Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

7 maart 2018

Voorkom schulden van Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)

Voorkom schulden van Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)

Elke zaterdag komt Kassa op NPO 1, hij kijken wij vaak naar. In de aflevering van afgelopen zaterdag ging het over incasso kosten. In de uitzending ging het over de incasso kosten van Centraal Justitieel Incassobureau justitie afgekort het CJIB genoemd.

Door het CJIB worden er toren hoge kosten aan mensen aangerekend. Wie arm of weinig te besteden heeft wil wel betalen maar kan het niet betalen. Doordat er hoge boetes op de aanmaning komen en een betalingsregeling moeilijk te regelen is bij het CJIB, komen mensen met schulden nog dieper in de schulden terecht.


Centraal Justitieel Incassobureau justitie
Het CJIB int alle boetes die in Nederland worden opgelegd. Het CJIB is het meest bekend van de verkeersboetes, maar ook andere boetes kunnen door deze organisatie geïnd worden. Als een boete op de deurmat valt wordt gelijk aangegeven wat de gevolgen zijn als betaling uitblijft

Van 400 euro naar 1200 euro
Een openstaande rekening van 400 euro die na 2 aanmaningen is opgelopen naar 1200 euro. Zulke extreme verhogingen mogen commerciële incassobureaus in Nederland niet rekenen. Maar de Nederlandse overheid wel.

Want als je een boete van 400 euro niet betaalt, eist het Centraal Justitieel Incassobureau na 2 aanmaningen het drievoudige.


Verhoging van de aanmaning
De extra kosten bij aanmaningen van het CJIB zijn fors. In 2011 werden ze verhoogd naar 50% bij de eerste aanmaning. Bij de tweede aanmaning is 100% over het bedrag dat dan openstaat.

Dus voor een boete van 400 euro, die je krijgt voor het niet verzekeren van een motorvoertuig, betaal je bij de eerste aanmaning 600 euro en bij de 2e aanmaning maar liefst 1200 euro.


Voorkom een betalingsachterstand
Het beste is natuurlijk om gelijk je rekeningen te betalen, voorkomen is beter dan genezen. En als je een rekening van het incassobureau krijgt, dan kan je toch het beste als eerste de Centraal Justitieel Incassobureau rekening betalen.

​Als je bezwaar maakt tegen een incasso dat kan wel maar dan moet je eerst het hele bedrag betalen wat openstaat, dan het bezwaar indienen en dan hoor je als je terecht of onterecht een aanmaning hebt gekregen.

Het CJIB is van de overheid en die heeft een uitzonderingspositie. De gespecialiseerde juristen kunnen en zullen gebruik maken van alle wettelijke bevoegdheden!

Heb jij wel eens een incasso gekregen van een incassobureau?
 1. Het CJIB en de belastingdienst mogen veel meer en mogen meer rekenen omdat ze belasting waar je geen recht op had of al lang had moeten betalen moeten incasseren of boetes na overtredingen.
  Bij in ieder geval verkeersboetes kun je een betalingsregeling aanvragen

  Openstaand bedrag - Maximum aantal maanden
  € 75 tot € 300 - 6
  € 300 tot € 450 - 9
  € 450 tot € 1.250 - 12

  Ook bij de belastingdienst kun je een betalingsregeling aanvragen.

  De overheid moet ook rekening houden met de beslagvrije voet, een minimaal bedrag dat je over moet houden om van te leven. Bij meerdere schulden kan dat heel belangrijk zijn.

  Helaas zijn veel mensen niet bekend met deze betalingsregelingen of mensen schrikken, trekken zich terug, lezen niet goed, gooien de handdoek in de ring etc. Er kunnen hele schrijnende situaties ontstaan als mensen niets doen.
  Bellen of schrijven is ook best een hele stap voor veel mensen begrijpelijk genoeg. Wie daar hulp bij nodig heeft, zou bijvoorbeeld een rechtswinkel of budgetmaatje kunnen raadplegen. Niets doen maakt het altijd erger.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar nog van het CJIB....2 kilometer te hard gereden. zucht Precies op de dag zelf betaald en geen seconde eerder. Dat zal ze leren....hahahaha

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken