Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 januari 2019

Uitvaartverzekering is dat nodig?

Uitvaartverzekering is dat nodig?

Wij gaan allemaal één keer dood, de één op jonge leeftijd en de ander op een latere leeftijd. Een uitvaart kan heel veel geld kosten, maar natuurlijk kan je je ook verzekeren. Zo zijn wij in Nederland kampioen in verzekeringen afsluiten. Maar heb je een uitvaartverzekering wel nodig? Dat hangt af van je financiële situatie. Heb je onvoldoende spaargeld, dan is een verzekering geen overbodige luxe.

Een uitvaartverzekering is vooral handig als je geen geld achter de hand hebt en niet opeens een paar duizenden euro’s op tafel kan leggen. Je kan ook denken, het kan mij een rot zorg zij als ik overleden ben, mijn nabestaanden moeten het maar oplossen. Maar hopelijk denk je niet zo want je nabestaanden zadel je dan met de kosten van jouw uitvaart op.

Neem je oude verzekering onder de loep

Ik kan mijn niet anders herinneren dat mijn ouders al een uitvaartverzekering hebben afgesloten voor mij. Uiteindelijk nam ik die uitvaartverzekering over toen ik 20 jaar was. Na een aantal jaren heb ik de oude verzekering opgezegd en bij dezelfde uitvaartverzekeraar (Monuta) een goedkopere maar zelfde polis afgesloten. Het scheelde meer dan 100 euro per jaar. Van die oude verzekering heb ik nog certificaten die 'geld' waard zijn bij overlijden.


Ik heb nog wel een uitvaartverzekering omdat ik 10 jaar geleden geen spaargeld had om het zelf te bekostigen. Tegenwoordig heb ik wel een geldbuffer en zou ik kunnen denken heb ik zo’n verzekering nog wel nodig? Op dit moment vind ik van wel en betaal ik jaarlijks ongeveer 70 euro. Maar let altijd op je uitvaartverzekering, meestal gaat elk jaar de prijs van de premie omhoog omdat je ouder word en meer kans hebt om te overlijden.

Budget uitvaart

Een uitvaart kan je heel duur maken, cremeren of begraven, maar je kunt de kosten ook beperken door een budget uitvaart te nemen. Er zijn talloze bedrijven die een budget uitvaart aanbieden. Een kist kun je bijvoorbeeld ook online kopen, dat kan veel geld schelen. Sommige uitvaartverzorgers kunnen hier moeilijk over doen.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of spaar je zelf voor een uitvaart?

 1. Wij hebben de uitvaartverzekering eruit gegooid zodra we 10.000 euro op onze spaarrekening hadden.
  Nu hebben we sinds 2 jaar allebei een uitvaartverzekering die we betalen tot we 65 zijn (nog 4 jaar), daarna zijn we nog steeds verzekerd maar is het premievrij. Daar betalen we nu flink aan, met z'n tweeën ruim 100,- per maand. Waarom hebben we dat gedaan? Het inkomen is nu zodanig dat we het makkelijk kunnen betalen. Vanwege de onbetrouwbare overheid vrezen we dat het inkomen, ondanks de goede pensioenvooruitzichten drastisch zal kelderen als we eenmaal pensioen hebben. We hebben nu het huis af betaald, hebben flink gespaard en proberen ervoor te zorgen dat onze vaste lasten zo laag mogelijk zullen zijn tegen de tijd dat we met pensioen gaan.
  Flink gespaard en dan toch een uitvaartverzekering? Mijn ouders zijn een paar jaar geleden overleden (allebei ruim in de 90) en wij hebben de aanpak van de uitvaart door hun verzekering als erg prettig ervaren. Je wordt op een moment dat je heel verdrietig bent heel erg ontzorgd. De hele afwikkeling verliep erg soepel en er werd ook niet aangedrongen om dure onnodige opties te kiezen. Dat gun ik mijn kinderen ook. Geen zorgen over de uitvaart van pa en ma of over de kosten. Of het verstandig is, is een tweede. Ik heb het boekje van Marieke Henselman, "Laat je niet kisten" en ik denk dat je de uitvaart idd goedkoper kunt laten doen maar dan zou je daar van tevoren goed over na moeten denken en van alles uit moeten zoeken en vastleggen. De dood slaat nu eenmaal vaak onverwachts toe en dan staat je hoofd er helemaal niet naar om een goedkope uitvaart uit te zoeken. Helaas maakt die branche er flink misbruik van. Wij gaan ergens tussen de 3500,- en 4000,- p.p betalen voor de verzekering, een redelijke prijs als je ziet wat er in de uitvaartbranche gevraagd wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb voor mij en zoons een uitvaartverzekering. Voor man niet, die heeft een chronische hartafwijking en daardoor lopen de kosten erg op, of kan het zijn dat hij niet geaccepteerd wordt. We vangen zijn uitvaart op van de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben beiden geen uitvaartverzekering. Normaal gezien staat er reserve genoeg voor 't geval we beiden 't loodje leggen. In elk geval weten mijn man en kinderen dat, ingeval ik overlijd, alles zo goedkoop mogelijk mag gehouden worden : goedkope kist of kartonnen doos is voor mij ook goed, bloemen noch kransen, geen dienst waarin allerhande teksten worden voorgelezen waarin de overledenen opgehemeld word.Geen kerkdienst want doorheen de jaren hebben we heel wat problemen gehad en ben ik mijn geloof in een goede god verloren. Waar was Hij elke keer toen ik hem zo nodig had ?
  Ik wil zelfs geen 'bezoek' om afscheid te nemen als ik in lijke lig. Ik heb liever dat ze mij bezoeken als ik nog leef want dan heb ik er nog iets aan.....Liefst crematie dan vervuil ik tenminste de ondergrond niet. Geen urn om bij te zetten in één of ander bouwwerk op het kerkhof maar gewoon verstrooien, mag voor mijn part in onze compostbak......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zag dat socialeuitvaartpuntnl veel goedkoper een uitvaart regelt dan de verzekeringen je voorhouden...en dat ze ook polissen overnemen. Ik heb een Dela-polis, al veertig jaar. Ik ga maar eens in gesprek of het lonend voor me is om die polis te laten overnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn vader was zo iemand die riep: het is niet mijn probleem hoor, onder de grond kom ik wel. Uiteraard geen gevulde spaarrekening dus goed zoeken naar een zo'n goedkoop mogelijke uitvaart. Je kan in theorie heel veel zelf regelen alleen weet je vaak niet welke wegen je moet bewandelen. Het kost enorm veel tijd om alles uit te zoeken en die tijd heb je niet echt aangezien het overlijden vaak onverwachts komt en het binnen een aantal dagen geregeld moet zijn. Uiteindelijk een budget uitvaart gevonden met het beetje spaargeld wat hij had kwam het net uit. Maar wat was het slecht geregeld en zelfs nu een jaar later werden wij gebeld door een incassobureau omdat de uitvaartondernemer de rekeningen niet betaald heeft. Bij het overlijden van mijn schoonmoeder (die wel een uitvaartverzekering had) ging het allemaal heel soepel. Toegegeven de kosten waren een stuk hoger maar de uitvaartondernemer heeft alles uit handen genomen. Uiteraard in goed overleg, we mochten alles zelf kiezen en bepalen er werd ons zeker niks opgelegd. Vanuit onze ervaringen kies ik voor een uitvaartverzekering.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een uitvaartverzekering is zeker nodig als je geen spaargeld hebt, want anders laat je dus schulden aan bij de nabestaanden. Het is niet verplicht in nederland, maar eigenlijk moet iedereen daar wel even goed bij stilstaan. Er zijn verschillende polissen beschikbaar en als je vroeg instapt is de premie nog wel te overzien.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken