Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 april 2018

Veel mensen worstelen met financiële administratie

Veel mensen worstelen met financiële administratie

Gisteren was het volop in het nieuws dat zeker veertig procent van de Nederlanders grote moeite hebben om het overzicht te houden over hun financiële administratie. Ze hebben geen overzicht omdat rekeningen op verschillende manieren binnenkomen, bijvoorbeeld per post en per e-mail.

Deze groep heeft ook vaker betalingsachterstanden en staat vaker rood dan mensen die hun administratie wel volledig op orde hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Rood staan door vele automatische afschrijvingen
Daarnaast raken mensen het overzicht kwijt omdat ze steeds meer abonnementen hebben. "Denk aan automatische incasso's van Netflix, maaltijdboxen en internetabonnementen", zegt Gabriella Bettonville van het Nibud. "Mensen vergeten wat ze allemaal betalen en kunnen daardoor ook in de problemen komen. We noemen dat onzichtbare incasso's. 44 procent van de Nederlanders heeft daar last van."


Grip kwijt op de centen
Twee groepen hebben daar extra moeite mee. Mensen die digitaal niet zo vaardig zijn, maar juist ook de jongere generatie tot 35. "Die zijn weliswaar digitaal opgegroeid, maar toch hebben ze moeite hun administratie te organiseren", zegt Bettonville. "Ze weten vaak niet wat er wanneer van hun rekening wordt afgeschreven."


Betalingsproblemen
Dat leidt bij drie op de tien Nederlanders tot betalingsproblemen. "Door een aantal automatische incasso's staan ze plotseling ongemerkt rood en kunnen andere afschrijvingen niet plaatsvinden. En dan kunnen boetes volgen en zo wordt het steeds erger."

Volgens het Nibud wordt er tegenwoordig veel meer verwacht van de consument of burger. "Vroeger vielen alle rekeningen, oproepen enzovoort op de mat", zegt Bettonville. "Nu moet je voor belangrijke informatie bijvoorbeeld zelf inloggen op mijnoverheid.nl of op websites van bedrijven. Dat vergeten mensen." Tekst is van npo.


Belangrijkste feiten uit het onderzoek op een rij
40 procent worstelt met de financiële administratie
31 procent krijgt alle rekeningen digitaal
11 procent krijgt alle rekeningen op papier

44 procent vergeet lopende abonnementen door automatische incasso’s
18 procent heeft moeite met digitalisering van het berichtenverkeer
26 procent ziet wel eens mailtjes over het hoofd

14 procent die brievenpost over het hoofd ziet
77 procent bewaart belangrijke documenten op verschillende plekken, zowel op papier, in de mailbox of in een map op de computer
 1. De overheid en de banken hebben een groot deel van hun werk ook mooi afgewenteld op de mensen en dat is erg hinderlijk. Wij hebben een zeer beperkt aantal verplichtingen maar ik ben soms een paar uur bezig met overal inloggen. Salarisstrook van de man bij de accountant. Noorse bank. Nederlandse bank. De belasting die iets wil weten over inkomen in 2015, moet ik weer van alles overhoop halen. De svb wil informatie. De pensioenboer wil voor de derde keer hetzelfde weten.

  Ik snap dat het mensen boven het hoofd groeit. Op mijn opleiding hadden we belastingaangifte als vak. Mensen scoorden echt bedroevend laag en dan hadden ze er nog wel 10 weken les in gehad. Het is ook bijna niet te volgen veel mensen. Dat vind ik kwalijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig behoor ik niet bij de groep onder de 35 met problemen. Ik kan me het ergens wel voorstellen maar ik vind het persoonlijk heel vreemd dat je geen overzicht hebt over geldzaken. Het is een aantal keer in de week een kleine moeite waar je dus uiteindelijk groot plezier van hebt. Dit kan zowel digitaal als op papier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mezelf aangewend om alles dat niet via incasso gaat meteen te betalen. Dus extra rekening van een loodgieter? Betalen op de dag dat ik die ontvang. Dan kan ik niet per ongeluk iets vergeten. Hiervoor heb ik gelukkig een buffer bij elkaar gespaard

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap het wel hoor dat mensen er moeite mee hebben. Hier inloggen, daar inloggen, je wordt er toch gek van? Op papier is ook niet alles maar ik kan snappen dat mensen het overzicht kwijt raken vooral als ze er niet even voor gaan zitten om het in kaart te brengen. Het zou een verplicht vak op school moeten zijn compleet met kasboekje.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken