Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

6 april 2017

​Stadstuin is verbouwd en opgeknapt

​Stadstuin is verbouwd en opgeknapt

Het was al eventjes stil op Zuinigeman. Maar onze stadstuin was namelijk echt toe aan een opknap beurt. Zo heb ik via werkspot een hovenier geregeld. Die is in februari al langs geweest voor een offerte en heb ik tegels uitgezocht bij de tegelhandel.

Vorige week vrijdag 31 maart is de hovenier begonnen en zaterdag 1 april was hij avonds rond 19:00 klaar. In mijn hoofd had ik al precies een idee hoe de tuin zou moeten worden. En stond de tuin al 3 jaar op mijn lijstje om de tuin op te knappen.

Vanaf september 2016 tot februari 2017 stond er in de tuin een steiger van 5 hoog! Omdat de gevel van het appartementencomplex en glaswerk vervangen werd. Door de steiger is ook de tuin nog erger gaan verzakken en op sommige plaatsen ontstonden gaten onder de tegels en in de tuin. Ook kwam overal onkruid naar boven en bleef in de hele tuin maar bramen planten groeien die ik steeds maar weer probeerde weg te halen.

(foto van 31 maart 2017)

Zo heeft de hovenier oude grindtegels en tegels uit de tuin gehaald en afgevoerd door het schuurtje. Via het schuurtje kan je op het achterpad komen en die was ook nog 30 meter lang.

(foto van 31 maart 2017)

Nadat alle tegels waren afgevoerd, kwam er nog 4500 kilo zand in de tuin. 4000 kilo wit zand en 500 kilo bos aarde.

Er moest namelijk minimaal 10 cm aarde opgehoogd worden in de tuin. Daarna kwam het blauw natuursteen gezoet met facet 60cm bij 60cm tegels in de tuin. Voor het looppad naar de schuur en het terras, totaal 22 vierkante meter. Ook vind ik natuurtegels natuurlijker dan beton of gebakken tegels. En zijn dit strakke tegels en de bovenkant mooi glad, zodat ik bij wijze de buitenvloer kan dweilen.

Om niet alleen maar tegels in de tuin te hebben, kwam er 8 vierkante meter gras in de tuin. Zodat als het regent niet de hele tuin gelijk blank staat en vind ik het ook mooi staan. Ik houdt niet van tuinen die vol liggen met alleen maar tegels.


En werd er een bloembak gemaakt van 50 cm hoog achter in de tuin, waar de 2 appel lei fruit bomen in komen te staan. Helaas kan ik de schuur niet schilderen aangezien dit via de VVE gaat.

Appel lei fruit bomen heb ik vorig jaar gekocht. En de beukenhaag heb ik in de winter van 2014 al gekocht en zelf aangelegd. In de loop de jaren heb ik al oude boompjes, planten en struiken weggehaald die de tuin gingen over woekeren.

(foto van de tuin in 2014)

Komende tijd ga ik de bloembak/border vullen met vaste (eetbare) planten. Afgelopen weken hebben wij tuinwinkels en kwekerijen bezocht om te kijken naar planten. Zo heb ik nog een aantal wensen: Siergrassen, een oude olijvenboom, minitree appel boom, zuilfruit perenboom.

Maar dat kost allemaal geld, de tuin heb ik betaald van mijn lopende betaalrekening en niet van mijn spaargeld dat vind ik namelijk zonde.


Totale kosten voor de aanleg en materiaal van de tuin is 2455 euro.
Een hoop bedrag maar alleen de tuin materialen was al rond de 1700 euro.

Zijn jullie ook druk bezig in de tuin? Of hebben jullie ook plannen om de tuin op te knappen?
 1. Altijd duur als je de tuin echt mooi op wilt knappen.
  En dat is gelukt, het ziet er erg mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig...het is de investering zeker waard...lekker genieten in jullie tuin!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is echt heel mooi geworden en een hele verbetering met hoe het eerst was. Nu maar hopen op veel mooi weer en zon, zodat jullie er heerlijk van kunnen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is goed gelukt hoor.Ziet er heel mooi uit.Zelf ben ik ook bezig in de tuin,alleen deze zuinige man moet zijn eigen spierbundels gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi hoor! Ben vooral druk met moestuin, ook leuk om te doen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk e tuin heb je, dat is het geld wel waard. Wat goed dat je niet de hele tuin betegeld maar ook plek hebt waar het water weg kan. Weinig mensen beseffen dat dit nodig is willen we in de stad niet verzuipen door regenwater.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat is geen overbodige luxe geweest. Mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk geworden en inderdaad fijn dat je niet alleen tegels hebt. Zo lekker met je blote voeten in het gras :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik moet nodig wat gaan doen in de tuin... Jouw tuin ziet er keurig uit nu. Mooi gedaan zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie tuin hoor. Wij zijn nu ook bezig met onze tuin. Wij hebben precies hetzelfde met ons schuurtje. Gelukkig is bij ons de VVE heel soepel en konden we het schuurtje ook gelijk opknappen met goedkeuring van de VVE.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ziet er inderdaad prachtig uit! Niet elke VvE is even soepel... helaas. Al een verzoek ingediend? Wat zijn de tegenargumenten dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een hele verbetering tov voordien.... Hebben jullie geen aquadrain voorzien om het regenwater af te voeren ? Bij hevige regenval heb je wel het gras waar water kan intrekken maar dan wordt dat heel vlug zompig en als het gazon te nat blijft krijg je mosvorming

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken