Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 april 2020

De portemonnee van Mevr Adriaansen (44)

De portemonnee van Mevr Adriaansen (44)

Kasboek van Mevr Adriaansen (44) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Mevr Adriaansen (44)Stel je zelf voor…


Mevr Adriaansen, 44 jaar, twee kinderen (12 en 14 jaar) en werkzaam als projectmanager bij een gemeente. Ik werk 36 uur per week.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Alleen deze op Pinterest en op Twitter volg ik Gerhard Hormann over een hypotheekvrij leven.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 17,-


Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


€ 3722 netto salaris en daarnaast ontvang ik 350 euro per maand doordat ik hospita ben en er een studente bij me in woont. Ik ben aandeelhouder van een windmolen waarvoor ik jaarlijks 800 euro ontvang en ik krijg vanuit de hypoheekrenteaftrek 4000 euro per jaar.
Inkomen per maand
Salaris € 3.722,00
Kamer verhuur € 350,00
Aandelen windmolen € 66,66
Hypotheekrenteaftrek € 333,33
Totaal € 4.471,99

Hiernaast heb ik geen andere inkomsten. Ik ontvang niet van mijn ex voor mezelf of de kinderen. De kinderen zijn bijna full time bij mij.


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Vaste lasten per maand
Hypotheek € 1.284,39
Elektriciteit € 200,00
Brabant Water € 30,39
Internet telefoon € 61,45
Belasting WOZ gemeente € 45,12
Ziektekostenverzekering € 175,00
Mobiel Kind 1 € 21,00
Mobiel Kind II € 17,00
Hockey € 9,25
Voetbal € 10,00
Boodschappen € 300,00
Kleding € 300,00
Lenzen € 33,33
Goed doel I € 2,92
Goed doel II € 1,67
Autoverzekering € 42,73
Auto, wegenbelasting € 19,00
Auto, benzine € 50,00
Verzekeringen,WA, REIS, opstal & inboedel € 55,27
Kapper € 31,67
Donald Duck € 11,95
Levensverzerking € 15,00
Paardrijden € 36,00
Lunchenkosten werk € 69,33
NS Kaart € 5,30
Poetshulp € 95,83
Uit eten/ borrel/ feestje/ cadeau’s € 300,00
Netflix € 13,99
Bankkosten € 1,55
Bankkosten € 1,65
School kind I € 44,00
School kind II € 20,33
FNV € 15,00
Dieren, katten € 20,00
Totaal € 3.340,12


Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Alles staat in bovenstaand overzicht.

Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per jaar?


Geen, voor de boodschappen, kleding en de leuke dingen heb ik per maand 900 euro beschikbaar. Doordat ik tegenwoordig zuiniger leef; hou ik hier ook regelmatig geld van over.

Hoe beheer je de financiën?


Excel en via mijn bankieren App kan ik alles goed bijhouden. Ik ben alleenstaande ouder sinds 2016 en verantwoordelijk voor de financiën.

En wie doet de financiën?


Zelf.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Doordat ik een oudere jaren 30 woning heb, brengt dit ook soms lasten mee die niet voorzien zijn. Bijvoorbeeld moet ik nu de riolering vervangen a 3000 euro. Dit is een tegenvaller. Vorig jaar heb ik mijn tuin flink aangepakt en daaraan 25.000 uitgegeven.

Ik probeer 25.000 euro op mijn spaarrekening te hebben als buffer. Toen mijn ex me verliet in het grote huis waar ik woon en ik wel zelfstandig moest zijn, heb ik toen het besluit genomen een kamer in mijn woning aan een student te verhuren. Dit geeft mij ruimte in mijn budget. Mijn student zorgt voor mijn huis en twee katten als we niet thuis zijn; dat geeft een fijn gevoel.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik was ten tijde van het reguliere gezin en twee goede inkomens een big spender. We hoefden nergens naar te kijken. Kleding, op vakantie, uit eten, het kon niet op.

Inmiddels is sinds 2016 het roer om. Ik let enorm op mijn geld en probeer zo milieubewust mogelijk te leven en probeer ook voor mezelf zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen. Ik eet minder vlees maar wel betere producten. Mijn autootje gebruik ik zo min mogelijk, het meeste doe ik met de fiets en ook trein. Alleen familiebezoeken lukken niet met het openbaar vervoer.

Daarnaast heb ik inmiddels ook een aflosplan voor mijn woning gemaakt zodat ik op termijn hypotheek vrij ben. Mijn woning heeft een marktwaarde van 700.000 en nog een hypotheek van 265000. Een groot deel is annuïtair en daardoor lost ik deze hypotheek na verloop van tijd af. 100.000 euro van mijn hypothee is aflossingsvrij en daarvoor los ik nu ieder jaar af op mijn hypotheek. Maar ik ben me enorm bewust van het leven en dat we nu gezond zijn en daarvan zoveel als mogelijk moeten genieten. Daarom probeer ik mijn kinderen herinneringen mee te geven door mooie vakanties te maken en leuke dingen te doen.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat met een paar vriendinnen over financiën en ook hoe kunnen we zuiniger leven? Met die vriendinnen ga ik ook niet zo vaak meer uit eten maar maken we thuis wat lekkers. Maar met veel mensen praat ik er ook niet over, veel mensen leven anders dan ik, geven enorme bedragen uit aan zaken die ik onbelangrijk vind.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Als ik het zou kunnen veranderen, had ik echt veel minder kleding gekocht in verleden. Ik heb daardoor enorm veel geld ‘weggegooid’.

Spaar je ook maandelijks geld?


Ik spaar sowieso maandelijks 750 euro. Een deel zet ik dit geld zet ik opzij voor de aflossing van mijn hypotheek. Een deel is voor noodzakelijke reparaties e.d. aan mijn woning. En een deel gebruik ik voor leuke vakanties met de kinderen. Als ik in een maand meer overhoudt gaat dit ook naar mijn spaarrekening.


En zo ja, waar sparen jij voor?


Vakantie, hypotheek aflossen en uitgaven onderhoud aan mijn woning.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik hoop nog gezond te zijn en misschien een leuke partner te hebben die lief is voor mij en mijn kinderen. Ik hoef daarmee niet samen te wonen. Ik hoop dan nog steeds een student in mijn woning te hebben en veel mooie reizen te hebben gemaakt. Mij hypotheek is dan inmiddels een stuk verder afgelost.

Ik doe nu twee vrijwilligersbanen er ook nog bij maar met een zou ik willen stoppen binnen nu en vijf jaar.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Mooi overzicht en slim om een student in huis te nemen als het huis groot genoeg daarvoor is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, hier moet ik even over nadenken. Een supermooi en hoog inkomen, neergezet of ze tegenwoordig een zeer matig inkomen heeft.
  Wij als gezin leven van de helft en voelen ons rijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verbaast mij ook in dit verhaal. Natuurlijk, als er 2 van dit soort inkomens waren zal het voelen als "ze moet besparen", maar ik verdien met net zoveel uren werk ongeveer 1/3 van haar salaris, en kan daar prima van leven, samen met mijn dochter. Ik vind 300 euro voor boodschappen best weinig, maar lees dan weer aparte post lunch op werk bijna 70 euro, en uit eten e.d. 300 euro. Dat maakt cijfertjes vergelijken altijd lastig, voor mij valt al het eten en drinken onder boodschappen.

   Verwijderen
 3. Ik vind het een mooi inkomen hoor! Wou het wel hebben iedere maand. En verder vind ik dat er goed geleefd wordt en helemaal niet beknibbeld wordt. Maar dat is vanuit mijn optiek natuurlijk. Ik weet niet wat ze gewend waren voor de scheiding, maar dit is prima zo lijkt me. Goede verdeling tussen sparen en leuke dingen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 79600 bruto niet gek voor 36 uur bij een gemeente werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je het kranig aangepakt na het verlies van zoveel inkomen! Dat is altijd pittig, no matter hoe veel inkomen je daarna nog overhoudt. Erg slim ook hoe je meer inkomen genereert en hoe je je afwegingen maakt. Ik ben benieuwd waar je je windmolendeel hebt gekocht en wat je ervaringen daarin zijn? Zit er zelf ook aan te denken nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vond het een interessante kijk in de portemonnee van iemand die een riant salaris heeft. Leuk om te lezen dat Mw. Adriaanse nu - ondanks haar hoge salaris - toch anders is gaan uitgeven en nu meer let op duurzaam leven. Goed voorbeeld ook voor haar kinderen lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken