Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 augustus 2020

De portemonnee van Erik (24)

De portemonnee van Erik (24)

Kasboek van Erik 24 jaar inkomen €2136.61 per maand In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Erik (24)Stel je zelf voor…


Ik ben Erik, Ik ben 24 jaar oud en ik ben uitvoerder bij een aannemer. Ik werk 40 uur per week.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Deze heb ik niet.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinigeman en Porterenee.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€40,-

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


€2136.61 per maand Dit is incl. vakantiegeld, bijtelling, eigen bijdrage auto en koop 13 vakantiedagen. Mijn enige inkomsten komen uit mijn salaris.
Inkomsten per maand
Salaris € 2.136,61
Totaal € 2.136,61Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Huur € 900,00
Gas en Licht € 100,00
Internet en TV € 32,00
Water € 14,00
Zorgverzekering € 130,99
Motorverzekering € 18,76
Wegenbelasting € 10,00
Bankkosten € 3,40
Mobiele telefoon € 10,00
Totaal € 1.538,65

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Verder zijn mijn uitgaven heel erg variabel per maand, ik werk met budgetten en hierdoor kan ik de ene keer wat meer ergens aan uitgeven dan anders. Maar in principe heb ik 500 euro in de maand om aan boodschappen en leuke dingen uit te geven.
Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen + leuke dingen € 500,00
Totaal € 500,00


Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Gemeentelijke belastingen € 250,18
Toegangspas voetgangersgebied € 31,50
Totaal € 281,68

Hoe beheer je de financiën?


In eerste instantie heb ik ene Excel sheet met mijn budgetten. Zodra mijn salaris word betaald verdeel ik het over mijn verschillende potjes.

En wie doet de financiën?


Dat doe ik lekker zelf!

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik kan niet spreken van goede balans aangezien ik bijna 50% van mijn inkomsten uitgeef aan wonen. Wat betreft de woning. Dit was voor mij toen der tijd de beste optie, de prijzen in mijn stad zijn ontzettend duur (zowel koop als huur). Ik heb nu voor 900 euro een studio in het centrum met parkeerplek. Mijn toenmalige opties waren studio's buiten het centrum zonder parkeerplek (vergunning) voor rond de 800 euro. Dus heb ik deze keuze gemaakt. Als mijn huurcontract bijna verloopt ga ik opzoek naar goedkopere opties.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik vind het niet erg om geld uit te geven helemaal niet zelfs, alleen ik weet wel wanneer ik moet stoppen.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat wel eens met anderen over geld, bijvoorbeeld met mijn ouders ben ik er heel open over echter met mijn vrienden bespreek ik dit maar met een hand vol mensen. De reden is vaak dat ze er naar vragen of dat ik ze wil helpen met hun situatie.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ik heb toen ik net 18 was al mijn spaargeld in 4 maanden tijd opgemaakt en een onnodige studieschuld gecreëerd voor een levensstijl die ik niet kon betalen.Spaar je ook maandelijks geld?


Ik spaar elke maand minsten €400,-. En mijn overuren/toeslagen spaar ik meestal ook.

En zo ja, waar sparen jij/jullie voor?


Ik spaar €200,- voor mijn bufferrekening en ik spaar €200,- voor mijn vakantierekening.
Op dit moment staat er op mijn Bufferrekening: €600,- Vakantierekening: € 1600,- en op mijn gewone spaarrekening: €21.500,-.

Mijn buffer en vakantierekening spreken voor zich maar voor mijn gewone spaarrekening heb ik geen doel op zich, het zou wel leuk zijn als ik er in de komende jaren €25.000,- van kan maken.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


In de komende 5 jaar zou ik wel willen kijken om een huis te kopen echter weet ik niet of dit realistisch is aangezien de huizenprijzen in mijn omgeving abnormaal zijn en mijn inkomen niet toereikend is. Verder is de toekomst voor mijn nog een groot vraagteken.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Leuk stuk! En wat goed om met 24 jaar al zo bewust met sparen bezig te zijn. Ik was niet zo verstandig op die leeftijd :-).

  De huur vindt ik bizar hoog. WIj betalen dat aan hypotheek + levensverzekering nog niet eens (en dat is voor een eensgezinswoning met tuin...). Dat is dan wel in Zeeland en ik schat dat deze man in Amsterdam woont of zoiets dergelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar verhaal van Erik, ook ik betaal aan huur €1020 p/maand (incl.). En dat is in Zwolle. Alle steden in Nederland hebben hetzelfde probleem.. En in dorpen hierom heen is überhaupt niets te huren. En tja een huis kopen is echt een utopie in je eentje (tenzij je een bouwvval koopt of je ouders €100.000 kunnen bijdragen..

   Verwijderen
 2. Ziet er netjes uit en al een mooi bedrag gespaard op die leeftijd.
  Ik zie alleen geen kosten voor een mobiel en bv inboedel verzekering, wa verzekering?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De optelsom in de vaste lasten klopt niet, hij had het over 500 euro sparen dat kwam niet in de lijst voor en klopte ook niet met de financiële optelsom. Verder heeft deze jongeman het keurig voor elkaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kom ook niet helemaal uit. Alle uitgaven bij elkaar zijn al ruim 2000, dan weet ik niet waar hij dat bedrag nog van spaart. Hopelijk kan hij straks met z'n spaargeld wel wat gaan kopen. Huren is inderdaad erg duur in een stad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je de uitgaven zelf allemaal optelt, houdt hij wel die €400 over waar hij het over heeft :-) Zuinigeman was zuinig in het controleren van de tabel...

   Verwijderen
 5. Ik zie geen verzekering staan.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken