Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 juni 2018

Gastblogger Femke | Val moeder

Gastblogger Femke | Val moeder

Mijn 93-jarige moeder, geestelijk nog heel goed in orde, woont nog zelfstandig. Zij is al 15 jaar weduwe en woonde tot 2 jaar geleden nog in een oud, vrijstaand huis. Een draak van een huis voor iemand die slecht ter been is, maar ze wilde er niet weg, woonde er al 50 jaar.

Woning moeder
Er was geen wc boven en ook geen badkamer en zij moest dus ’s nachts iedere keer naar beneden. Ze liep toen ook al moeizaam. Het huis had allemaal trapjes en opstapjes en een grote kelder met een enge trap en we hielden ons hart vast dat ze niet zou vallen. Uiteraard gebeurde dit een keer, buiten, toen ze naar de vuilcontainer liep. Ze heeft toen een half uur op de grond gelegen tot een buurman haar stomtoevallig vond.

Naar een flat
Toen hakte ze voor zichzelf de knoop door en is verhuisd naar een flat, alles gelijkvloers maar ze woonde nog geheel zelfstandig. Mijn moeder is erg op haar vrijheid gesteld. Geen thuiszorg, alleen 1 x per week huishoudelijke hulp. Ze is toen enkele keren gevallen, zonder noemenswaardige schade. Ze heeft wel een alarm om haar nek. Het had wel wat voeten in de aarde voor ze het ging gebruiken, maar uiteindelijk deed ze het.

De val
Nu bijna 6 weken geleden werd ik op mijn werk gebeld. Ik heb op mijn werk altijd mijn telefoon paraat, speciaal voor mijn moeder. De kinderen in mijn klas weten: de juf kan gebeld worden, want heeft een hele oude moeder. Het was een mij onbekende mevrouw die 2 verdiepingen boven mijn moeder bleek te wonen. Zij was geroepen door een vriendin van mijn moeder die ook in diezelfde flat woont en iedere ochtend even langskomt. Zij had 3 x aangebeld bij mijn moeder. Zij heeft een sleutel, maar durfde niet alleen naar binnen.

Mijn moeder bleek gevallen en een hele nacht op de grond naast haar bed te hebben gelegen. Het kastje van haar alarm was ook gevallen en had de stekker ervan kapot gemaakt, zodat haar alarm niet werkte. Gelukkig weet ze niet meer dat ze zolang naast haar bed heeft gelegen. Ze is met haar arm uit de kom naar het ziekenhuis gebracht waar ik dus ook halsoverkop naar toe vertrok. Jongste zoon werkt redelijk in de buurt, dus die ook opgetrommeld.

Ziekenhuis
Het bleek hartfalen te zijn geweest. Ze heeft na een week een pacemaker gekregen. Al met al heeft ze ruim 3 weken in 2 verschillende ziekenhuizen gelegen. Bovendien heeft ze nu forse doorligplekken op haar hielen. Er zijn overal lange wachtlijsten en mijn moeder is van cardiologie, waar ze uiteindelijk uitbehandeld was, overgebracht naar een transferafdeling in een ander ziekenhuis in de hoop dat de doorstroming naar een revalidatieplek wat sneller zou gaan.

Want mijn moeder wil weer terug naar haar eigen huis. Op die transferafdeling kreeg ze minder aandacht en hulp en mijn moeder durfde niets te vragen, bang dat ze voor overlast zou zorgen. De discussie met haar om, als ze weer thuiskomt, thuiszorg te nemen moeten wij nog met haar aangaan.

Revalideren
Sinds 2 weken is ze op een revalidatieplek. Gelukkig niet ver hier vandaan. Een kwartier met de auto, als er geen file is. Ze oefent momenteel met lopen en het zelf uit bed komen, aan- en uitkleden, kortom de ADL. Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor ze weer thuiskomt. Ik ben hier wat pessimistischer over dan de rest van de familie, vrees ik.

De kosten
Er zijn veel bijkomende kosten voor familieleden die iemand begeleiden die is opgenomen. Gelukkig kan ik het wel betalen, maar het loopt snel op: de taxi om van mijn werk naar het ziekenhuis te komen was alleen al 50 Euro. (Ik was op de fiets, maar dat zou te lang duren, dus een taxi besteld en later de fiets opgehaald.)

De parkeerkosten voor het ziekenhuis waren per keer zo’n 2 à 3 euro. Dat tikt ook lekker aan als je vrijwel iedere dag ( soms twee keer)op bezoek gaat gedurende ruim drie weken. Dan zijn er nog de benzinekosten en de kosten voor een aardigheidje om mee te nemen.

Er zijn bijkomende kosten: een ’zomer’lange broek, nieuw ondergoed, want hoewel ze zegt ‘staaaapels’ ondergoed te hebben thuis, kan ik ze niet vinden, die stapels. Veel wasgoed.

Onrust
Het vergt veel van ons, als familie, het vele heen-en-weer rijden, het regelen van zaken, telefoontjes naar en van familie en vrienden. Regelen van het bezoek. De vraag over hoe het straks moet als ( als! ) ze weer naar huis komt. Het toeval wil dat ik nooit langer dan week op vakantie ga, maar net voordat zij kwam te vallen voor de zomervakantie twee weken heb geboekt. Dat is al over 6 weken!

Kan het doorgaan? De drukte op mijn werk, het eind van het schooljaar komt er weer aan…De zorg over haar, ze is toch slechter dan voor haar val, is geestelijk nog wel erg goed, maar is wat egocentrisch geworden en dat wekt toch irritatie op. Op de een of andere manier is ze veranderd, letterlijk en figuurlijk erg afhankelijk geworden. Ze heeft een erg afwachtende houding gekregen, neemt weinig initiatief. Ik merk dat ik soms weinig van haar kan hebben en dat vind ik dan weer erg.

We zijn er nog niet, zij niet, maar wij ook niet…

http://www.indekantlijn.nl
 1. Heel vervelend allemaal. Ga wel op vakantie. Je eerste prioriteit als mantelzorger is voor jezelf zorgen, anders houd je het mantelzorgen niet vol. Zorg ook dat je andere mantelzorgers leert kennen zodat je ergens van je af kan praten. Dat heb je nodig om vol te houden,erkenning herkenning en tips delen met elkaar.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet het.... ik ga ook echt wel op vakantie. Dat deed ik al tijdens de 11jaar durende zorg voor mijn man. Toen kwam er iemand in huis voor dag en nacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb me al afgevraagd hoe het nu gaat met de gezondheid van de moeder van femke.....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken