Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

28 juni 2020

De portemonnee van T (28) & F (33)

De portemonnee van T (28) & F (33)

De portemonnee van T (28) & F (33) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... T (28) & F(33)Stel je zelf voor…


Wij zijn T (28) en F (33). Wij werken beide 40 uur in de week. Ikzelf werk in het onderwijs en mijn verloofde werkt in een groot bedrijf en houdt zich bezig met de planning. 

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee, ik vind het wel erg leuk om het te volgen.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinige man, Hypotheekvrij en Minimaliseren.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0.00

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


€ 2365.30 en 1964.40 (hier is de zorgverzekering 243.59 al vanaf).

Onze verdere inkomsten zijn €6.00 van familie waarmee wij ons Netflix account delen. Ook fotografeer ik graag en Krijg ik hier ook een klein extra zakcentje van. Zo’n  30 euro in de maand.
Inkomsten
Salaris T € 2.365,30
Salaris F € 1.964,40
Netflix € 6,00
Fotograferen € 30,00
Totaal € 4.365,70

inkomsten

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


uitgaven vaste lasten per maand
Huur € 1.000,00
Gas en licht € 125,00
Belasting auto € 57,00
Uitvaartverzekering € 30,00
Netflix € 13,99
Gemeentelijke heffingen € 67,71
Water € 20,00
Reisverzekering € 4,01
Ziggo € 67,00
Verzekeringen € 64,59
Sparen € 1.500,00
Totaal € 2.949,30

Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Wij hebben standaard een budget van 350 euro boodschappengeld per maand. Daarnaast moeten wij elke maand 1 keer tanken van ongeveer 70 euro. Uitjes, kaartjes, cadeautjes etc ongeveer 300 euro per maand.
Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 350,00
Tanken € 70,00
Uitjes, kaartjes, cadeautjes € 300,00
Totaal € 720,00

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Per jaar betalen wij de ANWB. Dat is zo’n 150 euro per jaar. Ook ben ik lid van de bieb, ik geloof er namelijk niet in om boeken te kopen. Dit kost ons 50 euro per jaar.  Ik koop 1 keer in het jaar een 25 banenkaart van 95 euro.
Uitgaven variabele lasten per jaar
ANWB € 150,00
Lid van de bieb € 50,00
25 banenkaart € 95,00
Totaal € 295,00


Hoe beheer je de financiën?


Ik beheer alles zelf door het in een schriftje te schijven. Zo kan ik alle uitgaves bijhouden en aan de rem trekken als het te gek wordt.

Wij hebben sinds een jaar, al onze inkomsten en uitgaves op twee rekeningen laten zetten. Alle andere rekeningen hebben we weggedaan.

Wij hebben één betaalrekening en één spaarrekening.

En wie doet de financiën?


Ik doe alles zelf. Maar ik probeer mijn partner overal bij te betrekken. Ik merk dat ik het leuker vindt om alles bij te houden. Hij vindt het wel prima.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik ben tevreden over onze inkomsten en uitgaven. Elke maand probeer ik nog eens 500 euro extra te sparen omdat we in september de sleutel krijgen van ons nieuwe woning en dan gelijk meer kunnen aflossen waardoor onze lasten direct lager worden. Mochten wij dan kinderen krijgen, kunnen we beide bekijken of we minder willen werken of niet. Ook sparen wij voor ons trouwen.

aflossen woning

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Doordat wij een doel hebben met het sparen, kan ik ontzettend goed sparen. Eerder hadden wij een koopwoning en waren wij constant aan het klussen, waardoor het sparen niet lukte. Dat veranderde toen ik ten huwelijk werd gevraagd en wij ons nieuwe huis hadden gekocht. Toen ging er bij ons beide een knop om. Het scheelt ook dat ik ontzettend hou van Minimaliseren. Ik wil geen huis vol met spullen die wij toch niet gebruiken. Mijn regel is, hebben we het een jaar niet gebruikt, dan hebben we het ook niet nodig gehad en kan het worden verkocht/weggegeven/weggegooid. Je kan mij zien als een soort poortwachter met het aanschaffen van spullen.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Wij praten allebei best makkelijk over geld. Toen wij een bankrekening hadden van 1000 euro waren wij hier eerlijk over, maar ook nu wij de overwaarde van de woning hebben ontvangen en zelf al zo’n 20.000 euro erbij hebben gespaard. Maar dit wordt alleen gedeeld wanneer er door anderen wordt gedeeld.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Wij hebben geen financiële missers gehad. Toen wij zo’n 8 jaar geleden een relatie kregen was het wel eens strijd om de spaarrekening. Ik wilde daar een mooie buffer hebben staan, mijn vriend had een motto van: als ik morgen doodga wil ik alles hebben gedaan wat mogelijk was.


Spaar je ook maandelijks geld?


Zoals ik al heb aangegeven sparen wij maandelijks 1500 euro. Hier proberen wij zo’n 500 euro extra bij te sparen elke maand.

En zo ja, waar sparen jullie voor?


Onze nieuwe woning, om daar onze lasten van naar beneden te krijgen. Ook sparen wij voor onze bruiloft.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar wonen wij in onze mooie nieuwe woning en zijn wij getrouwd. Mocht het ons gegeven zijn, hebben we 1 of 2 kinderen en werk ik 3 dagen in de week. Mijn vriend werkt ook nog maar 4 dagen in de week.

Mijn ideaal plaatje qua financiën is dat wij beide een royale bankrekening hebben van zo’n 10.000 euro als buffer en constant wanneer wij bijvoorbeeld 5000 euro erbij hebben gespaard, dit gaan aflossen in onze hypotheek.

Ook hebben mijn ouders aangegeven dat zij hun woning gaan verkopen. Dat betekent dat wij een schenking krijgen van 100.000 euro. Dat zal ervoor zorgen dat onze maandlasten met 100.000 euro naar beneden gaan. En zal onze hypotheek van 366.000 euro, waarvoor we het huis hebben gekocht, naar een hypotheek van 180.000 euro zijn gegaan. Ik reken het aflossen van onze extra spaarpotje mee in dit bedrag.

Hierdoor zullen wij royaal kunnen sparen en minder kunnen werken. Dat is sowieso mijn doel, werken op de tweede plaats, leven op de eerste plaats..

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Waarom een uitvaartverzekering? Je betaald jaarlijks 360 euro...zet het op een rekening en je kan zelf de uitvaart betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar niet mocht je onverhoopt al heel snel komen te overlijden. Met €360 doe je niet veel zelfs niet met, na 10 jaar sparen, €3600. Met een goede begrafenis verzekering ben je al meteen gedekt en kinderen zijn meestal gratis meeverzekerd.

   Verwijderen
 2. Zal wel eerst kijken hoeveel ze daadwerkelijk uitkeren. Begrafenis kost zo 10.000 euro. Dat krijg je bij de meeste uitvaartverzekeringen niet hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt ook verzekeringen die in natura uitkeren, dan heb je iig een basis uitvaart (die kost ook al gauw zo'n €5000 als het al niet meer is)en dan kun je altijd nog zelf sparen voor alle toeters en bellen mocht je die willen. Je zadelt dan tenminste je familie niet op met de kosten mocht je al (te) vroeg komen te overlijden.

   Verwijderen
 3. Goed bezig en mooie doelen! Hadden ze nou al eerder een koopwoning voordat ze gingen huren? Die overwaarde kwam opeens uit de lucht vallen voor mijn gevoel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het soms een beetje een onsamenhangend verhaal moet ik eerlijk zeggen. Ineens die 25 banenkaart, geen idee wat dit is?

  Heb je gekeken of je die 100.000 euro ineens kan aflossen? Of betaal je daar een boete over? Of ga je verspreid aflossen? En wat betreft de schenking? Moet daar nog schenkingsbelasting overheen?

  Je kunt nu mooi sparen maar ik lees dat je binnen nu en 5 jaar beide minder wilt gaan werken. Zelf 3 dagen (als kostwinner(?)) en je partner 4 dagen. Ik hoop dat jullie dan beide wat stappen hebben kunnen maken in het salaris want dit zal er behoorlijk inhakken denk ik qua inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een 25 banenkaart is voor het zwembad... Mag je gewoon 25 keer baantjes komen zwemmen, dus om de week in dit geval ;-)

   Verwijderen
 5. Jullie maandlasten met 100.000 euro omlaag na de schenking? Was het maar zo'n feest natuurlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk verhaal! Jullie hebben het goed voor elkaar en stellen goede doelen. Het is mooi dat je de ruimte hebt om te genieten en om goed te kunnen sparen. Ga vooral zo door. Alvast een fijne huwelijksdag gewenst

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken