Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 maart 2020

De financefluencer

De financefluencer

financefluencer Financiële bloggers schieten als paddenstoelen uit de grond, elke week verschijnt er weer een nieuwe Personal Finance blog online. Er ontstaat een nieuwe type influencer aldus het parool. De financefluencer die deelt slimme (be)spaartips en droomt van financiële vrijheid.

Praten over geld daar doet nog niet iedereen, maar mensen wille graag wel weten hoe anderen omgaan met hun financieen. Doordat er gedeeld word op het internet gaan steeds meer mensen een blog, volg of isntagram account aanmaken om hun financiën, tips en schulden te delen om een stok achter de deur te hebben of om er geld mee te verdienen.

De financefluencer verdient geld door middel van zelfgemaakte exeldocumenten te delen en verkopen. Maar ook verdient de financefluencer geld met het verkopen van e-books en echte boeken. Veel van deze financefluencer verdienen geld door het bieden van boekhoudingstools, gesponsorde content, advertenties en verplicht bloggen over producten en diensten. En er zijn mede bloggers die er maandelijks veel geld verdienen en er van kunnen leven.

Financefluencer zonder verdien model


Gelukkig zijn er ook nog financefluencers die geen geld vragen voor hun documenten of rekentools. Geldnerd en Geld is tijd bieden gratis exceldocumenten en rekentools aan op hun blog. Maar ze kunnen honderden euro's per jaar verdienen als ze het gaan verkopen.  Zo vraagt Leonie ter Veld  3,63 euro voor haar zelfgemaakte Exceldocument. Een lucratieve zet: Ter Velds spreadsheet is ­inmiddels honderden keren gedownload.

Zuinigeman krijgt dagelijks een e-mail over samenwerken en als ik niet een positief artikel wil schrijven over een product of dienst. Zelf vind ik het lastig om objectief te zijn als ik er geld mee kan verdienen. Negatief of heel kritisch schrijven over een dienst of product levert geen samenwerking of geld op. Ik zie het wel bij andere financiële bloggers die samen werken met banken of verzekeringen, uiteindelijk schrijven ze een artikel of werken ze samen om hun eigen portemonnee te vullen. Niets mis mee, maar ik hou er niet zo van.

Ik hou het bij advertenties op mijn blog, heb je een advertentie killer geïnstalleerd op je internet browser dan zie je geen advertenties. Maar een gesponsord artikel daar kom je soms pas achter als je al begonnen bent met het lezen van een artikel.

Een financefluencer?


Maar als het artikel mag geloven dan val ik ook onder een financefluencer, ik deel (be)spaartips en ik droom ook van financiële vrijheid. In 2013 begon ik met schrijven op Zuinigeman en in de afgelopen jaren ben ik steeds meer gaan schrijven over mijn financiële keuzes in het leven en op weg om financieel onafhankelijk te worden. In 2013 woonde ik alleen in een huurwoning en heb ik alleen een woning gekocht en weer verkocht. En heb ik samen met vriendlief een wonigg gekocht en op financieel gebied is er toen veel veranderd. Mijn blog gebruik ik vooral als een financiële dagboek en zo nu en dan lees ik artikelen terug over onze reis naar financieel onafhankelijk te worden. Mijn blog is naast een financiële dagboek ook om andere mensen te inspireren.

Van de week hebben wij de belastingaangifte gedaan bij de boekhouder. Zelfs de boekhouder vroeg nog dat wij als ininfluencer de inkomsten en uitgaven van mijn blog niet vergeten mee te nemen. Mijn vriend had de boekhouder aan de telefoon en die vroeg aan de boekhouder wat is een influencer? Ik ga uiteraard gewoon door met bloggen op Zuinigeman als financefluencer ook al kent mijn vriend die term nog niet. 😉
 1. Ik zag ook al wat langskomen op Slack. Ikzelf toon ook geen advertenties, maar we leven in een vrij land zuinigeman :)
  Krijg je echt dagelijks een verzoek? Dat vind ik gruwelijk veel... Ongeveer net zoveel als ik word gebeld door recruiters die een graantje mee willen pikken van de arbeidmarkt. Dat doen ze niet voor niets. Ze worden er beter van, en zijn ook nog eens beter in het spelen van het spelletje dan jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die term kende ik nog niet! Maar het klinkt logisch eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo collega-financefluencer, het is herkenbaar wat je zegt. Ik ben nog elke dag blij dat ik vrij blijf van commerciele belangen. En mijn spreadsheets blijven dus ook gratis!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook geen commerciële interesse, ik houd het lekker simpel en doe het voor mijn lol. De Engelsen zeggen: "Don't give up your day job" en dat is precies wat ik ook denk!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken