Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 juli 2019

Makkelijker kunnen we het niet maken...

Makkelijker kunnen we het niet maken...

Kreeg gisteren de definitieve berekening van de zorgtoeslag van 2018. Ik had recht op 81 euro per jaar. En moet nu 251 terugbetalen. Met andere woorden ik kreeg 27,66 euro per maand, maar had maar recht op 6,75 per maand. Ze gaven mij zo'n 75% teveel dus.

Eigenlijk gaat het ieder jaar zo. Ik krijg steeds veel te veel. En langzamerhand wordt het bedrag wel lager, wat ik per maand krijg. Alleen heb ik niet het idee dat dat komt doordat de belastingdienst door heeft dat zij mij al die tijd teveel geven. Ik denk dat het dan meer komt doordat de regels weer zijn veranderd of iets dergelijks. Want ook al verlagen ze het bedrag, achteraf is het toch weer teveel geweest.

Voordat ik een huis kocht en ik dus geen hypotheekrenteaftrek had, en mijn belastbaar inkomen dus hoger was, had ik helemaal geen recht op zorgtoeslag. Maar omdat ik het ooit een keer had aangevraagd bleef het maar komen. En moest ik steeds alles weer terug betalen. Jaren ging dat door. Ik heb nog geprobeerd te communiceren dat ze konden stoppen, die conclusie konden ze zelf toch ook trekken... maar nee hoor. En na 11 jaar is er kennelijk nog niks veranderd in dit systeem.
Vreemd vind ik, als er een instantie is die echt heel nauwkeurig weet wat ik verdien, en wat hun eigen regels zijn, dan zijn zij het. Mijn voorschot hypotheekrenteaftrek berekenen ze best nauwkeurig. De afwijking achteraf is echt verhoudingsgewijs veel kleiner dan bij de zorgtoeslag. Nu las ik van de week wel in een nieuwsartikel dat de belastingdienst zoveel problemen heeft, omdat ze van oudsher gericht zijn geweest op belasting heffen, en de omslag naar het ook verlenen van toeslagen hebben ze nooit goed gemaakt.

Inmiddels weet ik het, en hou ik er rekening mee. Maar toch irriteert het mij. Het is zo inefficiënt.  

Ik zal vast niet de enige zijn bij wie het steevast zo gaat?

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.   
 1. Mijn ervaring is juist andersom, ik vulde jaarlijks een inkomen in dat net iets hoger lag dan ik dacht te gaan verdienen, zodat ik bij de check eind van het jaar (of begin van nieuwe jaar) een paar euro extra kreeg. Toen ik op het randje zat van teveel verdienen heb ik dus een jaar niks gekregen vanwege net iets meer invullen, en aan het einde van het jaar kreeg ik een paar tientjes omdat ik er toch net onder was gebleven. Toen ik definitief boven de grens kwam heb ik het stopgezet. Hoe kan het dat het bij jou steeds misgaat? Gaat het iets mis met invullen, klopt je schatting niet (is natuurlijk lastiger met hra) of gaat er iets anders mis? Ik snap dat het ontzettend irritant is als je jaarlijks moet terugbetalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vul niets in, ze berekenen het zelf automatisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kan je het niet zelf stop zetten? Dat lijkt me beter dan consequent terugbetalen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt bij de belastingtelefoon zelf het bedrag aan laten passen. Dat heb ik zelf ook gedaan en is makkelijk. Groetjes, L.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zal er nog eens achteraan gaan. Toen ik het ruim 10 jaar geleden wilde aanpassen/stopzetten was dat niet mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb op een gegeven moment inderdaad de zorgtoeslag stopgezet en ook mijn verwachte inkomen (met de natte vinger) zo aangepast dat het duidelijk was dat ik er geen recht meer op had. Ik krijg alleen nog regelmatig brieven dat mijn zorgtoeslag voor jaar X is vastgesteld op 0 euro. Wat een papierverspilling...

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken