Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 november 2018

Uit eigen ervaring: In de nacht werken is ongezond

Uit eigen ervaring: In de nacht werken is ongezond

Ik wist het al dat werken in de nachtdienst ongezond is. Jaren lang heb ik in de zorg gewerkt zonder een nachtdienst te hebben gewerkt. In het wetenschapsprogramma focus van de npo werd vorige week aandacht besteed aan werken in de nachtdienst met de titel gebroken door de nacht.

Vorige jaar november heb ik voor het eerst nachtdiensten gewerkt. Eerst 1 nacht per maand. Sinds een aantal maanden werk ik 2 nachtdiensten in de maand. Dit word ook standaard verwerkt in mijn basisrooster voor volgend jaar.

Na 1 jaar nachtdiensten te hebben gewerkt heb ik wel een beeld gekregen over werken in de nacht. Het is zwaar werk, omdat ik op 65 cliënten inclusief 5 verpleeghuis cliënten alleen werkzaam ben. Tussen 2:00 en 05:00 uur krijg eventjes hulp van een ambulante nachtdienst medewerker. Maar tussen 23:00 en 02:00 ben ik alleen en tussen 05:00 en 07:00 uur ben ik alleen op al die cliënten. En dan heb ik eventuele huur en koop appartementen (meer dan 60) niet mee geteld want die kunnen ook alarmeringen in de nacht.

Dan is de nachtzorg al heel zwaar omdat ik de grootste gedeelte van de nacht alleen ben en heel weinig kan gaan zitten. Pauze krijg ik doorbetaald natuurlijk maar ik heb geen pauzes want er word continue gealarmeerd door cliënten. Voornamelijk voor toiletgang, verdrogen, medicatie, stoma zorg en allerlei anderen taken die voorkomen in de zorg.

Ook merk ik tijdens en na mijn nachtdiensten dat ik minder alert word, gevoel dat je je dronken/verlamt voelt, pijn klachten opeens krijg overal op plekken in mijn lichaam, vermoeidheid tijdens en na mijn nachtdiensten, vage klachten, moeilijk weer in slaap komen door de wisselende diensten, in oktober maand had ik drie weken last van flinke hoofdpijn en last van mijn pijnlijke ogen en slecht tegen licht kunnen tijdens en na mijn nachtdiensten.

Ik ben 30 jaar relatief jong, maar in de zorg werken ga ik niet tot mijn 72ste vol houden! Want dan mag ik met pensioen. Ik wil mijn lichaam en gezondheid niet meer schaden. Want zeg nou zelf ik zorg voor anderen in de nachtdienst maar ik zorg niet voor mijzelf.

Nu hadden ze in het programma focus een aantal zaken aan het licht gebracht. Zo zijn er in een ziekenhuis speciale eiwitrijke maaltijden voor aan je begin van de nacht, want dat is namelijk beter voor je. Ook heb je speciale blauwe brillen om in de nacht alert te blijven en aan het einde van je nachtdienst is een gele bril beter want dan kan je makkelijker melatonine aanmaken, het is een lichaamseigenstof maar er zijn genoeg nachtwerkers die zo’n pilletje innemen om beter te slapen. Uiteindelijk is dat niet gezond en zelfs schadelijk. Je biologische klok raakt van slag. Je hebt meer kans om ziek te raken en diabetes type 2 op te lopen.

Je biologische klok kan je niet veranderen en werken in de nacht blijft ongezond. Het maakt niet uit wat van werk je doet. Het blijft ongezond. Helaas heb ik geen gekleurde brillen en eiwitrijke maaltijden. Maar ik weet wel dat ik niet nog jaren in nachtdienst blijf werken, ook al moet ik daarvoor naar een nieuwe werkgever of niet meer in de zorg gaan werken, want volgens CAO mag ik pas op mijn 55ste stoppen met in de nachtdiensten werken, dat zou betekenen dat ik dat nog 25 jaar in de nachtdienst moet werken als ik bij mijn huidige werkgever zou blijven werken. Het is namelijk verplicht voor alle medewerkers. Als het niet verplicht was had ik ook geen nachtdiensten gedaan want het geld wat je extra verdient dat kan mij een rot zorg zijn.

Mijn gezondheid is het allerbelangrijkste, daar kan geen enkele euro tegen op.

Mijn nachtdiensten zaten er dinsdag morgen er weer op voor de maand november. Om wakker te blijven heb ik dit bericht op een bankje in de koude buitenlucht geschreven, terwijl ik nog 25 minuten moest wachten op de trein, en dan met een dronken/bezopen/niet alert zijn gevoel snel richting huis en bed.

Werk of heb jij wel eens in de nachtdienst gewerkt? Vind jij het gezond of ongezond? Of moet je er nooit aan denken om in de nacht te gaan werken?
 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag, ik heb jarenlang in de nachtdiensten gewerkt bij de Douane. Elke dag een andere dienst, vroege dienst en nachtdienst werden vaak gekoppeld. Dus eerst een late dienst, tot 22.00 uur. De vroege dienst begon om 06.00 uur tot 14.00 uur en daarna begon de nachtdienst om 22.00 uur. Ik heb dit tot mijn 29e gedaan, na een studie (naast mijn job) kon ik gelukkig overdag werken. Ben nu net 50 en nog steeds blij dat ik destijds die keuze gemaakt heb. Hoewel het een extra belasting was (full time werken met daarnaast een studie met een studiebelasting van 20 uur per week) heeft het goed uitgepakt. Ik wens je sterkte met je nachtdiensten. Eigenlijk vind ik het onverantwoordelijk dat je alleen voor zoveel cliënten moet zorgen. Ook met jou kan wat gebeuren namelijk. Nogmaals, sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Respect!!! Sowieso vind ik dat mensen die in de zorg werken veel respect verdienen. Maar dit klinkt als een enorme verantwoordelijkheid, en dan ook nog in nachtdiensten. Ik snap heel goed dat je dit niet tot je 55e wilt/ kunt doen. Zoals je al schrijft: zorgen voor anderen is fijn (en kan veel voldoening opleveren), maar je bent ook verantwoordelijk voor de zorg voor jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig ga je met de trein naar huis..ik moet er niet aan denken dat je zo slaapdronken in de ochtendspits gaat autorijden toch?
  Ik hoor nog mijn juffie van de opleiding roepen: "je gaat NIET harder lopen als het druk is,zoals de meeste zusters van nature doen... je gaat het probleem aankaarten bij het management. Nodig maar een bobo uit om een dienst mee te lopen."
  De pauze doorbetalen is geen oplossing als het druk is...tsss.Dat het druk is weten ze, daarom is die hulp er ook ooit gekomen als halve oplossing, maar je zou minstens de hele nacht met twee moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mega ongezond! Altijd al gevonden en ik zou er ook nooit aan beginnen. Wel naar je dat verplicht bent om in de nachtdienst te werken nu. Hopelijk komt er een andere mooie baan op je pad waarvoor dit niet nodig is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik werk in de zorg, en heb veel nachtdiensten gewerkt in de thuiszorg. We gingen met zijn tweeën op pad 's nachts om ruim 50 adressen af te gaan in een vrij groot gebied. Ik woon op het platteland. Toen we verplicht werden alleen te gaan werken 's nachts, ben ik ermee gestopt. Later, in mijn huidige baan, werkte ik ook s'nachts. Vorig jaar is bij mij een ziekte vastgesteld, waardoor ik geen nachten meer mag werken. Ik kan er dan ook heel slecht tegen. Ik sliep voor de tijd niet, en na die tijd nauwelijks. 3 nachten achter elkaar lukte dan ook echt niet.

  Ik snap wel wat Maris schrijft hierboven, maar als iedereen zo zou denken dan zou niemand 's nachts nog zorg krijgen of er zou geen politie meer op straat zijn, de ambulance zou niet rijden, de brandweer enz enz. Gelukkig zijn er, ondanks dat het inderdaad niet heel gezond is, wel mensen die alleen maar nachtdiensten willen werken en dat ook heel prettig vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt ;) En ik ben ook zeker blij dat er mensen zijn die het geen probleem vinden om dat nachtwerk (welk soort dan ook) te doen!

   Verwijderen
 7. Mijn partner werkt ook in de zorgsector in werkshiften : vroeges, lates, nachtdiensten. De werkuren wijzigen vaak van de ene op de andere dag. Soms komt hij na een laatdienst maar thuis tegen 23.45 u en heeft de dag erna vroegdienst. Dan moet hij opstaan om 4.30 u dus heeft amper nachtrust gehad. Hij heeft om de drie weken nachtdiensten :een reeks van 4 dagen en keer daarop een reeks van 3 dagen. Als er een collega ziek is, wordt verwacht dat andere collega's nachten overnemen. Vorige maan deed hij een reeks van 8 nachten : 4 eigen nachten met aansluitend de 4 nachten van een zieke collega. Volgens zijn werkschema werkt hij 1 op de twee weekends maar in praktijk werkt hij zo goed als alle weekends....
  Toen hij jonger was, had hij geen problemen met overschakeling van zijn dag/nachtritme maar met ouder worden is dat veel verslecht. Overdag slaapt hij heel weinig gedurende de periode van zijn nachtdiensten : teveel lawaai, te klaar, dag/nachtritme overhoop.....
  Het is niet alleen de werknemer die last heeft van al die wisselende werkuren en nachtdiensten maar de partner lijdt daar ook onder. Ik werk niet maar zit, door de onregelmatige werkuren van mijn man, evengoed in zo'n wisselend dag/nachtritme met als gevolg dat ik elke nacht amper aan 4 u slaap toekom en altijd doodmoe ben.
  Volgens dokter komen mijn slaapproblemen enkel door die onregelmatige werkuren van mijn man en moet ik regelmaat in mijn leefpatroon hebben.
  Makkelijker gezegd of gedaan.... liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. even in de gaten houden,je moet 11 uur rust hebben. Wat 1 x in de 7 dagen verkort mag worden naar 8 uur en 1x naar 10 uur. Die 7 dagen gaan in op de dag dat je late-vroege werkt.
   Staat in de arbeidstijdenwet en in de CAO...

   Verwijderen
  2. Ja, ik dacht ook onmiddellijk: DAT MAG NIET. Kijk even naar de wet. Elk bedrijf moet zich aan de arbeidstijdenwet houden. Je kunt het melden bij de inspectie: https://www.inspectieszw.nl/melden

   Verwijderen
 8. Ik heb altijd nachtdiensten gedaan in de zorg. In het begin 7 op en 7 af. Ik deed dat vooral omdat als je 7 nachten had gewerkt je een volle week vrij bent. ik had altijd het gevoel dat ik dan vakantie had. Nu ben ik 57 en had vorig jaar besloten om gewoon te stoppen met werken in de zorg. Maar na een half jaar miste ik het toch weer. ik werk nu 24 uur, voornamelijk avonddiensten en de nachtdiensten die overblijven door ziekte en vakantie van collega's en roostertechnisch overblijvende nachtdiensten. ik vind het heerlijk om weer te werken maar ik ga dit zeker niet tot m'n 68e volhouden of langer.Ik spaar me nu gek en wil stoppen op m'n 63e. Dan is het mooi geweest met de onregelmatige diensten. Dagdiensten is voor mij fysiek geen optie meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo

  Ik ben 5 jaar lang vaste nachtdienst geweest op een afdeling met dementerende ouderen. Ik werkte 5 nachten en was dan 9 dagen vrij. Kapotttt was ik na die 5e nacht, ik kon niet meer. Enige voordeel was dat we geen oppas hoefden voor onze 3 kleine kinderen. Dat was dan ook het enige voordeel. Om 3 uur stond ik weer op het schoolplein met mijn houten kop. Slapen ging heel moeizaam en de ene keer kon ik zo omschakelen na die nachten en de andere keer lag ik na 3 nachten nog naar het plafond te staren en kon ik overdag wel slapen. Mijn ervaring na die 5 jaren is dat ik geen nacht meer goed slaap terwijl ik voor die nachtdiensten de 8 uur per nacht makkelijk haalde. Ik heb geen nacht meer doorgeslapen en ik wijt het aan de nachtdiensten.
  Na verloop van tijd ben ik naar de 4 nachten gegaan omdat ik het echt niet meer trok en op een gegevenmoment ben ik er helemaal mee gestopt en ben weer overdag gaan werken. Het heeft me niet goed gedaan, het verdiende lekker wat toen het grootste voordeel was. Voor de rest.....nee geen nachtdiensten meer voor mij

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi,

  Ik werk als procesoperator: 5 ploegendienst,fulltime, volgens een gezondheidsrooster: 2 vroeg, 2 middag, 2 nacht, 3 dagen vrij= weekend. Mooi rooster, MAAR er zijn 12 terugkomdagen per jaar, die vallen in het weekend voor de 1-ste vroege. Hiervan zijn er 5 brandweertrainingsdagen,dat is ongelofelijk pittig, weg hersteltijd... Ik ben 54 jaar en vrouw. Ik heb fysiek zwaar werk en geestelijk zwaar werk, vind ik. Het schijnt dat ik moet blijven werken tot mijn 68ste!!!!??? Met pensioen als ik 60 jaar ben is aannemelijker anders is het niet vol te houden. Oja, korter werken kan ook niet.
  Wie o wie heeft hiervoor een oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik werkte in de VS altijd 0700-1900 en dat x3. Ik vind de nachtdienst echt vreselijk. Nu werk ik 4x9 0730-1700 in een ziekenhuis. Dat is wel te doen

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken