Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 maart 2019

Koop minder meuk

Om mij heen zie ik grote groepen mensen die verleidingen niet kunnen weerstaan, zij kopen zich rot bij de “goedkope” winkels zoals; Action, Ikea & Primark. Ze geven daarbij in deze discounters veel geld uit aan allerlei meuk, doordat deze meuk vooral goedkoop is.

Paar jaar geleden hoorde ik ook bij deze groep mensen, even langs de Action, Ikea & Primark en voordat je het weet heb je heel veel zooi en meuk gekocht en ondertussen stroomt het geld uit je portemonnee. Maar het ik het nodig? Soms wel, maar meestal niet en als ik iets echt nodig had dan ging het vaak ook nog snel stuk.

Zuinige vriend


Omdat vriendlief zo zuinig om ging met geld en met materialen, heb ik uiteindelijk zijn spaarzaamheid overgenomen. In plaats van steeds maar consumeren, ging het geleidelijk over in consuminderen. Voordat ik vriendlief had ontmoet en wij een relatie kregen was ik al begonnen met consuminderen, maar omdat ik alleen was en vaak van huis was kon ik het consuminderen niet volhouden. Je leef toch maar een keer? Zei ik tegen mijzelf.

Zuinig zijn


Maar tegenwoordig leven wij heel zuinig, wel op ons manier hoor, want ik ga geen thee zakjes drogen aan de waslijn en daarna weer thee ermee zetten. Maar alleen al door minder meuk bij de winkel te kopen en niet elke maand tassen vol met kleding te kopen en doen met wat je in huis komt, kwamen wij al aardig ver in het consuminderen.

Wij komen regelmatig bij discount winkels en het lukt ons door de Action te lopen en uiteindelijk maar 1 item zoals theelichten of kaarsen af te rekenen bij de kassa. Je moet dan stevig in je schoenen staan hoor, maar het lukt. Zo kunnen wij ook naar de IKEA gaan en daar rustig alles te bekijken, gratis kopje koffie nemen en iets lekker en dan zonder te kopen en met lege tassen naar huis te gaan.

Het zijn kleine aanpassingen in onze leven die er voor zorgden dat wij meer geld konden overhouden in de maand in plaats van dat er elke maand geld te kort kwam of dat wij net het einde van de maand konden redden. Er kan niet meer geld uitgaan dan dat er aan geld binnenkomt.


Kringlopen en marktplaats


Doordat wij minder gingen consumeren en meer gingen consuminderen, kwam er nog een voordeel bij. Wij gingen ook minimaliseren in onze woning. Onze oude meuk zetten wij op marktplaats en daardoor verdienden wij ook nog geld met onze spullen die wij kochten toen wij nog volop aan het consumeren waren.

Soms kopen wij ook iets op marktplaats zo hebben wij vorige week nog een tweedehandse wasmachine gekocht voor onze werk kleding. Je kunt vaak ook gratis spullen krijgen (freecycle, lokale facebook groepen, gratis af te halen). De laatste maanden zijn wij ook vaak te vinden in kringloopwinkels, er staat zoveel moois voor weinig te koop in de kringloopwinkels. Met een goede kijk vindt je er prima spullen voor heel veel minder geld. Meubilair, boeken en kleding zijn juist dingen die je goed tweedehands goedkoop kan krijgen.

Consuminderen is goed voor je


Stapje voor stapje word onze mindset anders en een minimalisme leefstijl past er goed bij ons. Minder spullen is minder werken, minder werken is meer tijd. Tijd om te gaan consuminderen en meuk weg te doen. Minder meuk is leuk. Zo krijg je niet alleen een opgeruimd huis maar ook een opgeruimde mind.
 1. Ik was gisteren bij de Action en had bijna een paardje op wielen gekocht om in de vensterbank voor het raam te zetten. Maar ik heb het niet gedaan! Omdat het inderdaad wel 'meuk' is. Het voegt eigenlijk niets toe, en het neemt ruimte in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig mannen! Ik ben al jaren niet in een Action geweest, meuk is niet mijn ding. Verder heb ik iets met antiek, dat begon met toeval dat ik als twintiger een mooie kast op een veiling kocht, toen best prijzig, maar het was/is en kast voor altijd. Hij staat hier dan ook al meer dan dertig jaar. Geen idee hoeveel trentgevoelige kasten ik anders gekocht had, maar vast een aantal, die steeds weer afgeschreven zouden worden vanwege "niet meer hip". Mijn antieke kast is ondertussen nog meer waard dan de prijs die ik ervoor betaalde. Ik zie het naast woongenot(mooi en niet steeds veranderen) ook als investering. Hetzelfde geldt voor kunst, een uniek schilderij aan de muur van een kunstenaar is persoonlijker dan een ingelijste poster van een woongigant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben nu al een aantal jaren aan het consuminderen en het gaat me steeds beter af. Ik ga niet zomaar winkelen, koop alleen iets als het echt nodig is en doe al jaren geen impulsaankopen meer. Het voelde in het begin als moeten, nu voelt het goed en normaal. Mijn man en ik hebben een fijn huis, de spullen die we nodig hebben voor een comfortabel leven en vinden het fijn om ons steentje bij te dragen aan een beter milieu door duurzaam (binnen onze mogelijkheden) te leven. Ook ik hang geen theezakjes te drogen, maar probeer wel zoveel mogelijk dingen te hergebruiken. Geld dat niet aan meuk wordt uitgegeven wordt wel uitgegeven aan biologisch eten en soms aan mooie duurzame spullen. We kunnen het vast nog beter doen, maar dit is voor ons nu haalbaar. Groet Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vandaag nog bij de Action geweest! Ik wilde bij de Intertoys kleurboeken kopen voor de kleinkinderen, maar die hadden ze niet, misschien vanwege de dreigende sluiting ivm het faillissement.
  Bij de Action, in hetzelfde winkelcentrum, hadden ze voldoende keuze, dus kwam ik er vandaan met 3 kleurboeken. Het lukt mij prima om alleen te kopen wat ik wil hebben en de rest in de winkel te laten liggen. Kleindochter kan morgen lekker kleuren, als ze er tenminste zin in heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Action: ik kocht er wel eens schoonmaak artikelen. Maar ja, maak altijd op zondag schoon. Vervangen van spons en zeem komt er echter al jaren niet van want action is altijd op zondag gesloten. Ikea kom ik nog wel eens en pak dan wat maar als ik vervolgens de rijen bij de kassa zie, zie ik van de koop af.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken