Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 november 2017

Wat is slaolie?

Heel af en toe kom ik dingen tegen en dan denk ik, wat is het? Zo koop ik normaal olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, maar ook wel eens slaolie. Maar wat is slaolie?

Slaolie is een algemene benaming voor een olie die in de keuken gebruikt wordt. Het is vaak een mengsel van verschillende plantaardige oliesoorten.

Het woord komt uit de tijd dat men oliemolens gebruikte. De olie werd met de molens uit de zaden geslagen. Vroeger gebruikte men goedkope oliesoorten. Destijds waren dat vooral de oliën uit raapzaden en sojabonen.

Tegenwoordig gebruikt men voor het bereiden van een mengsel slaolie een combinatie van één of meerdere van de volgende basis oliën: arachideolie, sojaolie, raapzaadolie, en maïsolie.

Slaolie is dus geen olie die uit sla komt, maar kan bijvoorbeeld zonnebloemolie, koolzaadolie of sojaolie zijn en per fabrikant of merk kan het verschillen wat van olie gebruikt is voor de slaolie.


Zelf heb ik slaolie gekocht bij de supermarkt Plus en bij de Jumbo. De slaolie van de Plus bestaat uit koolzaadolie. En de slaolie van de Jumbo bestaat uit sojaolie. Elk merk/winkel gebruikt zijn eigen samenstelling voor slaolie.


Wist jij wat slaolie was?
 1. Ja, ik wist het. Als je het eens wilt bekijken, in Openluchtmuseum Arnhem staat nog een "olieslagerij" een rosmolen(een molen aangedreven door een paard) https://www.openluchtmuseum.nl/ontdek-het-museum/activiteiten/kijken-bij-de-olieslager

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik niet, ik dacht dat het olie was voor door de sla, samen met azijn en een theelepeltje mosterd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist wel,dat het een goedkope olie was. Zeker vroeger. Toen gebruikten we die in de diesel voor een schonere uitstoot.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jazeker, jeetje wat reden die oude diesels er lekker op en goedkoop :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken