Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 december 2017

Bloggers die ik ook volg (5)

Bloggers die ik ook volg (5)

Regelmatig kom ik blogs tegen die ik ga volgen en toevoeg op de de linker kant van Zuinigeman, onder het kopje Mijn lijst met blogs.

Aan deze lijst zijn onderstaande bloggers toegevoegd. Het zijn vooral bloggers die bloggen over geld, besparen, bezuinigen, financiële onafhankelijkheid en eerder stoppen met werken.

Hieronder worden een aantal bloggers uitgelicht die ik volg.

https://daagsedingenblog.wordpress.com
Daagse dingen wordt geschreven door een vrouw van middelbare leeftijd en zal gaan over diverse dingen waar ze iets over wil schrijven.  Er is geen minimaal aantal keren dat ze schrijft, geen vaste dagen,  ze schrijft wanneer ze daar zin in heeft.  Ze had eerder de blog Tienduizend waar ze mee moest stoppen.  Nu mag ze schrijven wat ze wil.

De blog Tienduizend die ik eerder had, noemde ik zo omdat  de schuld van ons  hoog in de negenduizend zat, bijna tienduizend euro.  Vandaag kan ik zeggen dat dat bedrag best goed gezakt is.  Momenteel staan we op iets meer dan  € 5.500,- .  Dat is iets om blij mee te zijn. Het is nog wel een groot bedrag  maar aanzienlijk minder dan destijds.  Laten we maar zo doorgaan, extra aflossen als het kan, scheelt flink.

http://www.firein.nl (FIRE in Nederland)
Eerder met pensioen kunnen – dat is iets, wat ik wil bereiken. En toen ik een jaar of tien geleden op het concept “ERE” stuitte, en later op het concept “FIRE”, begreep ik, dat dat ook kón.  Beide concepten komen uit de VS.

ERE 
ERE betekent Early Retirement Extreme. Het is een term die verzonnen is door Jacob Fisher, een Scandinavische jongeman die naar de VS verhuisde en daar besloot om niet mee te doen aan de consumeer-gekte. Sterker nog, hij ging “extreme” op de bespaartoer. Daardoor kon hij al na een korte academische (dus echt niet zoveel betalende) carrière stoppen met werken, omdat het inkomen uit zijn beleggingen voldoende was om zijn uitgaven te bekostigen. Door extreem weinig uit te geven, kan iemand 70% tot 80% van zijn inkomen sparen, en daardoor na zeven tot negen jaar werken al gaan rentenieren. De website en het boek laten je nadenken over je eigen leven. Heb je alles nodig, wat je hebt en koopt? Zou je niet liever of beter iets anders doen met je geld? 

Ik leerde veel van dit boek, maar was tegelijkertijd niet echt bereid om zoveel op te geven als Jacob. Hij woonde zo goedkoop mogelijk (in een woonwagen), kocht alles tweedehands, repareerde dingen, en kookte al zijn maaltijden zelf, liefst van de goedkoopste ingrediënten. Toch was dit boek voor mij een inspiratie en de start om zelf dingen te veranderen. Ik ging niet in een woonwagen wonen, maar ik was wel blij met mijn lage woonlasten en besloot rustig te blijven wonen waar ik woonde, ook al ging mijn salaris omhoog. Ik ging niet alles tweedehands kopen, maar wel beter nadenken over welke dingen ik echt moest kopen, en welke ervaringen en dingen voor mij eigenlijk niet genoeg waard waren, om er geld aan te besteden.

FIRE  
Het concept FIRE kwam iets later op. Het betekent, weer in het Engels, Financial Independence & Retiring Early. In het Nederlands kan het misschien FInanciele onafhankelijkheid en REntenieren betekenen. Ik denk dat de belangrijkste bron van dit begrip Pete is, oftewel Mr. Money Mustache (MMM), een Canadees die naar de VS verhuisde en daar besloot om niet mee te doen aan de consumeer-gekte. Hij was wat minder extreme dan Jacob, want hij woonde wel gewoon in een huis. Hij verdiende meer geld, en kon dus met toch wat meer uitgaven alsnog wel na een korte carrière in de IT stoppen met werken, omdat het inkomen uit zijn beleggingen voldoende was om zijn uitgaven te bekostigen. Ook hij zette tijdens zijn carrière een hoog percentage van zijn inkomen opzij voor later. Ook zijn website laat je nadenken over je eigen leven. 

FIRE is een iets relaxtere versie van ERE, waarbij hogere inkomsten voor een deel compenseren voor een iets hoger uitgavenpatroon. De meeste mensen die FIRE doen, hebben daarnaast ook een iets langere werkcarrière dan bij de extreme versie die ERE heet, namelijk zo’n tien tot twintig jaar in plaats van minder dan tien. Voor mensen die meteen vanaf hun eerste werkdag hier aan werken, betekent dat dus alsnog dat ze ergens in hun veertiger jaren zeker wel klaar zijn met werken. 

Ook MMM wijst je er niet al te subtiel op, dat je uitgavenpatroon belangrijk is, en een groot verschil kan maken. Daarnaast is er ook een nadruk op inkomen – het verhogen van je inkomen kan natuurlijk ook helpen om meer te sparen.    

Ik heb van beide websites, van het boek van Jacob en ook nog van het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (later daarover meer) veel geleerd. Ik wil nu zelf ook op jongere leeftijd met pensioen. Of in ieder geval financieel onafhankelijk zijn van een baan en salaris. Deze website gaat over mijn streven naar dat doel.
 1. Twee websites die ik nog niet kende. Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een twintigtal minuten geleden zag ik dat er heel veel bezoekers op mijn blog waren geweest. Ik vroeg me stomverbaasd af hoe dat ineens kon, ik had alleen maar het weekmenu geplaatst. Nu weet ik het :-) Dank voor de ereplaats hier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit was mijn ervaring vorige week! Een enorme spike in verkeer naar Ontsladebaas, op de dag dat Zuinigeman mij op zijn erelijst plaatste. Sindsdien blijven de bezoekersaantallen hoger dan ze daarvoor waren. Zuinigeman doet het goed!

   Verwijderen
  2. Hetzelfde op mijn blog, was een leuke verrassing!

   Verwijderen
 3. Leuke blogs breng je weer onder de aandacht.
  Bedank voor de leestips

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken