Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 november 2020

De portemonnee van Janneke (27)

De portemonnee van Janneke (27)

waar doen ze het van? Janneke 27 jaar salaris 1878 euro voor 36 uur per week werken Waar doen ze het van? In de rubriek ‘De Portemonnee Van’ vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van Janneke (27)Stel je zelf voor…


Ik ben Janneke (anonieme naam). Ik ben 27 en ik werk bij een onderwijsinstelling 36 uur in de week.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Bitches Get Riches, Zuinige man, fuckdiestudieschuld, Porterenee.

roze portemonnee waar doen ze het van?

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0,00 ik pin eigenlijk bijna alles. Contant geld stop ik in een spaarpotje.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


€1878,- (excl vakantiegeld)
Inkomsten per maand
Salaris Janneke € 1.849,00
Zorgtoeslag € 29,00
Bijdrage vriend € 720,00
Auto delen vriendin € 20,00


Totaal € 2.618,00

Bijdrage vriend gezamenlijke lasten rekening: €720. Bijdrage vaste lasten auto vriendin met wie we de auto delen €20.
inkomen per maand

Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Ik woon samen met mijn vriend. We delen de huur en alles wat daarbij hoort, verzekeringen (behalve zorg), belastingen en de boodschappen. Hij verdient een stuk minder dan ik, dus we hebben de bijdrage daarop bijgesteld.

Gezamenlijke vaste lasten per maand
Huur (incl. huur apparaten) € 1.050,00
Gas en Elektra € 105,00
Water € 15,00
Verzekeringen € 46,00
Internetabonnement € 32,00
Belasting (riool, afvalstoffen) € 89,00
Auto excl benzine € 79,00


Totaal € 1.416,00

Eigen vaste lasten per maand
Bijdrage gezamenlijke lasten € 1.100,00
Telefoon € 10,00
Zorgverzekering € 135,00
Contributies en abonnementen € 93,00


Totaal € 1.338,00

waar doen ze het van portemonnee verhaal

Wat zijn jullie variabele lasten per maand?Gezamenlijke variabele lasten
Benzine € 20,00
Boodschappen € 320,00


Totaal € 340,00

Benzine: we rijden weinig en hoeven dus niet maandelijks te tanken.

Eigen variabele lasten
Kleding € 40,00
Vrij besteden € 125,00
Reiskosten € 30,00


Totaal € 195,00

waar doen ze het van portemonnee onder de loep

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Gemeentelijke belastingen en afvalstoffenheffing betalen we maandelijks. Water boeken we ook maandelijks weg, en maken per kwartaal dan weer het juiste bedrag over naar de betaalrekening.

Hoe beheer je de financiën?


Ik houd twee boekhoudingen bij, een voor de gezamenlijke uitgaven en een eigen. Hiervoor gebruik ik Gnucash en twee excelbestandjes. Ik heb een partner. We hebben een gezamenlijke rekening en spaarrekening en allebei onze eigen betaal- en spaarrekening. Ik vind het belangrijk dat we allebei geld hebben dat we kunnen uitgeven zoals ons zelf uitkomt.

En wie doet de financiën?


Zoals uit het vorige antwoord wel blijkt, dat doe ik. Al bespreken we wel aan het eind van elke maand hoe de maand financieel verliep.
geld uitgeven rekenmachine

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Qua inkomsten: het zou altijd fijn zijn om meer te verdienen. Ik ga gelukkig binnenkort meer verdienen. Het extra inkomen ga ik grotendeels sparen en een deel gebruiken als vrij besteden.

Mijn contributies/abonnementen zijn vrij hoog omdat ik privézangles heb elke week. Dat is niet goedkoop, maar het plezier dat het brengt is het meer dan waard. Verder is de huur vrij hoog. Dat krijg je als je weinig wachttijd hebt voor sociale huur en iets zoekt in de Randstad. We kunnen het voor nu prima betalen en we hebben een heel fijn appartement.

Qua boodschappen komen we elke maand net niet lekker uit. Mijn vriend vangt het verschil op, omdat hij minder standaard bijdraagt. We hebben sinds kort een grotere koelkast (in plaats van een tafelmodel). We merken wel dat het nu al scheelt in boodschappenkosten, omdat we nu meer in bulk kunnen inslaan en eten langer goed blijft dan in de oude koelkast. Dus als het goed is, zullen we ook aan het eind van de maand geld besparen op de boodschappen.

Ik ben veel bezig met nadenken over geld (wellicht iets te veel). Maar al met al ben ik best tevreden. Als er een rekening binnenkomt van een paar honderd euro, dan is er ruimte om die te betalen. Die speling hebben, geeft een groot gevoel van rijkdom.

Houd je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik denk dat ik een goede mix heb. Ik kan elke maand sparen, maar ook impulsief uitgeven. De impulsiviteit probeer ik te beperken door het bij bijv. de boodschappen ruimte te geven voor twee impulsaankopen. Ik heb een biebabonnement zodat ik impulsief boeken kan lenen in plaats van kopen. Door mezelf een budget te geven, om vrij te besteden, kan ik het beter bijhouden.
stapeltje euro's

Praat je met anderen over geld?


Ja, ik vind het ook belangrijk dat salarissen bekend zijn onder collega's. Op die manier kan je het beste zorgen voor gelijkwaardige salarissen. Met familie en vrienden heb ik het er ook over, ik heb veel mensen in mijn omgeving met een flinke studieschuld (waaronder ikzelf). We betalen dus vaak hoge huren, omdat we geen hypotheek kunnen krijgen. Ik hoop dat ooit wordt gekeken naar vaste lasten en niet naar de schuld, want die zijn bij ons prima onder controle.

Heb je weleens een financiële misser gehad?


Mijn grootste financiële misser is niet onderhandelen toen ik startte met mijn eerste baan. Ik had een stuk meer kunnen verdienen. Gelukkig wordt het salaris per de volgende maand gelijkgetrokken met collega's die dezelfde functie hebben. Daarnaast hebben we allebei een grote studieschuld. Heel erg zonde, maar wegens gezondheidsproblemen ook onvermijdelijk. Ik ben blij dat het nu goed met ons gaat en we gewoon kunnen rondkomen.
financiele reserves

Spaar je ook maandelijks geld?


Jazeker! Bedrag op spaarrekening: €900,-
Gezamenlijk sparen per maand
Onvoorzien € 25,00
Noodgeld € 35,00
Vakantiebijdrage € 15,00


Totaal € 75,00

Zelf Algemeen: €200,- is verdeeld over verschillende potjes, zoals noodgeld, rijlessen en een studieschuldbuffer. Bedrag op de spaarrekening €2860,-
Eigen sparen per maand
Onvoorzien € 100,00
Afschrijvingen € 45,00
Algemeen € 200,00


Totaal € 345,00


En waar sparen jullie voor?


Een financiële buffer hebben is het belangrijkste. Ik vind het wel fijn om het geld al in potjes te doen, dan weet ik waar ik voor spaar. Ik heb in een jaar tijd 2000 euro bij elkaar gespaard op mijn eigen rekening. Dat geeft een goed gevoel.

Verder sparen we voor kinderen en dan is het toch ook wel handig als ik een rijbewijs heb. Ik vind het ook prettig om voordat ik begin met aflossen, een bedragje klaar te hebben liggen. Mocht ik onverhoopt niet uitkomen met mijn inkomsten, dan heb ik dat als backup. Hetzelfde geld voor mijn vriend, die ook een spaarrekening van een paar duizend euro heeft.
geld is tijd kasboek verhaal

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar hebben wij hopelijk minstens één kind, wonen we in een leuk huis met tuin (huur of koop). We zijn bezig met een reischallenge: elke Europese hoofdstad bezoeken. Ik hoop dat we die hebben afgerond (mits corona niet meer een ding is natuurlijk!).

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij deze rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

  1. Wederom leuk om een inkijkje te hebben in iemands portemonnee. Vorige week was ik overigens zelf te gast in deze rubriek.

    En wat een leuke challenge hebben jullie. Heel veel plezier met al die bezoeken ��

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken