Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

20 april 2019

Gastblog | Je schulden visueel maken

Gastblog | Je schulden visueel maken

Laatst las ik een blogje over hoeveel van een koophuis mensen nou feitelijk echt bezitten. Dus, als je van de waarde je schuld aftrekt, wat is dan van jou? Ik kan het artikel helaas niet meer terug vinden maar het resultaat was niet echt bemoedigend. Laten we zeggen, de gemiddelde huiseigenaar bezit zijn keuken. Misschien nog een toilet…

Ik wilde al een tijdje visueel maken hoeveel van mijn huis nu eigenlijk van mij is. Hierbij wil ik niet uitgaan van de waarde ten opzichte van de schuld, maar ik ga gewoon uit van mijn schuld aan de bank, en hoeveel daarvan ik al heb afbetaald danwel gespaard via het spaardeel van mijn hypotheek. Ik wil dus gewoon mijn schuld tracken. Afzetten tegen de waarde vind ik niet zinvol. Die waarde is namelijk pas echt, als ik verkoop. En dat is niet aan de orde.

Op internet kun je leuke manieren vinden om een schuld te tracken. Bijvoorbeeld een thermometer met bedragen erop geschreven, iedere keer als je aflost kom je een streepje verder en kleur je de thermometer in. Ik vond ook een heel creatieve oplossing met een papieren ketting. De ketting bestond uit vele gekleurde schakels. Voor iedere x-deel van de schuld een schakel. En iedere keer als er een x-deel was afgelost werd er een schakel vanaf gescheurd. Erg leuk! Als je op internet zoekt op free debt tracker, dan vind je hele leuke voorbeelden. Met gratis te downloaden trackers. Er zijn mensen die ze printen en op de koelkast hangen ofzo, dan wordt je echt dagelijks gestimuleerd!

Je schulden visueel maken
Ik heb besloten in excel een huis te maken. Het huis bestaat dus uit blokjes, en ieder blokje staat voor 1000 euro. Ieder groen blokje staat voor 1000 afgelost, ieder oranje blokje voor 1000 op de spaarhypotheek gespaard, en ieder rood blokje voor 1000 euro die ik nog keihard schuldig ben aan de bank.

Het rode overheerst, nog. Daar gaan we aan werken!

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.

Hebben jullie ook leuke methoden om jezelf te motiveren schuld af te lossen, of vermogen op te bouwen?

  1. Leuk gedaan! Ik gebruik de thermometer om in te kleuren wat ik gespaard heb, ook een leuke methode en stimulerend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk bericht! Wij hebben zelf een vergelijkbare, maar offline tool bedacht. Een huis opgebouwd uit 360 vakjes. Elke maand kunnen we een vakje inkleuren en bezitten we weer een stukje meer huis. Onze hypotheek loopt pas 1 jaar, maar we zijn al druk bezig met een plan om in minder dan 360 maanden echt eigenaar te zijn van ons huis ;) Voor ons werkt het goed om het op die manier bij te houden en stimuleert het om extra af te lossen (om de looptijd te verkorten, niet om de maandlasten te verlagen). Onze tool is hier te vinden:
    https://nieuwbouwstarters.nl/aflossen/360-maanden-lang-aflossen/

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken