Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

27 juni 2020

Hoe ik omga met geld - de toekomst

Hoe ik omga met geld - de toekomst

Minder werken in de toekomst. Het laatste deel van de serie gastblogs over mijn financiële leven: de toekomst. In het vorige deel vertelde ik dat ik een enthousiast spaarder ben geworden. Dat komt vooral omdat ik doelen heb gesteld. Welke doelen dat zijn?

Mijn eerst doel is doel om volgend (school)jaar minder te gaan werken. In oktober wordt ik 53 en altijd heb ik fulltime gewerkt. Nu is een baan in het onderwijs voor sommigen een lange vakantie met af en toe een paar weken school, maar voor de mensen die in het onderwijs werkzaam zijn is dit beslist niet zo. Het is ook niet zo dat ik leef van vakantie naar vakantie, daarvoor is het werk te leuk. Maar de werkdruk in het onderwijs is in de afgelopen jaren enorm is toegenomen en ik merk dat ik daardoor eerder mijn grenzen bereik dan vroeger. Tijd om een stapje terug te doen! Ik wil graag meer tijd voor mezelf, om te lezen, te sporten, te luieren, vrienden en familie te zien, en minder gehaast door het leven te gaan. Voor dit doel heb ik de afgelopen jaren ook al hard gespaard en mijn hypotheek afgelost, zodat ik iedere maand geld overhoud. Nu ga ik dus wat salaris inleveren, maar hoeft mijn levensstijl daar niet onder te lijden. Ik zal hooguit minder sparen. 

Een ander doel is eerder kunnen stoppen met werken dan de AOW leeftijd. Dit is niet iets waar ik nu heel erg mee bezig ben, ik heb alleen wel bedacht dat het fijn zou zijn als het kan mocht ik dit willen. Maar ik weet nog helemaal niet of ik dat dan ook wil. Wel wil ik dus de mogelijkheid hebben. Wat ik ook weet is dat hele dagen thuis zitten met niets (werkgerelateerd) te doen niet voor mij is weggelegd. Ik zal tegen die tijd echt een dagbesteding moeten hebben. Misschien niet voor iedere dag van de week, een paar dagen lummelen is natuurlijk fijn, maar 7 dagen per week weekend ….ik denk niet dat ik dat kan. Maar goed, dat is allemaal koffiedik kijken, wie weet heb ik dan een tijdrovende hobby of zijn er andere zaken die al mijn aandacht en tijd opslokken.

Hoe beter ik word in sparen, consuminderen en duurzaam leven, hoe leuker ik het vind. Het is geen doel op zich, maar het niet uitgeven van geld geeft me wel een grotere kick dan het wel uitgeven van geld. Collegablogger ‘Tips van Tom’ schreef laatst dat hij minder ging sparen omdat hij dingen naliet die hij wel wilde doen. Ik herkende dat wel een beetje. Soms heb ik ook de neiging om té zuinig te zijn en mezelf pleziertjes te misgunnen. Dan is er gelukkig altijd weer een moment dat ik ‘Carpe Diem’ denk en toch het geld uitgeef aan een dienst of een product. Ik smijt het dan niet over de balk, ik geef het bewust uit en ik geniet er ook bewust van.

Een ander doel, of meer een idee, is om na mijn pensioen te kunnen verhuizen naar een minder stadse omgeving. Dit idee is nog totaal niet uitgekristalliseerd en blijft voorlopig bij af en toe kletsen over een huis met een moestuin, later als we oud zijn. Oud en misschien zo krakkemikkig dat we geen kruiwagen meer kunnen duwen, geen spade meer de grond in krijgen! Dus lekker over blijven mijmeren en tegen die tijd zien we dan wel hoe het loopt.

Ik spaar dus niet voor spullen of voor een wereldreis, spullen heb ik genoeg en een wereldreis (alle verre reizen) doe je mij geen plezier mee. Met een of twee keer per jaar een week ergens in Europa maak je mij wel blij mee, alleen doen we dat dit jaar even niet. Betekent dat ik weer wat meer kan sparen en misschien een maandje eerder met pensioen kan gaan!

Welke spaardoelen heeft u?


Stella
 1. Is de werkdruk niet in elke branche de afgelopen jaren toegenomen? Waar je eerst post kreeg, of 1 belletje per keer, staan er nu 3 mensen in de wacht en heb je een ontplofte inbox. Dat is echt niet alleen in het onderwijs. De hoeveelheid vrije dagen zijn ook nog verkapt loon, dat is wat bij vele mensen steekt. Ik herken dat want ik heb een kantoorbaan in de bouw en voila ook zo achterlijk (wel minder) vrije dagen dan een ander op kantoor. En daarbij 53 of 23 dat doet ook veel met hoeveel je kunt hebben, of je dat nu wilt toegeven of niet. Hebben we ook allemaal mee te maken, met beide�� Toch!?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, ik kan niet oordelen over andere branches dus ik benoem die niet. Ik weet wel dat het in veel sectoren (het eerste waar ik nu aan denk is de zorgsector) de werkdruk enorm is. Jouw opmerking over verkapt loon begrijp ik niet. Om alle vakantieweken te kunnen plannen werkt een docent 42 uur per week (natuurlijk geen 42 lesuren). Op jaarbasis moet een docent met een fte dus 1659 uur werken. Of iedereen dit in de praktijk ook doet kan ik niet over oordelen. Dit stukje ging over mijn eigen beleving. Groet, Stella

   Verwijderen
 2. Wat ik later wil, wil ik nu ook al. Ik ben al kleiner gaan wonen(minder tijd kwijt aan onderhoud en schoonhouden) toen de kinderen uit huis waren, in een groot dorp, daar hoef ik niet voor te sparen voor later. De kleine tuin staat vol moesgroenten en eetbare planten.Dit jaar zou ik beginnen aan een kleine moestuin op een nieuw complex,maar door corona is dat een jaartje uitgesteld. Ik merk wel dat ik bij veel dingen al rekening houdt met ouder worden en minder kunnen. Eventueel niet meer kunnen spitten in de grond dus goede makkelijke moestuinbakken op tafelhoogte maken.
  Verder geef ik nu mijn geld uit aan regelmatig weekendjes kamperen, de kampeerspullen zijn ook aangepast aan een stram lijf, een zeer goed matrasje(duuur maar slaapt erg goed)Een goede slaapzak zodat we ook swinters eropuit kunnen. Vakanties in buitenland hoeven niet, al komt België en Duitsland nog wel voor. Mijn plannen voor later zijn al begonnen, en daar ga ik mee door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, de eerste zin spreekt mij enorm aan! Ik ben het met je eens dat je zoveel mogelijk van wat je wil nu al moet zien te bereiken. Maar... sommige wensen zijn niet altijd direct uitvoerbaar en zullen misschien wel wensen blijven. Desalniettemin een mooie instelling!

   Verwijderen
 3. Ik denk dat je een goede balans moet zien te vinden tussen later en nu. Je weet namelijk niet of er überhaubt een later is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Chris, klopt! Mijn moeder overleed na een lang ziekbed kort na haar 50e verjaardag dus ik ben me er terdege van bewust dat er misschien geen later is. Ik zorg er nu ook voor dat ik een fijn leven heb en onderdeel daarvan is om een beetje weg te dromen met wat leuke plannetjes voor later. Of die er van komen is niet eens zo spannend, en misschien komen er wel andere plannen voor in de plaats. Ik leef nu en kijk af en toe wat vooruit. Groet Stella

   Verwijderen
 4. waarom ga je nu al niet naar een minder stedelijke omgeving. Je kan overal voor de klas staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tekenderwijs, je hebt gelijk, maar een baan zoals ik nu heb is niet heel makkelijk te vinden in het onderwijs. Ik heb een LD functie (hoogste docentenfunctie) met veel leuke taken icm lesgeven. Enorm veel vrijheid, leuke doelgroep, fijne collega's, fietsafstand van huis, enorm leuk huis zonder hypotheek in een leuke stad. Manlief heeft hier in de omgeving ook veel werk en voor ons is dit nu een prima situatie! Groet Stella

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken