Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

20 oktober 2020

Mijn stappen naar FIRE

Mijn stappen naar FIRE

Mijn stappen naar FIRE In de reacties op mijn vorige gastblog kwamen vragen naar boven zoals ‘Hoe is jullie pad uitgestippeld en is je doel ook vroeg met pensioen of is veel minder werken ook een optie?’ Super goede vragen, want FIRE hoeft inderdaad niet voor iedereen hetzelfde te betekenen.

Voor ons betekent dat minder werken. Mijn man vindt zijn werk hartstikke leuk en wil niet helemaal stoppen met werken, maar bijvoorbeeld nog maar twee dagen per week. Voor nu sluit ik me daar ook bij aan, maar wie weet denk ik er over een aantal jaren anders over. Want ik vermaak me ook uitstekend met mijn hobbies en zou het helemaal niet erg vinden om hier hele dagen mee bezig te zijn.

Hoe ons precieze pad is uitgestippeld met bedragen wil ik graag voor me houden. De grote lijnen hoe wij FIRE willen bereiken, wil ik wel graag met jullie delen.

Huis


Onze nummer 1 om financieel onafhankelijk te worden en wat tevens onze grootste spaarpot is, is ons huis. Wij hebben een hypotheekvorm waarin we al veel aflossen en met regelmaat lossen we hier bovenop nog extra af. Op dit moment hebben we al een heel mooi bedrag van onze hypotheek afgelost en is ons huis behoorlijk in waarde gestegen ten opzichte van toen we het kochten.

Uiteindelijk willen wij zodra de kinderen ouder zijn een kleiner en hypotheekvrij (of houden een mini hypotheek aan omdat dit financieel aantrekkelijker is) huis betrekken. Een soort van Tiny house, maar ook weer niet tiny tiny. Mijn idee van een kleiner huis vind je op Flexhome-one en Mijn eigen Tiny house. Ze vallen onder de noemer Tiny House, maar zijn net een slag groter. Zo ben ik helemaal weg van type Noah XL, dit in combinatie met een stukje grond om een moestuintje aan te leggen, lijkt me fantastisch.

Spaargeld


Na het huis komt ons spaargeld, dit zijn we opnieuw aan het opbouwen. Wij zijn bezig met onze tuin, wat ook nog behoorlijk wat gaat kosten en daardoor gaat het sparen nu iets langzamer. Toch lukt het ons om iedere maand een bedrag te reserveren en werken we hard aan ons eerste gestelde financiële doel. Wij hebben ons spaardoel voor de toekomst opgedeeld in 2 stukken: Noodbedrag en 6 maanden aan vaste lasten. Daarnaast reserveren we maandelijks voor diverse potjes zoals verbetering aan huis, auto kosten, vakanties en dergelijke.

Beleggen


Ik zal er geen doekjes om winden, dit is iets wat wij echt heel spannend vinden. Zowel mijn ouders als die van mijn man hebben niet zo’n goede ervaringen met beleggen gehad en daardoor zijn wij misschien wel bevooroordeeld of te voorzichtig. Aan de andere kant maakt het me onwijs nieuwsgierig en ben ik overal informatie aan het opzuigen. Zodra we ons spaardoel hebben bereikt, nemen we de stap om te gaan beleggen. Dus alle informatie en tips over beleggen zijn van harte welkom.

Side hustles


Steeds meer begin ik het verstandig te vinden om extra inkomen te genereren. Met Corona, je in een scheiding ligt, je baan niet meer leuk vindt of sneller je doel wilt bereiken, alles kan een reden zijn. Voor mij is het omdat ik alles leuk vind, ik eigenlijk ook alles wil doen en daarnaast sneller ons doel wil bereiken. Ik ben dol op knutselen, koken en schrijven. Dus wellicht dat ik op korte termijn een etsy shop open, verder ga met mijn boek en een eigen blog ga starten. De opbrengst hiervan gaan we uiteraard gebruiken om eerder FIRE te behalen.

Voor ons is het dus kort samengevat; Ons huis dat onze grootste spaarpot is, waarin al veel wordt afgelost en wij daar bovenop nog extra aflossen. En door onze spaardoelen te halen, te beleggen en extra inkomsten te genereren willen wij FIRE bewerkstelligen voor ons. Ik blijf hierin voorzichtig omdat alles kan veranderen, het leven loopt nou eenmaal vaak anders dan gepland. De volgorde kan ook zomaar anders zijn. Misschien heb ik volgende maand al een etsy shop geopend of vinden we 3 maanden aan vaste lasten ook prima en beginnen we veel eerder aan het beleggen. Wij hebben ons voorgenomen om na ieder behaald stapje te evalueren alvorens de volgende te zetten.

Wat is jouw financiële plan voor de toekomst?


Lieve groet,
Desirée
 1. Helder plan door en af te lossen en daarnaast beleggen en sparen. Dat lijkt op het financieelplan dat ik heb opgesteld. Dit plan had ik overigens al voordat ik überhaupt een huis hadden gekocht.

  Het plan is om in 20 jaar tijd de hypotheek af te lossen middels het sneeuwbaleffect. Daarnaast iedere maand 400 euro investeren in indexfondsen. Na 20 jaar heb ik als vermogen de waarde van mijn huis en beleggingen. Tegen die tijd ben ik 50 jaar oud en zie dan wel of ik door blijf werken op dezelfde voet of dat minder werken de voorkeur heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je openheid! Dit soort artikelen geven mij inzicht en het vertrouwen dat iedereen FIRE kan worden op zijn eigen manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij is FIRE ook vrijheid om bepaalde keuzes te kunnen maken, niet zozeer om op mijn 45e te stoppen met werken. Ik ben nu alleenstaand moeder, maar ben druk bezig met een plan voor de toekomst. Ik ben aan het sparen, tegelijkertijd genieten vh leven met mijn kids. Ik zou later een soort tiny house willen, voor lagere lasten en een kleinere ecologische voetafdruk. Maar ja, mss komt er ooit nog een leuke man in mijn leven en die ziet dat niet zitten. Dan zal het plan aangepast moeten worden. We gaan het zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie plannen! Hier bezig met beleggen en investeren. Momenteel herbeleg ik het dividend wat ik ontvang, ik wil nu zoveel mogelijk beleggen en investeren om uiteindelijk vroeger met pensioen te kunnen gaan. Maar ik vind het ook belangrijk om in het nu te genieten en dat doe ik door mijn buitenlandse vriendinnen eens in de 2 jaar op te zoeken. Graag zou ik dat nog willen vermeerderen naar eens in het jaar (zodra alles weer normaal is). Extra geld verdienen doe ik dmv spaarsites als Euroclix en mijn blog. Op dit moment bekijk ik per keer voor welk doel dat geld is wanneer ik het ontvang.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken