Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 juli 2018

8 tips om energie te besparen in de zomer

8 tips om energie te besparen in de zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kunt u energie besparen. Deze zomerse tips van het Nibud helpen u daarbij.

Houd het huis koel
Het beste is om de zon zoveel mogelijk uit uw huis te houden. Het lijkt misschien ongezellig, maar door overdag de zonwering (zonneschermen of gordijnen) naar beneden te laten, warmt uw huis veel minder op. Sluit overdag uw ramen en deuren en open deze pas wanneer het buiten koeler is dan binnen.

Maak gebruik van de natuur of een ventilator, maar geen airco
’s Avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend is het vaak koeler, dus zet dan gerust een aantal ramen of deuren tegen elkaar open. Heeft u thuis toch behoefte aan extra verkoeling? Kies dan liever voor een ventilator, in plaats van airconditioning. Het gebruik van een airconditioner is flink duurder dan een ventilator en dat scheelt al gauw enkele tientjes per jaar.


Droog uw was buiten
Misschien gebruikt u een wasdroger in de winter. Maar in de zomer kunt u ook gebruik maken van de natuurlijke droogbronnen: de wind en de zon. Een droogmolen in de tuin of een wasrek op het balkon is een gratis wasdroger.

Doe de (eventuele) extra koelkast weg
Sommige gezinnen hebben in de schuur een oude koelkast voor ijsjes, bier of diepvriesproducten. Die tweede koelkast is echter vaak een oud beestje en verbruikt onnodig veel energie. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast tientallen euro’s elektriciteit per jaar, maar als de koelkast ouder en minder zuinig is, loopt dat bedrag snel op.

Besproei de tuin met regenwater
Jaarlijks besproeien we onze tuin met honderden liters drinkwater. Natuurlijk heeft uw tuin in de zomer behoefte aan water. Hoe voorkomt u een uitgedroogde tuin, maar geeft u zo budgetvriendelijk mogelijk water? Gebruik een regenton om regenwater in op te vangen! Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. In Nederland haalt 1 van de 6 tuinbezitters al tuinwater uit de regenton (bron: Milieu Centraal). Staat er voor uw (klein)kinderen een zwembadje in de tuin? Dan kunt u dat water ook hergebruiken om het gazon te wateren. 


Gebruik tuinverlichting op zonne-energie
’s Avonds gezellig in de tuin, maar niet in het donker zitten? Gebruik tuinverlichting op zonne-energie. De lampen kunnen de hele dag de zon opslurpen, zodat u ’s avonds in een verlichte tuin kunt zitten. Dat scheelt bovendien ook weer stroomkabels doortrekken naar de tuin.

Zet uw verwarming uit of op zomerstand
Met de thermostaat op zomerstand voorkomt u dat de verwarming aanslaat op momenten dat het iets frisser in huis is, bijvoorbeeld als u ’s ochtends of ’s avonds de ramen en deuren open zet. Zonde als de thermostaat dat als een signaal ziet om – nota bene in de zomer – te gaan verwarmen!

Zet apparaten uit
Apparaten die continu aan staan, geven warmte af in huis. Denk bijvoorbeeld aan laptops, lampen en (game)computers. Ook van koken wordt het warmer in huis, dus kies bij heet weer voor een frisse salade in plaats van een warme maaltijd.
 1. Ik zorg altijd dat ik flessen water in de vriezer heb, bij erge warmte 2 flessen bevroren water voor de ventilator en je hebt een airco :-) Ook gebruik ik s winters de ventilator als ik de was droog aan een rek, even de ventilator aan gericht op de was en het is zo droog!
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oef elf weken achter elkaar sla; ik moet er niet aan denken. 😉 geintje natuurlijk. Ik kook wel maar moet ook zeggen dat warm eten met warm weer niet echt mijn ding is. Met uitzondering van de barbecue natuurlijk 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De airco staat bij ons elke nacht in de slaapkamer aan op het moment. Zwanger en 28 graden binnen: dan voelt het echt als een redder in nood haha. Die paar tientjes heb ik op dit moment er graag voor over ;).

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken