Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 maart 2020

De portemonnee van T (30) & M (29)

De portemonnee van T (30) & M (29)

kasboek van een mannen huishouden In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... T (30) & M (29)Stel je zelf voor…


Mijn naam is T, ik ben 30 jaar en werk al 9 jaar als verpleegkundige in een revalidatiecentrum. Dit doe ik voor 36 uur per week. Ik woon samen met mijn vriend M (29 jaar) in een 2 kamer appartement in Rotterdam Centrum. Samen wonen we hier al sinds december 2013. Lees ook onze hypotheek verhaal.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee, ik heb geen blog. Ik lees liever blogs.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg graag de blogs van lekkerlevenmetminder, Porterenee, zuinigaan, Dutchmillenial en zuinigeman.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0 Ik heb nooit contact geld, maar pin alles of betaal via ApplePay

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


4900 euro netto per maand. Ik verdien op dit moment gemiddeld 2400 euro netto per maand. Dit wisselt soms met een paar tientjes, maximaal 100 euro minder of meer per maand. Dit omdat ik onregelmatig werk.

Mijn vriend verdient 2500 euro netto per maand. Dit is exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.
Ik krijg geen reiskostenvergoeding, dit omdat ik binnen 10 km van mijn werk af woon. Dan is dit je eigen bijdrage. Maar ik ga met de fiets naar mijn werk. Mijn vriend werkt in Den Haag en krijgt zijn reiskosten volledig vergoedt. En per maand krijgen we 129 euro HRA.
Inkomsten per maand
Salaris T € 2.400,00
Salaris M € 2.500,00
HRA € 129,00
Totaal € 5.029,00

Ik heb geen extra (passief) inkomsten. Wel heb ik een klein bedragje op Peaks staan. Op dit moment heb ik nu 356,51 euro op Peaks staan met 14,51 euro winst. Ik leg elke dag automatisch een euro bij. Ik doe dit zonder doel, maar meer voor de ‘’leuk’’


Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek € 668,36
VVE (vereniging van eigenaren) € 113,99
OLV (Overlijdensrisico verzekering) € 8,09
Voorschot water, stroom en stadsverwarming € 120,00
Zorgverzekering (2 personen) € 254,00
WA en inboedelverzekering € 18,00
Uitvaartverzekering (2 personen) € 18,00
Mobiel abonnementen ( 2 personen) € 24,00
Netflix € 10,99
Waterschap (10 maanden) € 31,00
Sparen voor vakantie € 100,00
Totaal € 1.366,43

Sparen voor vakantie: 100 euro per maand (dit storten we op ons gezamenlijk spaarrekening)


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 300,00
Kleding € 50,00
Uitjes/weekendjes/uit eten € 200,00
OV kosten € 20,00
Parkeerkosten bezoekersabonnement € 10,00
Totaal € 580,00

Boodschappen: Ongeveer 300 euro per maand. Kleding: ongeveer 50 euro per maand (wij hebben hetzelfde maat en dragen dus elkaars kleding etc) Wij kopen geen merkkleding. (tenzij in de aanbieding)Uitjes/weekendjes/uit eten: ongeveer 200 euro per maand. Wij hebben geen auto, maar reizen met de fiets of met het OV.

Onze familie en vrienden wonen ook in Rotterdam Centrum. We gaan af en toe naar Den Haag (2x per maand). Een retourtje met de Randstadrail kost dan ongeveer 10 euro per persoon. Dit omdat een vriend daar woont. Parkeerkosten bezoekersabonnement, ongeveer 10 euro per maand. Hangt ervan af hoeveel uur er is geparkeerd met ons abonnement.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
WOZ en rioolheffing € 470,00
Afvalstoffenheffing € 342,00
Totaal € 812,00
Dit verschilt per jaar, afhankelijk van de WOZ waarde en andere bijkomende kosten.


Hoe beheer je de financiën?


Via een excel-bestand. Hierop staan onze vaste en variabele lasten. Ik heb een eigen bankrekening en mijn vriend ook. Wij betalen onze vaste en variabele lasten via een gezamenlijke betaalrekening. Als we geld overhouden (van onze gezamenlijke rekening) aan het einde van de maand, storten we dit op een gezamenlijk spaarrekening waar we ook 100 euro per maand storten voor de vakanties. Zo maken we er een mooi bedrag van. Zo hebben we altijd ook een spaarpotje voor ongeplande uitgaven (bv nieuw wasmachine e.d)

En wie doet de financiën?


Ik doe het zelf, maar hou mijn vriend op de hoogte.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik denk dat we niet mogen klagen. We werken beide fulltime en hebben verder geen kinderen. Daardoor kunnen we vaak uitjes en vakanties buiten schoolvakanties doen, wat ook scheelt. Ook zijn we erg flexibel in de vakanties en uitjes. We boeken regelmatig onze vakanties gewoon een week van te voren, door te kijken wat er beschikbaar en goedkoop is.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Zodra ik mijn salaris krijg, stort ik hiervan ongeveer 50% gelijk op mijn eigen spaarrekening. En dan een vast bedrag naar ons gezamenlijk betaalrekening. Ik hou hierdoor een bedrag over op mijn eigen rekening. Hier koop ik dan soms spullen van, zoals boeken of andere dingen wat mijn vriend niet wilt. Als ik aan het einde van de maand geld overhoud, stort ik deze op mijn eigen spaarrekening. Dit geldt ook voor mijn vriend.

Wat ons gezamenlijk rekening betreft, we houden heel erg van uit eten gaan. Wij genieten hier echt van. Ook werk ik regelmatig in de weekenden, als ik klaar ben met werken ga ik altijd met vrienden koffie drinken in de stad. Dit om toch een beetje een soort van ‘’sociaal leven’’ bij te houden. Dit kost dan natuurlijk geld ;)

Wat kleding betreft, hebben wij hetzelfde maat. Hierdoor kunnen we flink besparen op kleding. Mijn vriend doet de inkoop wb de kleding. Hij kijkt vaak (als ik aan het werk ben) in de winkels voor leuke koopjes en koopt regelmatig in de sale.

Omdat ik in de zorg werk, draag ik op werkdagen werkkleding. Hierdoor heb ik weinig outfits nodig en hoef ik niet na te denken wat ik wil dragen. Hierdoor kunnen we lang met onze kleding doen.

Wat betreft boodschappen doen, proberen wij altijd wel in de Bonus of aanbieding te kopen. Maar eigenlijk kopen we altijd wel wat echt nodig is en wat we graag willen.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat er alleen met mijn partner over. Ook zijn mijn ouders en schoonouders op de hoogte van onze situatie. Verder praten we er niet met anderen over, omdat er weinig tot geen interesse is. Er wordt hier eigenlijk niet echt over gesproken.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ik heb een smartwatch gekocht tijdens een vakantie,  deze kostte 200 euro. Tijdens de vakantie gebruikte ik hem veel. Toen ik weer aan het werk ging niet meer… omdat ik in de zorg werk mag ik hem daar niet om (i.v.m. hygiëne) , waardoor ik nu in mijn vrije tijd regelmatig vergeet hem om te doen. Ik heb hierdoor spijt van deze aankoop. En nu word ik eraan herinnert om hem maar eens op Marktplaats te zetten ;)


Spaar je ook maandelijks geld?


Ik spaar gemiddeld 1000 euro per maand. Mijn vakantietoeslag en eindejaarsuitkering gaan direct op mijn spaarrekening.

En zo ja, waar sparen jullie voor?


Wij sparen beiden om elke jaar extra af te lossen op de hypotheek. Ook sparen we voor de toekomst en evt. voor onze oude dag. Ons doel is, indien mogelijk, om 10-15 jaar eerder te kunnen stoppen met werken en/of minder te werken.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Dan is ons hypotheekbedrag onder de 75.000 euro. Onze hypotheek is nu nog 125.000 euro. (startbedrag 180.000), afgesloten in december 2013.

Wij denken dat het een fijn gevoel zal zijn om een (groot) deel van de hypotheek afgelost te hebben. Hierdoor hopen we lagere vaste lasten te hebben. Ons doel blijft om toch in de toekomst samen minder te gaan werken en hierdoor meer van onze vrije tijd te genieten. Ook geeft het een gerust gevoel om evt. van 1 inkomen te kunnen leven als het moet. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt m.b.t. werk etc.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken