Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

21 mei 2018

Moestuin maandag | Onkruid vergaat niet

Moestuin maandag | Onkruid vergaat niet

Wij zijn nu druk bezig in onze toekomstige moestuin en geregeld halen wij onkruid weg uit de tuin, maar het helpt niet veel. Want het onkruid groeit waar je bij staat.

Overal in onze tuin groeit er van alles en nog wat aan ongewenste planten zoals paardenbloem, siergrassen, riet, brandnetels en heel veel plantjes die ik niet ken.

Paardenbloemen
Het gras in de tuin was overspoeld met paardenbloemen, ziet er wel leuk uit dat geel maar ja dan komen er pluisjes aan en dan krijg je nog meer paardenbloemen door de zaadjes die overal naar toe waaien.


Vriendlief vond het maar niks en heeft de handgrasmaaier er over heen gehaald. Heel zwaar werk hoor! Maar het ziet er weer wat strakker uit in de tuin.


Beukenhaag
De beukenhaag begint aardig groen te worden in de tuin zo'n 70% is nu groen. De beukenhaag staat op de erfscheiding en daar groeit (overwoekerd) ook van alles tussen de beukenhaag van brandnetels (auw wat is dat pijnlijk) tot stekelige bramen en riet.

Dat riet groeit langs het water wat naast en achter onze woning is, maar dat groeit er nu ook tussen de beukenhaag door met zijn stevige stengels. Ook al dat onkruid hebben wij weggehaald waar het niet moest groeien.

Kikkers
Verder heb ik per ongeluk een kleine kikker dood gemaakt met de grasmaaier. Ik vind het heel erg! en zielig! Ik wist het niet eens tot vriendlief zei volgens mij is dat een kikker. Als dieren liefhebber en vegetariër is dit natuurlijk gruwelijk. De kikkers zitten heel stilletjes zo af en toe in de tuin of ze springen opeens uit het niets ergens naar toe.

Na de dood van de kikker hebben wij besloten eerst even met een plastic hark door het gras te gaan voordat wij gaan maaien en dat heeft geholpen! Paar dagen later zat er toevallig weer een kleine kikker in het gras en deze is niet dood gegaan door de grasmaaier. Omdat ik eerst met de hark er door heen was gegaan en de kikker ergens anders in de tuin ging zitten i.p.v. op het gras. Gelukkig heb ik er wat van geleerd en red ik de kikker(s).

Ook veel last van onkruid in de tuin?
 1. Ach ja, even de bladhark door het gras halen is een kleine moeite. Het gras kort houden werkt ook,dan is het geen goede schuilplaats voor de kikkers.
  Werk in de tuin houdt nooit op. Wen er maar aan :)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. met een mesje al het onkruid uitsteken en voorkomen dat het in de bloei gaat en zaad aanmaakt. Verder zeeker in het begin er bovenop zitten en bij wijze van spreken elk sprietje er weg halen, dan wordt het op en duur wel minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik steek zo goed als elke dag in het gazon opkomend onkruid uit zodat het niet in bloei kan komen en zich kan verzaaien. Paardenbloemen kun je vrij makkelijk op die manier een beetje afremmen. Wij hebben in het gazon ook heermoes (paardenstaart) zitten en dat is zeer moeilijk manueel te verwijderen : de plantjes leggen zich plat in het gras en kruipen via ondergrondse wortels die zeer diep en lang kunnen zijn verder. Ik steek er elke dag uit en heb het gevoel dat ik amper mijn rug gekeerd heb of er staan al nieuwe paardenstaarten.
  Eigenlijk bijna onbegonnen werk....
  Klaver trek ik ook manueel uit : je kan makkelijk de draden volgen en als je elke dag in het gazon klaver uittrekt kun je de groei zeker beperken.
  Wij hebben ook vrij veel heermoes in het gras....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh dat herken ik helemaal! Het is echt verschrikkelijk zo snel als onkruid op het moment groeit. Je draait je om, en het is alweer terug inderdaad.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hadden ook veel paardenbloemen nu we het gras 2 keer per week maaien zijn ze weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb momenteel veel ' onkruid' in de tuin maar dat zijn allemaal wilde bloemen. Onkruid zijn ongewenste planten maar nu zijn ze gewenst door de bloemen die ze geven :-).

  Onkruid in de voortuin haal ik weg en mocht de wortel niet meekomen dan giet ik er kokend water over ( dit heb ik meestal over van het uitkoken van de drinkbekers van dochter).

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken