Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

6 juni 2019

Hoe spaar je 10.000 euro?

Hoe spaar je 10.000 euro?

10.000 euro sparen doe je niet zomaar. Al enkele jaren ben ik volop aan het besparen en beknibbelen op alle uitgaven. Doordat ik alle uitgaven tot de cent bij houd in mij digitale kasboek weet ik precies wat er maandelijks aan geld binnenkomt en wat er maandelijks word uitgeven.

Door steeds zuiniger te worden konden wij het voor elkaar krijgen om stapje bij stapje elke maand meer geld te kunnen sparen. Ik begon met 20 euro per maand sparen en uiteindelijk spaar ik nu maandelijks 608 euro per maand van mijn maandsalaris. Een maand geleden heb ik uiteindelijk  10.000 euro gespaard.

Spaar elke financiële meevaller


Waar ik jaren geleden nog elke financiële meevaller die ik kreeg gelijk uitgaf aan spullen, kleding en uitgaan doe ik nu het tegenovergestelde. Elke financieel meevaller spaar ik! Een salaris verhoging? De salaris verhoging word gelijk doorgesluisd naar de spaarrekening. Een maandelijkse besparing van 10 euro op de mobiele telefoonabonnement word ook gelijk gespaard. De spaarbedragen worden maandelijks automatisch door mijzelf ingepland aan het begin van de maand. Daarvoor hanteer ik de principe Pay Yourself First, betaal jezelf eerst. Hierdoor kom ik minder in de verleiding om geld uit te geven en meer geld uitgeven betekent minder sparen en dat wil ik niet.

Ik wilde meer geld sparen per maand, maar daardoor moet je ook je mindset veranderen. Je moet zelf gaan inzien dat je te weinig geld spaart of dat je juist meer geld uitgeeft dan dat er aan geld binnenkomt. Door mijn veranderde mindset ga ik mijn nu afvragen heb ik het echt nodig? Meestal is het antwoord nee, denk daarom altijd een aantal dagen erover na, voordat je iets koopt.


Verander je mindset


Ik wilde graag uit de schulden komen, door het veranderen van mijn mindset is dit ook goed gelukt, op de studieschuld en hypotheek na is alles terugbetaald. Doordat ik minder schulden had kon ik ook meer gaan sparen elke maand, ik betaalde geen rente meer over de schulden en roodstand op de bank. Door een veranderde mindset ben ik bewuster gaan leven, ik gooi niet weg aan eten, ik ben milieuvriendelijker en spaarzamer gaan leven. Ondertussen ben ik minder uren per week gaan werken en houd ik meer tijd over en kan ik elke maand 608 euro per maand sparen. Ik heb geen angst dat er een rekening op de deur ploft met een betalingsherinnering.


Hoe spaar je 10.000 euro?


De ene persoon spaart dit in een paar maanden en anderen doen en jaren over of zullen het nooit halen. Het heeft met keuzes te maken in je leven, werk je wel of heb je een uitkering, hoe is het met je gezondheid en allerlei andere factoren in het leven die daarmee te maken hebben. Ik zou zeggen begin met je schulden af te betalen, begin met een klein bedrag per maand te sparen, ik begon zelf ook met 20 euro per maand sparen en nu spaar ik maandelijks 30 keer zoveel als bijna 4 jaar geleden.


Leef spaarzaam


Over 3 maanden zijn vriendlief en ik 4 jaar samen, ik heb geluk dat wij gingen samen wonen en vriendlief niet van schulden houdt, hij had helemaal geen schulden. Vriendlief heeft de mentaliteit als je het geld niet hebt kan je het ook niet kopen. En waarom heb je 10 spijkerbroeken nodig terwijl je met 5 broeken nog voldoende hebt? Doordat vriendlief een spaarzame mindset heeft, heb ik dat ook gekregen. Spaarzaam met geld, spaarzaam met de natuur, spaarzaam op je gezondheid, eigenlijk op alle gebieden. Door spaarzaam te zijn heb ik mijn schulden zelf kunnen aflossen met mijn eigen geld. Daardoor konden wij bijna twee jaar geleden een nieuwe woning samen kopen. Zonder vriendlief had ik nog steeds een grote schuldenberg en was mijn mindset niet veranderd en had ik dagelijks geldzorgen om de einde van de maand te kunnen halen.

Heb jij meer dan 10.000 euro op jouw rekening?

 1. Ik ben ook zo begonnen als jij. Eerst bezuinigen. Daarna bij hogere inkomsten niet meer besteden maar meer sparen. Extra gaan aflossen en daardoor de maandlasten zien dalen van ruim 900 naar 400. In de loop der jaren al menige aanpassing in huis zelf betaald. Mooie reizen gemaakt en blijven aflossen. De studie van de kinderen betaald. Manlief heeft een enorme salarisverhoging gekregen toen hij binnen het bedrijf een andere baan kreeg. We sparen ruim 2500 per maand. Afgelopen jaar is dat uitgegeven aan een nieuwe slaapkamer en badkamer beneden. Dit jaar veel studiekosten maar vanaf oktober gaat alles weer naar de spaar zoals vanouds. Onze pot is ongeveer 35.000 en in ons huis zit al 200.000. En dat alles door consequent te zijn. Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik spaar consequent maandelijks. Van mijn salaris en vanwege mijn verlaging in hypotheek lasten van 395 naar 130 euro. Het verschil in de hypotheek gebruik is om extra af te lossen, de rest van het spaarplan van mijn salaris is verdeeld over spaarpotjes op mijn rekening, auto onderhoud, andere auto, zorgkosten, extra aflossen en een buffer. Van de buffer betaal ik bijv dubbele ramen dit jaar in mijn slaapkamer, dus die balance varieert nogal. Wanneer mijn huis is afbetaald ga ik dat bedrag sparen als plakband pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt goed hoe jouw spaarbedrag zo is gestegen! Ik denk dat veel mensen denken dat die 20 euro per maand de moeite niet is en zichzelf willen verwennen met iets als ze maar zo weinig overhouden, maar juist dan is sparen superbelangrijk. En je ziet maar weer wat er van kan komen als ze het wel zo zouden aanpakken als jij! Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed zoals je vriend denkt, alleen iets kopen als je het nodig hebt en als je het meteen kunt betalen.
  Super goed gedaan, je kunt een €€ maar 1x uitgeven.
  Op naar de 15000,-

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 10.000 is altijd mijn doel geweest, en dat is me ook gelukt. Inderdaad flink sparen, niet teveel uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat goed zeg! Mooi bedrag is dat he. Onze buffer staat op 16k. Wij geven daar straks een best deel weer van uit voor het huis. Wij willen altijd 10 hebben staan voor nood en dood zeg ik altijd. Zodra we ons huis hebben opgeknapt, dan wil ik de vaste buffer naar 15 hebben en alles wat daarna erbovenop komt lossen we af, of geven we gewoon fijn uit aan vakanties en dagjes weg met het gezin.

  Ik spaarde ook altijd ieder dubbeltje wat ik bespaarde. Daar ben ik sinds een paar maand mee opgehouden omdat we heel veel al sparen elke maand. Ik vind het een goed bedrag en alles wat we overhouden als onze nieuwe salaris weer wordt gestort, spaar ik dan weer wel ( maar dat is psychisch haha )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan me de tijd nog herinneren dat ik slapeloze nachten had omdat de wasmachine raar deed en ik wist dat we geen geld hadden voor een nieuwe! Nu hebben we door flink sparen het huis afbetaald, geïnvesteerd in isolatie om onze energiekosten drastisch naar beneden te krijgen en moesten we dit jaar voor het eerst vermogensbelasting betalen! Tijd voor een feestje ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het lastig dat ik en mijn vriend niet hetzelfde denken over geld. Ik spaar juist, voel me bijna schuldig als het een maand niet lukt... En ik heb ook altijd gespaard, ik heb dat vanuit thuis meegekregen. Hij heeft zuinigheid als iets slechts meegekregen vanuit thuis, en wil zo niet leven. Hij heeft wel wat spaargeld, maar geeft alles uit wat er in een maand binnenkomt. We kunnen er nog niet zonder ruzie/discussie over praten! Ik vind het maar moeilijk hoor (we wonen nog niet samen).

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken