Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

20 december 2020

De portemonnee van Jessy (26)

De portemonnee van Jessy (26)

kasboek Jessy 26 jaar van blog happyrichmillennial.com Waar doen ze het van? In de rubriek ‘De Portemonnee Van’ vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van Jessy (26)Stel je zelf voor…


Hoi! Ik ben Jessy, 26 en woon in Amsterdam met twee huisgenoten. Ik doe een traineeship Bancair waar ik ook af en toe voor moet studeren. Momenteel zit ik nu op een opdracht binnen de Hypotheken voor 36 uur per week. Ik hou van reizen, salsa dansen, lezen, gitaarspelen en ik ben geïnteresseerd in personal finance (vooral beleggen en financiële vrijheid), persoonlijke groei/geluk en mindset.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Ja! Ik heb een blog www.happyrichmillennial.com. Mijn blog gaat over geldzaken & mindset voor millennials. Waarom deze blog? Geld is natuurlijk niet sexy. Ik zag geld altijd als iets dat me belemmerde te doen wat ik wilde omdat alles duur is. Mijn mindset hielp dan ook niet mee. Nu, een paar jaar en flink wat reflectie later zie ik juist de kansen in geld om mijn dromen waar te kunnen maken en is mijn interesse en kennis gaan groeien. Ik wil sparen, beleggen, ooit een huis kopen en leuke dingen doen. Niet haalbaar? Ik denk van wel. Hier komt een stukje mindset in terug waar ik de afgelopen jaren grote sprongen mee gemaakt heb.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg Financieel Onafhankelijk Blog, Porterenee en Fire for woman. Daarnaast veel Instagram accounts over beleggen. Ik lees ook graag boeken.
gouden portemonnee tasje

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 5 in muntjes. Ik heb altijd wat muntjes om bijvoorbeeld de Daklozenkrant te kopen of fooi te geven.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?Inkomsten per maand
Salaris Jessy 36 uur junior consulent € 1.680,00
Extra inkomen gemiddeld € 150,00
Totaal € 1.830,00

€ 1680 obv 36 uur als junior consulent € 150 gemiddeld aan extra inkomsten. Ik werk wel wat bij in de financiële administratie en verkoop 2ehands spullen. € 1830 totaal

Zorgtoeslag vraag ik met terugwerkende kracht aan. Daarnaast heb ik een OV kaart van werk die ik ook privé mag gebruiken waar ik €35 eigen bijdrage voor betaal. Dit gaat van mijn salaris af.

inkomen per maand

Wat zijn jouw vaste lasten per maand?Uitgaven vaste lasten per maand
Huur € 585,00
Zorgverzekering (+aanvullend tandarts) € 120,00
Aflossing studieschuld € 45,00
Dansles € 74,00
Sim-only € 18,00
Netflix € 8,00
Spotify € 10,00
WA verzekering € 5,00
Sparen weekendjes * € 50,00
Spaarrekening € 300,00
Beleggingsrekening € 75,00
Pensioenbeleggersrekening € 30,00
Goed doel € 7,00
Bankkosten € 3,00
Totaal € 1.330,00

Ik spaar met mijn zus en een vriendin voor een vakantie. Dit zijn automatische afschrijvingen. De bedragen voor sparen en beleggen zijn ook automatisch. Sinds ik dit ben gaan doen gaat het sparen me makkelijker af.

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?Variabele lasten per maand
Boodschappen € 130,00
Uitjes € 50,00
Verzorgingsproducten / cosmetica € 25,00
Cadeaus € 25,00
Kleding € 25,00
Boeken € 15,00
Onverwacht € 40,00
Totaal € 310,00

Omdat ik vaste bedragen spaar hou ik wel eens wat over op mijn rekening. Dat laat ik gewoon staan voor de volgende maand.
waar doen ze het van portemonnee onder de loep

Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Variabele lasten per jaar
Zorgkosten € 200,00
Kapper € 150,00
Totaal € 350,00

Ik heb geen huis en geen auto. Mijn huur betaal in inclusief. Wel heb ik zeker jaarlijks een gestolen fiets en zorgkosten die niet vergoed worden. € 200 zorgkosten – jaarlijks bezoek aan specialist en medicijnen. € 150 kapper.

Hoe beheer je de financiën?


Ik hou de uitgaven bij in een Excelbestand. Ik sla dit ook wel eens een maandje over hoor. En ik hou mijn bankieren app goed in de gaten of er niet onverwachts iets af wordt geschreven.

En wie doet de financiën?


Zelf, ik vind het ook leuk om hier mee bezig te zijn.

kasboek

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Omdat ik recent ben gestart met het traineeship en ik 36 uur werk verdien ik niet zo veel, maar ik kom prima rond. Bij mijn vorige baan werkte ik 40 uur. Nu werk ik 4x9 en ik merk dat ik hier gelukkiger mee ben. Ik heb tijd om te studeren, aan mijn blog te werken en voor hobby’s. Ik vind mijn danslessen van €75 per maand best prijzig, maar dit is wel drie keer per week. Ik heb dan ook geen sportschool abonnement nodig.

Ik ben tevreden met mijn uitgaven omdat ik niet veel uitgeef aan onnodige spullen. Ik heb tijdens mijn studententijd, uitwisselingen en buitenlandse stage geleerd met weinig geld rond te komen. Vooral mijn boodschappenbudget is goed op orde.

Waar ik niet tevreden mee ben is de huur. Ja, ik kies er zelf voor om in Amsterdam te wonen. Ik huur al vanaf mijn 17e en sinds die tijd is de huur ontzetten gestegen. Ik moet binnenkort mijn huis uit en ik kan ervan uitgaan dat mijn nieuwe kamer wel €700 per maand gaat kosten. Ik heb ook wel in kleine steden rondom Amsterdam gekeken, maar zoveel goedkoper is dat niet. Op mijn 26e heb ik ook geen zin meer om in een studentenhuis met 5 huisgenoten terecht te komen. Maar, een huis kopen zit er ook absoluut niet in. Op dit gebied heb ik het gevoel dat ik een beetje vast zit.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik geef niet zoveel uit. Ik koop weinig spullen of kleding. Aan mijn grote passie reizen geef ik juist veel uit. Dat is met Corona natuurlijk heel anders en daar bespaar ik zeker geld op. Ik geef sowieso makkelijker geld uit aan ervaringen. Ik geef wel makkelijk geld uit aan boeken, wel tweedehands vaak. Ook koop ik graag een cadeautje voor iemand.

geld uitgeven rekenmachine

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Wanneer ik mensen vertel dat ik over geld blog wordt daar verschillend op gereageerd. Ik denk dat dat vooral te maken heeft met de associatie van diegene met geld. Vaak hebben mensen het idee dat je saai of zuinig ben, of geobsedeerd. Het beleggen vinden ze wel interessant maar bij ook voorbaat ingewikkeld. Ik kan me dit allemaal wel indenken. Des te leuker wanneer een vriendin appt dat het eindelijk lukt om te besparen vanwege mijn tips.

Ik zei altijd dat ik geld niet belangrijk vond, maar ik realiseer me dat dat toch wel zo is. Het op orde hebben geeft rust. Ook geeft het tot een zekere zin vrijheid. Ook heb ik in mijn omgeving geldproblemen gezien bijvoorbeeld vanwege gezondheid of een ongeluk. Dat heeft mij ook beïnvloed om wat meer over de lange termijn na te denken.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Het is niet één specifieke financiële misser, maar ik heb in het verleden altijd veel uitgegeven aan eten en drinken. Bijvoorbeeld eten to go, afhalen, terras of een to go koffie. Als je dit bij elkaar optelt is het echt een groot bedrag. Zo zonde, nu eet ik gevarieerd, gezond maar ook goedkoop. Dit kost me echt geen moeite. Ik moet er wel bijzeggen dat ik in de zomer (en zonder Corona tijden) meer uitgeef aan een terrasje of een festival.

Ik heb ook toen ik wat jonger was veel geld uitgegeven aan kleding. Ik had dan het idee dat ik er leuker uitzag. En dat droeg ik dan maar een keer. Die bevestiging heb ik niet meer nodig. Ook had ik een luie periode dat ik vaak met een Uber ging. Dat vind ik nu zo zonde!

500 euro per maand sparen

Spaar je ook maandelijks geld?


Sparen per maand
Sparen € 300,00
Totaal € 300,00

Ik spaar €300 per maand. Vanwege de Corona crisis heb ik begin van het jaar wat spaargeld moeten gebruiken. Dat vind ik oke en bevestigd ook maar weer waarom je een buffer nodig hebt. Ik heb nu €3500 op mijn spaarrekening.

En zo ja, waar spaar jij voor?


Ik wil mijn buffer verhogen naar €5000. Ik verwacht komend jaar een nieuwe laptop en telefoon te moeten kopen. Daarna ga ik verder sparen voor mijn wereldreis. In maart was ik afgereisd naar India maar moest vanwege Corona terugkomen. Die reis zou ik wel een keer over willen doen.

tijd is geld waar doen ze het van

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik kan dromen van een eigen huis, maar als ik besluit in Amsterdam te blijven is de kans natuurlijk erg klein dat ik hier een huis kan kopen. Dat zijn keuzes. Ik ben pas sinds kort samen met een hele leuke vriend dus ik heb geen idee hoe dat allemaal gaat lopen.

Over 5 jaar hoop ik een stuk verder te zijn met mijn beleggers rekening en meerdere inkomstenbronnen te hebben. Ook is het mijn droom om voor mezelf te gaan werken, dus daar wil ik een buffer voor opbouwen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij deze rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

  1. Ziet er goed uit. Inderdaad de danslessen zijn prijzig maar je moet jezelf ook wel wat kunnen gunnen vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind 6 euro voor een dansles niet heel prijzig.

      Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken