Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 maart 2020

De portemonnee van Martijn (32)

De portemonnee van Martijn (32)

De portemonnee van Martijn (32) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Martijn (32)Stel je zelf voor…


Ik ben Martijn ik ben 32 jaar en Manager Productie bij een middelgrote organisatie. Ik woon samen met mijn vriendin en wij hebben onze financiën gesplitst.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Momenteel heb ik zelf nog geen blog.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg ontzettend veel sites omtrent financieel onafhankelijk, waaronder geldnerd.nl, stoppenvoormijnvijftigste.nl, fireme.nl en financieelonafhankelijkblog.nl


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 31,50

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


Vanuit mijn werkgever ontvang ik maandelijks €3948,5 netto. Dit bedrag is inclusief de bijtelling voor de leaseauto.

Inkomsten
Ik heb de laatste jaren 3 woningen gekocht voor verhuur. Deze heb ik circa 3 tot 4 jaar geleden goedkoop kunnen kopen, toen de huizen prijzen nog erg laag waren. Verder heb ik nog inkomsten vanuit mijn investeringen via crowdfunding en p2p leningen. Er rust geen hypotheek of lening meer op de huurwoningen.

Inkomen per maand
Salaris Martijn € 3.948,50
Inkomsten huur woning 1 € 710,00
Inkomsten huur woning 2 € 685,00
Inkomsten huur woning 3 € 650,00
Teruggave belastingdienst € 215,00
Bijdrage huishouden vriendin € 150,00
Totaal € 6.358,50


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek eigen woning € 613,00
Verzekering eigen woning € 36,75
Belasting +heffingen eigen woning € 73,00
Zorgverzekering € 95,53
TV/Internet/Netflix € 49,66
Voorschot energie € 65,00
Voorschot water € 11,50
Fitnesss abonnement € 35,95
Verzekeringen huurwoningen € 38,24
Bijdrage VVE huurwoningen € 105,24
Belasting + heffing huurwoningen € 72,63
Huur cv ketel huurwoning € 30,00
Totaal € 1.226,50


Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Uitstapjes € 115,00
Boodschappen € 134,00
Kleding € 32,00
Vakanties € 127,00
Overige kosten € 122,00
Totaal € 530,00

Hierbij betaal ik de helft van alle boodschappen en mijn vriendin betaald de andere helft. Onder overige worden zaken verstaan zoals verjaardagscadeautjes, fiets reparaties of andere eenmalige kosten.

Verder zou ik wel geld moeten reserveren voor onderhoud aan de woningen. Dit doe ik momenteel nog niet. De woningen zijn nu nog ok qua onderhoud, maar ik moet de komende jaren wel een meerjaren onderhoudsplan uitwerken.

Hoe beheer je de financiën?


Iedere zondag ochtend houd ik een Excel files bij waar ik alle inkomsten en uitgave boek per opgestelde categorie. Ik doe dit inmiddels al 10 jaar. Altijd fijn om inzicht te hebben in je financiën.

Ik heb een partner en zij is momenteel nog student. Wij hebben momenteel nog ieder een eigen rekening. Ik verwacht dat zij over een half jaar ook klaar is met studeren en dat zij op zoek gaat naar een baan. Dan is de bedoeling dat wij naast een eigen rekening ook een gezamenlijke rekening openen voor alle vaste lasten. Deze worden dan gedeeld.


En wie doet de financiën?


Ik doe alle financiën zelf. Mijn vriendin heeft ook al een aantal keer geprobeerd om een financieel overzicht op te zetten, maar helaas strand dit na enkele weken. Zij vindt het minder belangrijk.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik hou genoeg geld over per maand, aangezien ik redelijk eenvoudig en simpel leef. Mijn streefbedrag is om 4000 euro per maand over te houden. Dit bedrag probeer ik direct weer te investeren in crowdfunding, p2p leningen, indexfondsen of later in vastgoed. Het doel is ook uiteindelijk om meer vrijheid te krijgen door financiële onafhankelijkheid (volgens FIRE filosofie).

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben zeker geen big spender. Ik probeer altijd goed op alle uitgaves te letten. Zo koop ik vaak kleding in de uitverkoop en kijk ik ook naar de aanbiedingen in de supermarkt. Ernaast wonen wij niet ver van de Duitse en Belgische grens en probeer ik van beide landen ook de voordelen te pakken, bijvoorbeeld goedkoop uiteten, goedkope boodschappen (alcohol of drogisterij artikelen). Ook scan ik ieder jaar mijn verzekeringen en abonnementen om te kijken of het goedkoper kan. Ik leef redelijk eenvoudig en ben al heel snel tevreden.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Mijn passie ligt echt bij de FIRE filosofie en probeer hier ook over te praten. Echter merk ik nog steeds dat er een groot taboe ligt om te praten over de persoonlijke financiën. Mensen zijn erg gesloten. Ook als ik mijn gedachten toelicht dat ik eerder wil stoppen met werken kijken mensen mij gek aan. Er heerst in Nederland toch echt een cultuur om tot je pensioen te werken. Aan de andere kant zie ik zoveel mensen boven de zestig die problemen hebben met werken en het werk eigenlijk niet meer aankunnen, maar niet kunnen stoppen omdat de financiën niet op orde zijn.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


In 2013 had ik aandelen in SNS Reaal. De koers van de aandelen daalde sterk door de crisis. Ik ben toen vervolgens aandelen gaan bijkopen en had voor bijna 10.000 euro aan aandelen gekocht in SNS Reaal. Toen kwam de onteigening van de aandelen door de Nederlandse staat en was ik alles kwijt. Het heeft ook lang geduurd voordat ik weer aandelen durfde te kopen vanwege het risico. Ik koop nu alleen ETF’s i.v.m. spreiding van het risico.

Ernaast is het verhuren van vastgoed ook niet altijd makkelijk. Ik heb zelf al meegemaakt dat een huurder de huur niet betaald, ondanks een goede screening. Ik heb zelfs een rechtszaak moeten starten om het huurcontract te laten ontbinden. Hier zijn dan toch de nodige kosten aan gekoppeld, zonder dat je weet of je het ooit terug krijgt.

Spaar je ook maandelijks geld?


Het doel is om iedere maand minimaal 4000 euro te sparen. Over het jaar gezien lukt dit in combinatie met vakantiegeld/bonus.

Als ik kijk hoeveel ik heb gespaard zit natuurlijk een groot deel in stenen. Het is lastig voor mij om precies te bepalen welke waarde de woningen hebben, aangezien de verkoopwaarde momenteel veel hoger ligt dan de WOZ. Voor mijn eigen berekening hou ik de WOZ waarde aan. Mijn totale vermogen bedraagt dan 337.000 euro, waarvan 299.000 euro in vastgoed. Ik heb nog circa 10.000 euro in ETF’s, 11.000 euro geïnvesteerd in crowdfunding en de rest als een reserve.
Het komende jaar probeer ik meer te gaan balanceren, dus de diverse investeringsmogelijkheden.


Waar spaar jij voor?


Financiële vrijheid, zodat wij eerder kunnen stoppen met werken en niet afhankelijk zijn van een baas. Er gaat een moment komen in mijn leven waarbij ik het werk niet meer aan kan of wordt ontslagen. Ik wil dan zelf mijn vangnet hebben gecreëerd, waarbij het minder erg is.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Als ik 5 jaar vooruit kijk denk ik dat mijn vriendin ook werkt. Verder zitten er wel kinderen in de planning, dus dit kan onze financiële situatie sterk veranderen. Graag zou ik binnen 5 jaar nog een beleggingswoning willen kopen, alhoewel de markt momenteel niet erg gunstig is.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Ik zie in het lijstje niets over hypotheekkosten voor de beleggings woningen. Dat zou betekenen dat de woningen cash gekocht zijn? Dan houd je lekker veel over en ben je niet ver weg van financiële onafhankelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is het later toegevoegd, maar er staat in de tekst dat er geen hypotheek of lening op de huurwoningen rust. Dus inderdaad goed op weg naar FO. Ik las wel met verbazing hoe hoog zijn inkomen is. Met zo'n inkomen zou ik nu al FO zijn, maar helaas.

   Verwijderen
 2. Gedoe met huurders is de grootste reden waarom ik geen vastgoed wil bezitten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar heb je je p2p-leningen lopen? Wat zijn je ervaringen er mee? Enorm inkomen trouwens. Met dat inkomen zouden wij ook al heel ver op weg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken