Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 mei 2018

Gastblogger Femke | Wel en wee van een eigen bedrijfje

Gastblogger Femke | Wel en wee van een eigen bedrijfje

Een tekstbureautje hebben klinkt simpeler dan het is… Ik vind schrijven uiteraard heel leuk, maar soms is er een opdracht die tegenvalt en veel meer tijd kost dan ik had begroot. 

Dat is niet heel erg, maar ik heb nu 3 keer een betaling niet ( geheel)ontvangen. Ik ben te goed van vertrouwen, vrees ik. Gelukkig zijn de meeste opdrachten zonder problemen en met wederzijds plezier afgerond.

Leuke opdrachten
Er waren slechts 3 slechte ervaringen, de andere opdrachten waren stuk voor stuk leuk en een uitdaging om te doen. Zo schreef ik voor een kleding webshop, een bedrijf in outdoor materialen en veel stukken voor een website over voedselintoleranties. Hier heb ik zelf ook heel veel van geleerd en ook al herhaalopdrachten van gehad. Pittig, maar erg leuk waren ook de stukjes voor een website van een buitenlandse kunstschilder die mij alles vanuit zijn eigen taal via Google Translate stuurde. Hij liet me vrij om er iets leuks van te maken.

Tijdsdruk
Ik kreeg ook opdrachten waarvoor ik voor webshops omschrijvingen moest schrijven voor producten. Ik heb dit gedaan voor sieraden en outdoor artikelen. De bedoeling was dat ik een bepaald aantal omschrijvingen per week zou leveren. Dit blijkt voor mij ( nu nog) niet te werken.

In mijn werk als leerkracht worden ‘rustige’ tijden ( lees: iets minder druk) afgewisseld met drukke tijden. In rustige tijden kan ik makkelijk 4 uur per week vrijmaken om te schrijven. In drukke tijden ( rapporten, 10-minutengesprekken, Cito’s, groepsplannen maken) heb ik die tijd niet. Ik wil ook aandacht aan mijn 93-jarige moeder geven.  Bovendien merk ik dat ik me erg opgejaagd voel als ik aan een bepaald uren per week vastzit. Al doende leert men.

Website
Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn kinderen een website cadeau: Kant en klaar gemaakt door mijn oudste zoon die webdesigner is. Ze hadden er visitekaartjes bij laten maken en gebak met het logo van mijn Tekstbureau. Zo lief! Neem gerust een kijkje: www.indekantlijn.nl

Doel
Om maar even in doelen te spreken ( op mijn werk doen we niet anders!) wil ik graag minder gaan werken en dan in de vrijgekomen tijd stukjes schrijven. Ik heb gemerkt dat ik de vrijgekomen tijd financieel gezien absoluut niet kan compenseren met het schrijven stukjes.

Onkosten
Om stukjes te schrijven heb je opdrachten nodig. Die opdrachten komen niet uit de lucht vallen, maar vind je op bepaalde sites. Om op opdrachten te reageren moet je meestal credits kopen. Als je op een opdracht wilt reageren kost dit credits. Op de site waar ik meestal  kijk( ik noem geen namen, want ik weet niet of dit mag) varieert dit van 6 tot 15 credits. Dan heb je die opdracht nog niet! Een credit kost daar iets meer dan 1 euro. Dus reken maar uit.

Op de meeste offertes krijg je niet eens antwoord, dus dit kost veel geld. Als je een opdracht wel krijgt, heb je dus de onkosten van die credits en het geld voor de belasting wat apart gezet wordt. Veel blijft er dus niet over. Een andere site waar ik veel opdrachten van haalde, is helaas gestopt en laat dit nu net een site zijn waarvan de kosten om op een opdracht te reageren heel laag waren… Dit scheelt enorm in aanbod en mede daardoor heb ik momenteel erg weinig opdrachten.

Tenslotte
Ik leer erg veel van het hebben van een eigen tekstbureautje en het is me nu niet om veel te geld te doen. Ik hoop uiteraard wel dat het gaandeweg wat gaat opleveren, maar voorlopig ben ik lichamelijk nog in staat om te werken als leerkracht.

http://www.indekantlijn.nl
  1. Owja, die betalingen. Gedoe. Ken je Filepurch? Daar kan je je werk in een bestand zetten,de opdrachtgever krijgt een bericht, kan betalen en krijgt dan de opdracht binnen. Gelijk oversteken, net als wanneer je een brood bij de bakker koopt. Scheelt je veel tijd.
    Zelfs Fokke en Sukke, van de tekeningen,willen bepaalde bedrijven(overheid vooral) niet meer als klant vanwege de idioot veel tijd die erin gaat zitten om betaald te krijgen.Het duurde bv bij gemeente Utrecht anderhalf jaar om een rekening betaald te krijgen,absurd toch he.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, dat ken ik niet! Klinkt goed, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken