Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

6 april 2019

Gastblog | Aangifte valt tegen

Gastblog | Aangifte valt tegen

belasting aangifte doen Nog net voor 1 apil aangifte gedaan. Ik hoopte geld terug te krijgen dit keer, dus was gemotiveerd:-) Nou moet ik allereerst niet zeuren. Ik krijg natuurlijk sowieso geld terug. Maandelijks in een voorschot. Als ik aangifte doe blijkt echter altijd dat de belastingdienst mij iets te ruim bedeeld heeft en ik moet altijd zo rond de 100 euro terug betalen.

Dit jaar had ik echter zorgkosten gemaakt. En ruim boven de drempel om ze te kunnen aftrekken. Die drempel  was voor mij zo 350 euro. En mijn zorgenkosten waren 650. Hoopvol ronde ik mijn aangifte af en....niet te geloven. Ik moet 101 euro terug betalen.

Hoe kan dit? Door aflossingen op mijn hypotheek, heb ik afgelopen jaar 50 euro rente bespaard. 50 euro minder hypotheekrenteaftrek dus. De afbouw aftrek hypotheekrente heeft, als ik de info die ik op internet vind mag geloven, nu nog alleen invloed op mensen met een inkomen boven de ruim 68000 euro. Daar kom ik niet aan dus dat heeft geen invloed. Rest de toename van mijn WOZ waarde. Die was 30000 euro gestegen t.o.v. van de aangifte 2017. Dat heeft invloed op het eigenwoningforfait wat betekent dat er 210 euro (o,7% van 30000 euro) extra bij mijn belastbaar inkomen opgeteld wordt t.o.v. van de oude WOZ waarde. Mijn vermogen is niet gestegen tot boven de belastingvrije voet. Daar zit het dus niet in. Mijn bruto inkomen is wel gestegen. Door een paar zeer kleine salarisverhogingen over 2018 verspreid, dankzij een nieuwe CAO.

Jammer natuurlijk maar ach. Ik laat mij hierdoor bijvoorbeeld niet weerhouden meer af te lossen. Ik realiseer mij dat ik minder terug krijg daardoor. Maar wat je terugkrijgt is nog altijd minder dan wat je je bespaart aan rente. Het is wel zichtbaar zo, dat een paar kleine veranderingen veel invloed kunnen hebben. Ik ken mensen die ervaren hebben dat een stijging van hun inkomen met enkele honderden euro's per jaar, ervoor zorgde dat ze net niet meer in aanmerking kwamen voor een sociale huurwoning. En dus honderden euro's huur per máánd meer zouden moeten gaan betalen in de vrije sector, als ze zouden willen verhuizen. En een kleine toename van inkomen kan ook een kettingreactie geven in afname van toeslagen waardoor je uiteindelijk per saldo erop achteruit gaat. Soms gebeurt dat ook als iemand van een situatie in een uitkering naar een betaalde baan gaat. Dat is best wrang natuurlijk.

In mijn geval. De toename van mijn inkomen, hoe gering ook, daar heb ik op de lange termijn plezier van. En het heeft ook positieve invloed op mijn pensioen. De toename van de WOZ waarde kost mij nu geld, maar het betekent ook dat mijn huis meer waard is. Wat bij het eindigen van mijn rentevaste periode over krap een jaar best gunstig kan zijn. En uiteindelijk ook als ik mijn huis zou verkopen. En ook vervroegd extra aflossen is uiteindelijk alleen maar gunstig voor mijzelf. Dat daardoor mijn belastingaftrek minder wordt, is minder belangrijk.

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.

En, wie is het nog meer gelukt voor 1 april aangifte te doen? En viel het mee of...?

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik doe het altijd zo snel mogelijk. Kost me niet veel tijd; zo goed als geen aftrekposten meer en wil weten hoeveel ik nu weer moet bijbetalen :-( Huis is afgelost en behoorlijk eigen vermogen. maar goed had al voorruit betaald (ook voor dit jaar alweer) maar moet toch nog meer dan 500 euro aan de belastingdienst afstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 1 of 2 maart al aangifte gedaan. Het viel mij 100% mee. Normaal krijg ik rond de € 150-200 terug, nu een beetje meer. Altijd mooi meegenomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken