Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 april 2020

De portemonnee van Ikkelien (56) en M (58)

De portemonnee van Ikkelien (56) en M (58)

inkomen ZZP-er 3050 euro per maand In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Ikkelien (56) en M (58)Stel je zelf voor…


Ik ben Ikkelien, 56 jaar. Ik heb tot mijn 50e gewerkt in de gezondheidszorg. Toen ontslag genomen.
Ben getrouwd met M, 58 jaar en ZZP-er. Samengesteld gezin, 5 volwassen kinderen die allemaal de deur uit zijn. Een hond, 3 katten en 3 kippen.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee, ik heb geen blog.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinige man, Porterenee, Lekker Leven met Minder, Zuinigaan, Van heel sober leven naar heerlijk simpel leven enz.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€8,82. Ik wist niet eens dat ik het had, ik gebruik mijn portemonnee nooit meer.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


Inkomen per maand
ZZP-er inkomen € 3.050,00
Totaal € 3.050,00

Ik werk niet. Man is  ZZP-er. Hij zet elke maand €2500 op de rekening voor vaste lasten en €550 op de boodschappenrekening.

We krijgen geen toeslagen, geen 13e maand, geen vakantiegeld. De hypotheekrenteaftrek wordt door de belastingdienst verrekend met de belastingaangifte van het bedrijf van man.

inkomen per maand

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Sommige van onderstaande lasten komen per half jaar of kwartaal, maar ik heb het omgerekend naar per maand.
Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek (+extra aflossing) € 909,48
Sparen hypotheek € 30,00
Sparen Medisch € 175,00
Sparen Huisdieren € 75,00
Sparen overig € 150,00
Levensverzekering 2 pers. € 73,38
Verzekeringen € 52,32
Uitvaartverzekering 4 pers. € 17,61
Zorgverzekering 2 pers. € 237,30
Gas/water/licht € 169,66
Belastingen € 104,57
Abonnementen € 13,37
Verwarmingsketel serv. + onderh. € 8,71
Huur volkstuin € 8,47
Mobiele telelefoon € 4,00
Credit Card € 1,33
Goede doelen € 15,00
Pechhulp auto € 9,58
Totaal € 2.054,78

Het maandelijkse hypotheekbedrag is niet volledig dit bedrag. We lossen extra af en het verschil in maandbedrag gaat naar een spaarrekening voor opnieuw een extra aflossing. We rekenen dus nog steeds met het oude bedrag.

Sinds dit jaar probeer ik wat extra te sparen voor de hypotheek. Ik denk dat het bedrag van €30 in de toekomst wel omhoog kan. Vorig jaar hebben we veel spaargeld gebruikt dus die rekening moet eerst weer gevuld.

De uitvaartverzekering  is voor 4 personen omdat ik ook voor mijn 2 zonen betaal.
Ik ben niet heel strikt in wat “vaste lasten” zijn. Kleding e.d. wordt ook van de vaste lasten rekening betaald. Zondag gaan we met alle kinderen uit eten en ook dat wordt van deze rekening betaald. Zolang ik maar geen geld van de spaarrekening hoef te halen vind ik het goed.
Wat er aan het eind van de maand overblijft op de vaste lasten rekening zet ik op de spaarrekening.
Verder hebben we internet en de mobiele telefoon van de man via zijn bedrijf. Ook spaart de man vanuit het bedrijf voor “later” omdat hij geen pensioenopbouw heeft.


Wat zijn jouw/jullie variabele lasten per maand?


Het gemiddelde maandbedrag van 2019 was als volgt:
Uitgaven variabele lasten per maand
Uit eten/ eten halen € 66,44
Theater/Bioscoop € 32,25
Benzine € 34,11
Parkeren € 6,45
Totaal € 139,25

Ik vond vooral “eten halen” best een hoog bedrag vorig jaar. In totaal was dit €178,30.
Dat zijn vooral veel frietjes uit luiheid door geen zin om te koken. Voor dit jaar willen we dat niet meer. Uit eten gaan mag van ons best wat kosten omdat dat echt een avond uit is, maar eten halen willen we alleen bij hoge uitzondering doen dit jaar.

Voor de boodschappen heb ik €550. Hier worden diverse dingen van betaald. Natuurlijk de wekelijkse boodschappen (we eten veganistisch) maar bv ook postzegels, een geheugenkaartje voor mijn telefoon, cadeautjes, pasfoto’s, ID-kaarten enz. worden van deze rekening betaald.
Wat ik aan het eind van de maand over heb, gaat naar de spaarrekening.

Hoe beheer je de financiën?


Alles gaat via automatische afschrijvingen. Ik kijk wel elke dag even op de computer of er bijzondere dingen zijn.

Als je een partner hebt, hebben jullie een gezamenlijke rekening of allebei een eigen rekening of eigen rekening en een gezamenlijke rekening. Alle rekeningen zijn gezamenlijk, behalve de bedrijfsrekening van de man.

En wie doet de financiën?


Ik doe de privé-financiën.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja, best wel, Nu alle kinderen de deur uit zijn, wordt het financieel wel makkelijker.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben zuinig maar niet gierig. Ik geef bv graag een extraatje aan de kinderen als ze met vakantie gaan of als ze wat krap zitten.

Nee, ik ben geen big spender. Voor onszelf geef ik niet zomaar geld uit. Ik hou wel alles in de juiste potjes. Als we naar de film willen maar ik heb niets over, haal ik bv geen geld uit het Huisdierenpotje.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Het komt eigenlijk nooit ter sprake.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Nee, eigenlijk niet. Wel heb ik ooit een zonnehemel gekocht die bijna nooit gebruikt is. Ik denk dat iedereen wel een paar van zulke aankopen heeft.Spaar je ook maandelijks geld?


Ja, voor verschillende doelen zoals bij de vaste lasten te zien is.

Welk bedrag spaar je maandelijks? En hoeveel heb je inmiddels gespaard?


Ik heb de spaarbedragen net opgehoogd omdat nu alle kinderen de deur uit zijn. Zie de vaste lasten voor de bedragen.

Op de rekeningen staat nu:
Saldo spaarrekeningen
Huisdieren € 170,98
Hypotheek € 153,29
Overig sparen € 1.524,61
Medisch € 334,01
Totaal € 2.182,89

Op de hypotheekrekening stond meer maar één van de kinderen kwam in nood doordat het UWV een fout gemaakt had en een deel van de uitkering terug eiste, dus ik heb €1000 bijgedragen.
Op de gewone spaarrekening stond ook meer maar we hebben pas nieuwe meubels gekocht en één kind ging verbouwen en één ging samenwonen; daar hebben we ook wat aan gegeven.


En zo ja, waar sparen jullie voor?


We sparen vooral voor de hypotheek om de maandelijkse lasten zo laag mogelijk te krijgen.
De man heeft sinds hij 12 jaar geleden zijn bedrijf begon, geen pensioen meer opgebouwd.
We willen als hij stopt met werken kleiner gaan wonen met minder hoge vaste lasten.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Nu de kinderen allemaal de deur uit zijn, komt er wat meer financiële armslag. Ik kijk de komende maanden even hoe het gaat en wil dan meer/hogere vaste bedragen weg gaan zetten en niet aan het eind van de maand kijken wat er nog over is.

Over 5 jaar hoop ik dat we zo’n €20000 extra hebben afgelost op de hypotheek en het bedrag op de spaarrekening “overig” minstens €5000 is. We hebben geen wensen van grote reizen o.i.d.

Een update ikkelien.


24-04-20 - Het G/W/L-bedrag is nog gebaseerd op de tijd dat alle kinderen thuis woonden. Inmiddels is het veel lager. Het bedrag zou naar beneden kunnen maar ik vind het fijner om 1x per jaar een behoorlijk bedrag terug te krijgen.
Deze bedragen gaan alleen over de privérekening. Mijn man heeft met zijn bedrijf een goede buffer opgebouwd waardoor we het best een tijd kunnen redden mocht dat nodig zijn. Als hij tijdelijk niet meer zou werken kan hij nog steeds de maandelijkse bedragen naar de privérekening over boeken. Hij heeft nog werk dus we hoeven niet te lenen en geen beroep te doen op een uitkering van het Rijk.

Ik ben gestopt met werken omdat ik het niet meer naar mijn zin had. Het bevalt prima om geen betaalde arbeid meer te hoeven verrichten.

Ik heb 33 jaar gewerkt waarvan ik de eerste 18 jaar geen CAO en pensioenopbouw had. De laatste 15 jaar bouwde ik wel pensioen op maar werkte ik maar 2 dagen per week. De pensioenuitkering zal een paar tientjes per maand zijn denk ik als ik 68 wordt.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. wat betalen jullie veel aan gas/water/energie, dat viel me op. En ik vroeg me af, waarom pas kleiner gaan wonen als de man gestopt is met werken. Dat kan nu toch ook, met minder vaste lasten...
  Dank dat je een inkijkje in jullie kasboek gaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoor dat zzp ers het moeilijkheben, ben benieuwd hoe dat met jullie is. Van 1500 euro tegemoetkoming van het Rijk zijn de vaste lasten niet te betalen. Heeft jouw man een goede buffer opgebouwd?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vraag me af waarom zij niet werkt? Om gezondheidsredenen of zomaar? Waarom niet samen werken en samen eerder stoppen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit kan toch bijna niet waar zijn, waar zit de buffer van de ZZP-er? Het is minder dan een maand. Er hoeft echt maar weinig mis te gaan en je moet ergens een lening afsluiten. Nou ja, blijkbaar heb ik er meer last van dan jullie zelf. In ieder geval nog veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik schrok toch enigszins van jullie buffer. jullie staan zoals ze het zeggen 9 warme maaltijden van bankroet af. In zware tijden zal zoals het nu zichtbaar is het water snel aan de lippen staan.
  Ik hoop echt serieus dat jullie iets vergeten zijn in dit verhaal
  , zie in jullie verhaal namelijk geen pensioen rekening van eega in staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoop dat haar man een buffer op zijn bedrijfsrekening heeft. Ik vind het bedrag op de spaarrekeningen ook echt schokkend weinig voor deze situatie...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ikkelien: Het G/W/L-bedrag is nog gebaseerd op de tijd dat alle kinderen thuis woonden. Inmiddels is het veel lager. Het bedrag zou naar beneden kunnen maar ik vind het fijner om 1x per jaar een behoorlijk bedrag terug te krijgen.

  Deze bedragen gaan alleen over de privérekening. Mijn man heeft met zijn bedrijf een goede buffer opgebouwd waardoor we het best een tijd kunnen redden mocht dat nodig zijn. Als hij tijdelijk niet meer zou werken kan hij nog steeds de maandelijkse bedragen naar de privérekening over boeken. Hij heeft nog werk dus we hoeven niet te lenen en geen beroep te doen op een uitkering van het Rijk.

  Ik ben gestopt met werken omdat ik het niet meer naar mijn zin had. Het bevalt prima om geen betaalde arbeid meer te hoeven verrichten.

  Ik heb 33 jaar gewerkt waarvan ik de eerste 18 jaar geen CAO en pensioenopbouw had. De laatste 15 jaar bouwde ik wel pensioen op maar werkte ik maar 2 dagen per week. De pensioenuitkering zal een paar tientjes per maand zijn denk ik als ik 68 wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken