat ik het ooit verkoop, maar daar kan ik nu nog geen zinnig woord over zeggen. Er zijn geen kinderen en verder ook geen mensen – behalve Georg – die in mijn testament staan. 

Weet je omgeving dat je een hypotheek vrije woning hebt?


Het is geen geheim, maar ik loop er ook niet mee te koop.


Hypotheekvrij zorgt voor minder maand lasten?


Ja, en doordat ik minder maandlasten heb kan ik binnenkort minder gaan werken. Ook spaar ik en beleg ik wat geld en het idee is dat ik misschien wat eerder kan stoppen met werken dan de AOW-leeftijd.

Heb je nog tips voor mensen die hypotheekvrij zijn? Of sneller hypotheekvrij willen zijn?


Nee, ik kan niet in de portemonnee van een ander kijken. Zuinig zijn, consuminderen en sparen zijn dingen die je wel kan willen, maar die je vooral moet doen!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... of Hypotheekvrij verhaal van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...
  1. Heerlijk zeg. Echt top gedaan. Zo jong en al hypotheek vrij.
    Daarna meer vrij in je verdere keuzes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Op naar ... en hoi Helen, dank jullie wel! Ja, zoals ik al vertelde in het interview ben ik me er niet altijd van bewust hoe fijn het is en dat ik nu veel makkelijker keuzes kan maken over de invulling van mijn dagen. Dat is een echte luxe!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken