Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 juli 2020

De hypotheek van Theo (56)

De hypotheek van Theo (56)

De hypotheek verhaal van Theo (56) - rente voor 30 jaar vast is niet altijd een zware last Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Theo(56)


Stel jezelf voor...

Ik ben Theo 56 jaar en woon samen met mijn vrouw (50). Ik werk bij de overheid en geef trainingen en coaching, mijn vrouw werkt in de modebranche. Samen wonen wij in Brabant en hebben daar in 1993 onze woning gekocht. We hebben een zoon van begin 20 die nog studeert en volgend jaar naw af zal studeren (HBO). Samen reizen we veel naar o.a Azië, we zijn er ook getrouwd. Wij reizen zoveel mogelijk reizen nu we nog fit zijn. In het dagelijks leven gaan wij graag naar de film, concerten.. liefst 80er jaren, maar ook Lowlands e.d. fietsen, wandelen zwemmen in het mooie Brabantse land.

Wat voor type woning heb je gekocht?


Tweekapper gekocht in 1993 in Brabant.

En waarom heb je deze woning gekocht?


De woning was nieuw, moest nog worden gebouwd en werd gebouwd door een bouwbedrijf uit Oirschot. Bekend om de degelijke bouw. Deze ligt op een top locatie. Bij een park en toch weer dichtbij winkels en het was een locatie waar mijn overgrootvader vroeger eigenaar van was maar deze grond werd door de overheid van hem ( verplicht ) gekocht voor 0,25 cent m2.  Onteigenen heet dat, geloof ik. Later mocht ik het terugkopen voor  fl. 500m2

Het is een schitterende Bosrijke omgeving met wandelpark en vennen en Bossen. Centraal gelegen tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Allemaal op 10 treinminuten rijden.Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Huren gaan omhoog maar de waarde van de huizen gaan veel harder omhoog. Bovendien is dit natuurlijk de beste belegging voor je oude dag.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Spaarhypotheek loopt af op 1 mei 2021, de dag van de arbeid. En dan zou het kunnen zijn dat ik wat minder arbeid ga verrichten. Ik ben dan 56 maar de tijd van Corona in de gedachten maakt dat er meer is dan alleen maar werken.

Iedereen verklaarde me voor gek 30 jaar spaarhypotheek en 7,9 % rente !!. Maar eerder was er nog rente van 14 % !!! Bovendien krijg je dus ook zoveel rente op je spaarhypotheek en dat vergaten de mensen nogal eens. MET NHG en bij WFH Woonfonds Holland. Goede ervaringen mee maar moet helaas via een tussenpersoon. 30 jaar vast is niet altijd een zware last.

bankspaarhypotheek

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Oorspronkelijke hypotheekbedrag fl. 225.000. En 15.000 fl. eigen geld ingebracht. De hypotheekrente percentage 7,9 % staat vast voor 30 jaar. Tussendoor een paar stortingen gedaan , Zou eigenlijk in 2024 aflopen maar nu in 2021.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


WOZ is €310.00 maar als ik het voor € 350.000 te koop zet ben ik het morgen kwijt. 
Er is ook nog een stuk grond bijgekocht van de Gemeente en daar is een prachtig tuinhuis op gebouwd met verwarming, en ook een doorkijk open haard. Waarde / bouw ongeveer 40 K vrij nieuw en natuurstenen in de tuin.Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Brutobedrag € 700 en nettobedrag na hypotheekrenteaftrek is € 500.

Los je ook extra af op de hypotheek?


Heb ik dus wel gedaan en dat moest via Centraal Beheer. Zo hebben we 3 jaar minder betaald. Teveel mag niet. Anders krijg ik geen renteaftrek of erger moet ik de fiscus terug betalen. Het betreft een z.g.n oud regiem polis.

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Ongeveer € 90.000,-.Waarom ben je wel gaan aflossen op je hypotheek?


Omdat het kon maar we mochten niet te snel aflossen bij een spaarhypotheek.

Had je een aflosplan gemaakt?


Nee, ging "spontaan "toen bleek dat we nauwelijks rente kregen op onze spaarrekening.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Was makkelijk! Kon wel meer maar dat mocht niet. Er werd doorberekend hoeveel we uiterlijk mochten aflossen.Welke dingen laat je voor het aflossen?


NIETS. Sterker. We hebben het huis duurzamer gemaakt met 19 zonnepanelen en vloerverwarming en drukken onze maandlasten met een elektrische auto die "tankt"van de panelen. Hou dus het salderen vast regering !!!

Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


€ 95.000,-.


Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Nu we eenmaal hebben afgelost per 1 mei 2021 denken we verder.. wat nu ? Blijven we of kopen we nog een keer. Wel nieuwbouw wat ons betreft. Hypotheek die we kunnen krijgen is 700 K aldus Rabo maar waarom zou je?

Wij willen graag een seniorenwoning zodat we de komende 30 jaar weer in een woning zitten die nog meer voldoet aan de huidige tijd. Gasloos, zonneboiler, weer zonnepanelen, afhankelijk van de stand van de woning t.o.v. de zon.

We kunnen ook het hypothecaire bedrag vrij laten vallen en een aflossingsvrije hypotheek afsluiten voor 30 jaar tegen nog geen 2 %. Dan krijg geen aftrek maar wel een lage hypotheek van nog geen 200 p.m. En dan heb je 95.000 euro in box 3.

Daarover twijfelen we nog. Het is fijn om zo'n bedrag vrij te hebben en bijvoorbeeld je kind te helpen op deze overspannen woningmarkt om goed te kunnen starten.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...
 1. Wat fijn dat je nadenkt over de zoon een goede start op de huizenmarkt geven. En over een seniorenwoning nadenkt. Dat laatste moet op tijd...anders ben je al te oud of beperkt om te kunnen verhuizen. En echt, eenmaal als de kinderen uit huis zijn, ben je blij met een kleinere woning,minder onderhoud, minder schoonmaak, minder traplopen...en daardoor meer tijd voor elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Krijg je op je 56e nog een hypotheek voor 30 jaar? Dat is wellicht het navragen waard! En is een hypotheek uberhaupt nog nodig, als je de woning verkoopt en kleiner gaat wonen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker! Mijn schoonmoeder is 75 en heeft net een nieuwe hypotheek afgesloten voor 30 jaar.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken