Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 maart 2019

Valkuilen bij het besparen van geld

Valkuilen bij het besparen van geld

Geld besparen is een mooi middel op geld over te houden en te gaan sparen. Je kan ook teveel besparen en dat kan zelfs averechts werken en daardoor kan je zelfs hogere kosten krijgen of gezien worden als een krenterig persoon of vrek.

Bijvoorbeeld op onderhoud van je woning te besparen, geen schilder werk uit laten voeren en je houten kozijnen gaan rotten. Dat soort besparingen zijn verkeerde besparingen, want op langere termijn betaal je veel meer geld om alles te laten herstellen. Zonde van je geld als je onderhoud van een woning niet bij houd. Zie veel voorbeelden in onze straat waar het verf van de houten kozijnen aan het afbladderen zijn. Enerzijds om dat ze liever een duurdere auto voor de deur willen hebben.


Geld investeren en besparen


Wij investeren de komende juist geld in onze woning, kunststofkozijnen in plaats van houten kozijnen, nooit meer schilderen van de kozijnen en juist geld besparen op de langere termijn. Dan maar geen dure auto op de oprit maar onze tweedehandse auto die al meer dan 200.000 km op de teller heeft staan.

Je bespaard veel geld op uitgaven zoals; kleding, pedicure, manicure, parfum en de kapper. Als je teveel op deze zaken bespaard heb je geen broek of trui meer in de kast, is je haar lang gegroeid en zie je er niet meer verzorgd uit. En waarom een kleding kast vol met goedkope kleding die snel slijten? Of liever een beperkte keuze met kleding van goede kwaliteit? Laat jezelf niet verloederen, een minder duur luchtje, je nagels zelf knippen, kleding van de kringloopwinkel en een thuiskapper zijn prima goedkopere opties om toch leuk en er verzorgd uit te zien voor een prikkie.


Krenterig


Een krent worden kan ook heel gemakkelijk. Soms worden wij ook voor krenterig aan gekeken door mijn familie dat komt doordat ik jaren geleden alleen maar boodschappen van een A-merk(en) in huis had en tegenwoordig kopen wij boodschappen van huismerken die zijn vaak goedkoper maar daar word dan wel eens iets van gezegd door mijn familie. Heb je geen Coca-Cola of Pepsi cola? Ik zeg dan je mag blij zijn dat er cola is en dat ik het nog speciaal gekocht hebt, want cola dat drinken wij normaal niet. Wij drinken normaal water, limonade, thee en koffie. Gelukkig zijn wij niet zo krenterig dat wij sloot water koffie serveren en bij de warme maaltijd 1 stukje vlees door vieren delen. En als er familie op visite komt is er altijd wel iets lekkers in huis voor onze gasten.

Om geld te besparen doen mensen de gekste dingen en online lees ik echt wel eens verhalen van echte vrekken die elk dubbeltje, tien keer omdraaien en waar je niet zo snel gezellig even langs gaat voor een bakkie koffie.

Wat zijn jouw valkuilen bij het besparen van geld?

 1. Mijn grootste valkuil is kiezen voor de goedkoopste optie die dan van slechte kwaliteit blijkt te zijn. Dan heb ik én een probleem, en ik moet alsnog meer geld uitgeven. Het is een stomme valkuil....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In het verleden ging ik voor veel voor weinig. En dat is wel gebleken dat dat niet de beste optie is. Wanneer ik bijvoorbeeld nieuwe loopschoenen nodig was, kocht ik degene die bij mijn portemonnee pasten en niet wat goed voor mijn voeten was. Daar ben ik dus mooi op terug gekomen. Dan maar even wat langer geld aan de kant leggen hiervoor, klaar.
  Ik weet welk geldbedrag we elke maand kunnen sparen, dat boek ik dan ook netjes over zodra ons loon er is. Mijn valkuil is dan weleens dat we dingen kopen, en dan erachter komen, ondanks dat ik het zelf keurig bij hou in excel, toch nog maar 100 euro hebben staan en we moeten nog 2 weken....Daar hoeven we dan de boodschappen niet van te betalen, maar wel bijvoorbeeld benzine, of een rekening van school of toch een nieuwe jas omdat de ander net stuk is gegaan...gewoon echt niet ingecalculeerde kosten...En dan kan ik heel makkelijk wat terug boeken van de spaar, maar dat wil ik liever niet, maar als het echt nodig is doen we het wel hoor.

  Daarnaast zijn wij druk aan het sparen voor 2 grote kostenposten voor ons huis, wanneer dat gebeurd is, kunnen we weer wat minder gaan sparen en wat meer uitgeven; maar de zuunige in mij denkt dan alweer waarom minder sparen? Gaat nu ook mooi ja....Het is en blijft een psychisch dingetje bij mij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat van Nicole herken ik wel. Iets kopen omdat het goedkoop is, maar eigenlijk niet te eten/drinken bijv. Zo koop ik bijv. eigenlijk nooit frisdrank, maar als ik het dan koop, dan koop ik merk, Ook bij een ander drink ik geen frisdrank van een niet merk, maar dat is geen probleem, want een glas water vind ik (meestal) net zo prima. Ook is er maar 1 merk chocoladepasta en pindakaas dat het huis in komt, al is dat dan maar zelden.
  valkuil is doorslaan: een periode heel erg streng en dan weer laten vieren. Hier probeer ik balans in te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn kledingkast is minder gevuld dan ik zou willen. Het meeste is wel van redelijke kwaliteit, maar ook dat slijt een keer. Ik zou nog wat basisstukken aan moeten schaffen al grijp ik momenteel, nu ik geen werk heb, zelden mis. Want meer tijd om tijdig de was te draaien.
  Ik heb mijzelf beloofd dat ik, zodra ik weer werk heb, mijn garderobe uit mag breiden, passend bij het werk wat ik ga doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken