Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 april 2018

6 stappenplan | Bij beginnende schulden

6 stappenplan | Bij beginnende schulden

Iedereen kan in de schulden komen, om wat voor reden dan ook. Het is belangrijk om bij beginnende problemen zelf actie te ondernemen. Het onderstaande stappenplan kan het eenvoudiger maken.

Met langer wachten worden de problemen vaak groter. Hier onder een stappenplan om op een goede manier je geldzaken aan te pakken en weer grip op geld te krijgen.

6 stappenplan | Bij beginnende schulden


1  Zorg voor betaaloverzicht 

Maak een overzicht waarin je aangeeft wat je nog moet betalen en hoeveel je maandelijks moet aflossen aan schulden.

2  Neem contact op met de schuldeiser(s)

Het is belangrijk om contact te leggen met de schuldeisers. In de praktijk blijkt dat schuldeisers flexibeler zijn wanneer je direct informeert naar de hoogte van de schuld en de stand van zaken. Vaak zijn er goede betaalregelingen te treffen.


3  Een overzicht van inkomsten en uitgaven

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hierbij moet je denken aan de (netto) inkomsten die je ontvangt, zoals loon of een uitkering. Ga voor de uitgaven na wat je betaalt aan woonlasten, verzekeringen, scholing, hobby’s, sport, boodschappen en kleding. Maak daarbij gebruik van een kasboek.

4  Aflossen van schulden

Geef aan wat je maximaal denkt te kunnen aflossen. Houd daarbij rekening met je inkomsten en met je uitgaven. Roodstaan op je betaalrekening valt ook onder schulden.


5  Uw begroting

Bekijk of het haalbaar is om schulden af te lossen. Als de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven, is er sprake van een positief inkomen en kun je gemakkelijker aflossen. Zijn de inkomsten lager dan is er sprake van een negatief inkomen ga dan na of er uitgaven zijn waarop je kunt bezuinigen.

6  Een betaalplan

Maak een betaalplan voor wat je maandelijks kunt aflossen. Let op: Het is erg belangrijk dat  het betaalplan haalbaar is! Probeer ook te sparen. Maak niet al je geld steeds op.

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken