Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 maart 2020

De portemonnee van S (30) & K (30)

De portemonnee van S (30) & K (30)

De portemonnee van S (30) & K (30) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... S (30) & K (30)Stel je zelf voor…


Ik ben een thuisblijfmoeder, 30 jaar en woon samen met mijn man (30 jaar) en ons dochtertje van 2. Mijn man is zeevarende en werkt als machinist in de Bagger sector. Hij is het hele jaar door 6 weken op zee, gevolgd door 6 weken thuis.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee geen financiële blog.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik lees graag de verhalen op zuinigeman.nl om tips en adviezen op te nemen.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Niets, ik doe vrijwel alles per pin.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


€4.500,- aan loon en daarnaast kinderbijslag €219,87 per kwartaal.
Inkomsten per maand
Salaris Man € 4.500,00
Kinderbijslag € 219,87
Totaal € 4.719,87


Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek € 1.150,00
Gas/Electra € 140,00
Peuterspeelzaal € 60,00
Rabo totaal pakket € 4,80
Verzekeringen (uitvaart, overlijdensrisico, hypotheekbescherming) € 160,00
Telefoon (2 personen) € 75,00
Abonnementen (muziek, sport tv/film. Postcode loterij) € 80,00
Televisie pakket € 60,00
Wegenbelasting € 51,00
Spaarrekening dochter € 50,00
Totaal € 2.150,30


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Tanken € 175,00
Boodschappen € 400,00
Verzorging (luiers, shampoo etc) € 100,00
Roken (e-sigaret) € 20,00
Creditcard € 100,00
Totaal € 1.114,50

Boodschappen €100 per week
. 
Roken (e-sigaret van mijn man, hij probeert te stoppen) Credit card is ook van mijn man die hij gebruikt tijdens het reizen.


Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Onderhoud hypotheek bescherming € 25,00
Onderhoud overlijdensrisico verzekering € 50,00
ANWB € 140,00
Basis contributie waterpolo man € 65,00
Gemeente belastingen € 1.208,79
Water € 172,08
Peuterzwemmen dochter per week 5,80 € 301,60
Kosten boot € 500,00
Cadeau's € 200,00
Parkeren € 500,00
Uitjes € 2.000,00
Kleding € 1.500,00
Kapper/schoonheidsspecialiste € 800,00
Onderhoud auto en boot € 1.250,00
Huisraad € 2.000,00
Overig/onvoorzien € 2.500,00
Totaal € 13.531,97

Hoe beheer je de financiën?


Ik verwerk alles in excel bestanden. Eén bestand bevat de vaste en variabele lasten, als ook de plannen voor het jaar (spaarplannen en eventueel afbetalen van schulden). Een ander bestand bevat alle variabele kosten die ik uitgeef. Zo kan ik per maand zien hoeveel ik van alles heb opgemaakt en waar ik misschien wat zuiniger aan moet doen. Dit systeem heb ik vorig jaar voor het eerst gemaakt en gebruikt en sinds januari 2020 heb ik een aantal dingen aangepast.

Wij hebben samen 1 rekening waar alles op binnenkomt en ook uit gaat. Ook toen ik zelf nog werkte deden wij alles samen van en op 1 rekening.

En wie doet de financiën?


Ik doe de financiën. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat mijn man een half jaar per jaar van huis is. Eens in de zoveel tijd bespreken we wel samen wat we allemaal willen. Zo willen we dit jaar onze tuin eindelijk aanpakken en willen we ook in huis het één en ander gaan aanpakken.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


We zijn zeer tevreden over onze inkomsten. Zeker voor een enkel loon is dat heel goed, al is mijn man daar ook veel voor weg en als hij weg is, werkt hij 7 dagen per week, 12 uur per dag. Over onze uitgaven ben ik minder tevreden. We geven veel uit en hebben ook veel vaste en variabele lasten. Mijn familie woont ver weg dus we zijn best wat geld kwijt aan tanken, grote families betekent ook veel cadeau’s per jaar en we houden ervan om gezellig met vrienden/familie te zijn. Zowel ergens anders als thuis, je maakt dan ook weer extra kosten. Daar zou ik graag meer op besparen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


We geven beiden helaas te makkelijk geld uit. Dit heeft deels te maken met het feit dat we voorheen 2 goede lonen hadden en nog geen kindje. We konden alles doen wat we willen en alles ook vrijwel direct. We vinden het moeilijk daar nu een balans in te vinden. Nu ik niet werk zodat ik voor onze dochter kan zorgen, zijn de inkomsten minder, maar de uitgaven juist gestegen. We redden het makkelijk, maar ik zou graag meer overhouden per maand.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Jazeker. We hebben een schoonzus die in dezelfde situatie zit. Een varende man, en zelf zorgt ze thuis voor haar zoon. Een nadeel van thuisblijfmoeder is dat je meer geld uitgeeft omdat je daar ook de tijd voor hebt. Extra boodschappen want je hebt de tijd om uitgebreid te koken/bakken, leuke dingen doen met de kids. Tijd genoeg.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


We hebben de laatste jaren veel pech gehad met auto’s. Daar hebben we heel veel kosten aan gehad. In 2018 was onze auto aan onderhoud toe. De kosten die we daarvoor moesten betalen, waren meer dan de auto waard was. We moesten toen direct een andere auto aanschaffen, dat geld hebben we toen (gedeeltelijk) moeten lenen bij familie.

Ook hadden we in 2017 een stacaravan gekocht op de camping in Zeeland waar mijn familie ook verblijft. Heerlijk van genoten, maar eind vorig jaar hebben we deze toch verkocht. De kosten wogen niet op tegen het plezier en de tijd die we eraan konden en wilden geven.


Spaar je ook maandelijks geld?


Maandelijks sparen we €50,- voor onze dochter. Daarnaast pin ik per week €100,- voor boodschappen en wat daar aan het eind van de week van overblijft, gaat in haar spaarpotje. Daarnaast sparen we maandelijks €100,- voor vakanties en €100 voor het vernieuwen van de tuin. De spaarpot tuin word daarnaast aangevuld met wat er maandelijks overblijft.

Waar sparen jullie voor?


We sparen dus voor het vernieuwen van de tuin, een financiële start voor onze dochter en voor vakanties. Daarnaast willen we minimaal een buffer van €5.000,- hebben voor noodgevallen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


We hopen in de toekomst onze vaste lasten te kunnen verlagen. Ik ben mezelf erg aan het verdiepen in onze hypotheek en als er een keer een goed bedrag overblijft aan het eind van het jaar willen we graag extra aflossen. Daarnaast hopen we in de toekomst nog een kindje te verwachten, en als ook die naar school gaat, zou ik zelf graag weer willen gaan werken. Niet fulltime maar gewoon om zelf ook lekker bezig te zijn en een extra centje te verdienen voor leuke dingen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. De telefoonkosten kunnen waarschijnlijk lager. Ik weet niet of je man zijn telefoon ook gebruikt als hij aan het varen is, of dat hij dan mag bellen op de kosten van zijn baas. Als jullie telefoons alleen in Nederland gebruikt worden, dan moet het zeker mogelijk zijn om een goedkoper abonnement te vinden (na het aflopen van deze abonnementen). Ik zou me daar een keer in verdiepen, want 1 x een aanpassing maken betekent jarenlang lagere maandelijkse lasten.

  Zo zou je ook bij je verzekeringen kunnen kijken of je voor een lagere prijs toch een goede dekking kunt krijgen van je risico's. Ook daar geldt: één keer naar kijken en mogelijk jarenlang lagere lasten.

  Voor abonnementen en het televisiepakket geldt min of meer hetzelfde: kijk of het goedkoper kan. Mogelijk kun je hier ook bepaalde dingen opzeggen en alternatieven kiezen die jullie dezelfde hoeveelheid plezier brengen, maar voor veel minder geld.

  Je zegt: veel thuis zijn betekent veel duur koken omdat ik daar de tijd voor heb. Het kan ook betekenen dat je tijd besteedt aan zo'n goedkoop mogelijke maaltijden samenstellen. Lees de aanbiedingen van de week en creëer maaltijden daar omheen. Ook voor je kleding uitgaven kan tijd helpen - je hebt meer tijd om bijv. naar kringloopwinkels te gaan, of om goed voor je huidige kleding te zorgen zodat die langer meegaat.

  Ik vraag me tenslotte nog af, of het misschien voor jou mogelijk is om wat werk te vinden om te doen wat je wel kan doen als thuisblijfmoeder. Dit is natuurlijk lang niet altijd mogelijk of gemakkelijk, maar misschien is er met jouw opleiding, ervaring en talenten wel iets te vinden? Het hoeft niet zo heel veel geld op te leveren, maar bijvoorbeeld 200 tot 300 euro per maand méér, die je dan kunt sparen of in de hypotheek kunt stoppen, zou toch mooi meegenomen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is de reden dat je zelf niet meer werkt als ik vragen mag?

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken