Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

11 november 2019

Geld maakt gelukkig?

Geld maakt gelukkig?

Geld maakt gelukkig Geld maakt niet gelukkig, zegt men. Maar is dat wel zo? Wij kijken altijd naar het programma Steenrijk, Straatarm. Een steenrijk gezin die elke week 1500 euro of meer te besteden heeft en een straatarm gezin die moeten rond komen tussen de 70 en 100 euro per week, ruilen een week van leven. Een groot verschil natuurlijk! Aan het einde van het programma word vaak de vraag gesteld "maakt geld gelukkig?".

Vaak komt het in het programma er op neer dat geld niet gelukkig maakt, maar verdomd handig kan zijn! Mensen vergeten in het programma even hun zorgen en gaan een keer uit eten, naar de  kapper, speelgoed en kleding voor de kinderen kopen. En niet te vergeten op de eerste dag, laten ze altijd eten bezorgen.

Steenrijk, Straatarm


Vriendlief en ik kijken dit programma en dan hebben wij het er vaak over. Maakt geld wel gelukkig? onze mening is dat geld tot een zekere hoogte wel gelukkig maakt. Ik heb ook grote schulden gehad, elke maand maar weer zien rond te komen, op een gegeven moment kom je een negatieve spiraal terecht en dat wil je helemaal niet. Angst hebben dat er een rekening op de deurmat ploft, je mail niet meer openen of een deurwaarde aan de deur, al heb ik nooit een deurwaarde aan de deur gehad. Zulke momenten zorgen ervoor dat je lichamelijke en geestelijke ongemakken krijgt. En die lichamelijke en geestelijke ongemakken kunnen ook weer geld kosten.


Wij vinden dat geld wel gelukkiger maakt, maar tot een bepaalde hoogte. Wij leven nu heel erg basic, maar paar jaar geleden gaf ik veel geld uit aan dure vakanties, elke week nieuwe kleding, bijna elk weekend uitgaan en uit eten. Deze luxe levensstijl kon ik toen (en nu) niet betalen! Als ik 1500 euro per week te besteden hebt wel, maar niet als ik maar 1500 euro per maand aan salaris krijg. Nu wij basic leven hebben wij de verwarming niet zo snel aan en trekken wij eerst een dikke trui aan, thuisblijfvakanties, de kraan niet open laten tijdens het tandenpoetsen, letten op de geld uitgaven en ga zo maar door. Daardoor heb ik bijna al mijn grote schulden afbetaald. Wij leven erg basic op dit moment, daardoor houden wij geld over om te sparen en te investeren.

Geld voor levensonderhoud


Maar elke maand krom liggen om je schulden af te lossen daar word je echt niet gelukkig(er) van. Word je gelukkiger als je wel geld hebt? Jazeker, geen schulden, minder problematiek, minder angst voor als er iets stuk gaat, altijd eten op tafel en ga zo maar door. Ik heb het niet over luxe hé, een nieuwe auto of een nog groter huis maken mij niet gelukkiger. 1500 euro per week uitgeven aan luxe dingen is niet voor ons meer weggelegd, wij hebben er nu ook geen behoefte meer aan. Vanaf het moment dat je voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien dan is dat voldoende voor ons. Wel ben ik er van overtuigd dat geld hebben mij gelukkiger maakt dan geen of weinig geld hebben.

Hoe denk jij erover? Maakt geld gelukkig(er)?

 1. Ja, geld draagt zeker bij aan mijn geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kijken het programma ook altijd. Interessant om te zien welke keuzes beide gezinnen maken met hun beschikbare budget en waarom ze dat doen. Ik vind geld reuze handig om te hebben. Ik kan gewoon naar de kapper gaan als het nodig is, een nieuw paar schoenen kopen omdat ik dat mooi vind of een vakantie boeken wanneer ik graag op reis wil gaan. Dat neemt niet weg dat ik dat allemaal maar klakkeloos doe hoor! Ik besef me heel goed dat we het goed hebben, en dat hebben we zelf in de hand gewerkt door bepaalde keuzes te maken en te laten. Ik vind dat geld aan de ene kant gelukkig maakt, want je kunt er ook herinneringen mee kopen ( vakanties, dagje weg, lekker uit eten noem maar op ). Spullen geven wij niks om, in dat opzicht word ik daar niet gelukkiger van maar wel van ervaringen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geld draagt absoluut bij aan geluk! Gewoon omdat het je zoveel stress scheelt als je genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen én nog geld over houdt om wat leuks van te doen. Of een keer wat lekkers kunt kopen bij je boodschappen wat je normaal niet doet. En ook wanneer je geen leuke baan hebt en door genoeg geld zou kunnen stoppen met werken, waardoor je bv. vrijwilligerswerk/ iets kunt gaan doen in de richting die je wél leuk vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste,

  Geld maakt misschien niet gelukkig, maar het leven wordt er wel een stuk gemakkelijker door als je niet op iedere cent hoeft te letten.

  groet an

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben met het laatste zeker eens.
  Ik zeg altijd, ik hoef niet te zwemmen in geld maar pootje baden is wel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ervaar dat het hebben van voldoende geld om dingen te doen niet betekent dat ik ze ook doe. Maar de keuze om zelf te beslissen is heel belangrijk voor mij. Als ik wil kan ik 10x per jaar op vakantie, maar ik kies er voor om dit niet te doen. Als ik wil kan ik iedere maand nieuwe schoenen kopen, maar ook hier kies ik niet voor. Keus betekent vrijheid, geen geld betekent geen keus en dus afhankelijk zijn van vele externe factoren en dat beknot je vrijheid. En voor mij is vrijheid en onafhankelijk zijn een vorm van gelukkig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voldoende geld betekent de vrijheid om de keuze te hebben om te doen en te laten wat je wilt. Te weinig geld brengt veel zorgen met zich mee maar teveel denk ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken