Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

11 augustus 2018

Gastblog | 800 Euro, waar gaat het heen?

Gastblog | 800 Euro, waar gaat het heen?

Door mee te doen aan De Portemonnee van... (Saskia) ben ik weer eens gaan nadenken over mijn budget. Ik houd niet meer precies bij waar mijn geld heen gaat. Vroeger budgetteerde ik op verschillende gebieden, zoals boodschappen, uitgaan, katten etc. 

Maar altijd zag ik pas te laat waar ik (teveel) geld aan had uitgegeven, omdat ik het invoerde in de computer. Daar had ik namelijk lang niet iedere dag zin in. Nu geef ik mezelf 800 euro voor "alles", reken daartoe 25 per dag gemiddeld en hou dat iedere dag in mijn agenda bij. Snel en effectief. Ik zit er vaak onder aan het einde van de maand.


Maar, waar gaat het dan precies heen? 800 euro is best veel, werd opgemerkt. En wellicht is dat ook zo. Leg ik de lat te laag? Dus ik ging er op broeden. Als eerste bedenk ik, dat ik ook de relatief grote uitgaven van die 800 euro doe. Soms voorzie ik ze, zoals toen ik het bijna antieke gasfornuis wilde inwisselen voor een elektrisch exemplaar. Dan spaar ik even, van die 800 euro, en dus bovenop de 250 die ik al spaar. Dat doelsparen gaat dus echt in een apart potje. Soms is de uitgaaf onverwacht. Er gaat wel eens iets stuk, of er komt een dierenartsrekening voorbij, (een postelastiek eten? waarom???) en is de rekening niet heel veel meer dan 500 euro dan betaal ik het gewoon en haal ik het later weer in. Met dat soort uitgaven heeft de lopende rekening geen probleem. 

Als ik zeg dat ik 250 spaar, dan is dat dus echt voor de lange termijn (pensioen) of voor de echt grote uitgaven die ik op de middellange termijn wel kan zien aankomen. Zoals een echt groot project met betrekking tot het huis. Voor nu is dat bijvoorbeeld het vervangen van de gasketel voor een volledig elektrisch systeem. Dat wordt prijzig dus daar spaar ik voor.


Wat nog meer dan? Mijn vakantiegeld, ik denk zo 900  euro, gaat naar de spaarrekening en blijft daar tot ik het nodig heb. Maar het was tot nu toe niet genoeg voor de grote zomervakantie. Die kost gauw 1400 a 1500 euro. En ik ga ook nog wel een paar keer per jaar een paar dagen weg. In Nederland of Duitsland en niet duur maar toch. Laten we zeggen dat ik buiten mijn vakantiegeld nog zeker 1000 euro uitgeef aan de grote vakantie en korte uitstapjes. Ik rond het af op 85 euro per maand.

En dan is er nog die hele geniepige categorie waar ik al zo aan gewend ben dat ik het bijna  zou vergeten. In 2010 betrok ik mijn koophuis voor de handige starter, zoals in de advertentie stond. Nou ik was een starter maar of ik handig was...inmiddels veel geleerd maar er moet nog aardig wat gebeuren omdat...nou ja, leven komt in de weg zeg maar. Ik leg de lat voor wooncomfort ook duidelijk niet zo hoog en uiteindelijk komen we er wel, langzaam maar gestaag. Dat betekent dat er nog steeds zeer geregeld wel iets bij een bouwmarkt gekocht wordt. Stuc, verf, hout, gereedschap, elektriciteitsspullen waarvan youtube zegt dat ik ze nodig heb en waarvan ik mij vervolgens weken afvraag wat ik er in vredesnaam mee ga doen en of ik dat overleef. Dat soort dingen. Vriend en ik grappen vaak dat het bedrag bij de kassa op een of andere manier nooit onder de 200 euro lijkt uit te komen. Het lijkt een soort magische ondergrens. Gelukkig houd ik in excel bij, redelijke nauwkeurig, hoeveel ik in de loop van de jaren heb uitgegeven aan het huis. Dat vind ik leuk want ik ben masochistisch aangelegd. Ik tel de dakkapel niet mee, die heb ik niet even nonchalant van de lopende rekening gepind maar kwam wel degelijk van de spaarrekening. Maar dan nog kom ik op een toch wel indrukwekkende 10.000 euro in iets meer dan 8 jaar tijd. Gemiddeld in al die jaren is dat 100 euro per maand.


Dus van de 800 euro besteed ik 185 per maand aan de verbouwing van het huis en vakanties. Dan nog een bescheiden 25 euro gemiddeld per maand netto uitgaven aan de imkerhobby waarover ik in een eerder stukje vertelde. Al met al blijft er van mijn zakgeld voor al het andere dan 590 euro over. Hoe dat verdeeld wordt hoef ik van mezelf niet precies te berekenen. Ik weet dat lekkere biertjes drinken zowel thuis als in cafés een zwakte is. Daarvoor hoef ik mijn budget niet te bekijken. De herkenning bij genoemde cafe's en de slijter, en mijn lichte schaamte soms bij de glasbak of het statiegeldapparaat zegt genoeg. Wat kleding kopen betreft ben ik redelijk dubbel. Voor alledag liefst tweedehands of zo goedkoop mogelijk, voor de bergvakanties zero tolerantie voor risico op natte voeten of doorlekkende jassen of doortochtende en veel te zware fleeces dus duur spul. Brr. Eenvoudige vakanties ja, afzien nee. Goed en lekker eten vind ik ook belangrijk, en vooral het vlees graag biologisch.


Het is mij nu een stuk duidelijker, en ik voel mij goed over de ruimte die ik mezelf gaf tot nu toe. Aan de andere kant, in de toekomstige jaren voorzie ik geen grote uitgaven meer aan bijen. En het bedrag dat ik gemiddeld berekend heb voor de voortslepende verbouwing doet geen recht aan het feit dat de uitgaven wel langzaam maar zeker dalen. Sommige dingen, wat zeg ik..kamers, zijn zowaar min of meer af. De vakanties worden waarschijnlijk goedkoper aangezien we kamperen gaan ontdekken. Dat moet echt schelen ten opzichte van B&B's en appartementen. Dus neem ik mezelf voor na de vakantie een experiment te doen met niet meer gemiddeld 25 maar gemiddeld 20 per dag te besteden. Dat klinkt misschien als een kleine stap, maar komt dus neer op 150 euro minder zakgeld per maand. Ik ben benieuwd!

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag. 
  1. Leuk stukje, Saskia! En natuurlijk dank aan zuinige man hiervoor. Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach het vliegt weg. Wij hanteren ook €800,- leefgeld iedere maand. Worden boodschappen en tanken van betaald en alle bijkomende kosten. Bijkomende kosten : luiers, kattenvoer, klusspullen, uitjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het wel concreet en daardoor overzichtelijk: 25,- per dag! Maar 800,- klinkt inderdaad dan weer best veel.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken