Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

8 mei 2018

Gastblogger Femke | Wat is wijsheid?

Gastblogger Femke | Wat is wijsheid?

Aan het eind van dit jaar word ik 60. Ik kan me dit nog steeds niet goed voorstellen… 60? Ik? Maar het is toch echt zo. Ik ga dit vieren met een feestje, maar daarover gaat deze blog niet. Als ik 60 word, komt er wat geld vrij van mijn overleden man.

Minder werken ja of nee?
Ga ik dit geld gebruiken om minder te werken? Ik kan er niet van leven, maar wel gebruiken om minder te werken. Of ga ik een deel van mijn pensioen opnemen om minder te werken en bewaar ik het geld van mijn man voor ‘later’?

Moeilijke, belastingtechnische beslissingen. Geen beslissingen om in je eentje te nemen. Hoeveel belasting gaat van dat geld af? Gaat er überhaupt belasting vanaf? Gesproken met een verzekeringsdeskundige en uiteindelijk in februari met een uiterst vriendelijke mevrouw van het ABP. Samen met haar kwam ik eruit.

De beslissing
Voorlopig zal ik nog enkele jaren vrolijk (en af en toe vast wat minder vrolijk) moeten doorwerken, maar ik kan financieel gezien nu al terug naar 5o%. Dat heb vanaf maart dan ook gedaan. Het is heerlijk: de ene week werk ik twee dagen en de andere week 3. In het onderwijs staat of valt dit systeem met het hebben van een goede duo partner. Gelukkig heb ik die: We doen het echt samen. De kinderen ( groep 5) zijn druk, maar blij ( meestal) en spelen ons niet tegen elkaar uit.

De tijd die naast het lesgeven ‘over’ blijft (haha) gebruik ik voor mezelf, mijn 93-jarige moeder, afspraken met vriendinnen en familie en mijn vrijwilligerswerk in het verpleeghuis waar mijn man de laatste jaren van zijn leven heeft gewoond. Over mijn man en dit fantastische verpleeghuis en wat ik daar doe, een andere keer meer.

Maandelijkse inkomsten
De inkomsten zijn maandelijks teruggelopen met zo’n 200 euro. Mijn tekstbureau brengt nu nog erg weinig geld in het laatje. Hopelijk komen er snel weer meer opdrachten. Maar het is goed te doen. Ik heb wat abonnementen opgezegd en ik geef mezelf ‘zakgeld’ en reserveer een vast bedrag voor de boodschappen.

Verder kan ik gelukkig ook nog sparen. Meer maatregelen zijn op het moment niet nodig. Een begroting maken doet wonderen! Echt. De tijd tussen nu en het einde van dit jaar red ik financieel goed en als het geld in december binnenkomt ga ik mijn levensstijl niet veranderen, denk ik nu.

De planning is om wellicht volgend jaar terug te gaan naar 2 dagen per week werken, maar dat weet ik nu nog niet. Dat hangt ook heel erg af van alle maatregelen in het onderwijs. Het is wel een luxe om dat te kunnen overwegen, trouwens! Wordt vervolgd.

http://www.indekantlijn.nl
  1. Voor de kinderen in de klas hoop ik dat je niet minder gaat werken. Er is nood aan leerkrachten in de Randstad. Misschien is het nu de tijd dat je de voorwaarden van werken kan verbeteren(omdat ze je niet kwijt willen) Niet minder uren werken, maar minder (lastige) taken tijdens dat werk.Scholen moeten toch iets doen/te bieden hebben, om hun oudere leerkrachten binnen te houden.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ohh wat herken ik dit. Ben zelf ook 60 plus en werk nog full-time als verpleegkundige aan het bed. Maar helaas wel met wandelstok bij me omdat het lopen niet goed meer gaat. Steeds verder aan het kijken en puzzelen hoe nu verder, wanneer stoppen of deels stoppen. Ik kom er nog steeds niet uit als kostwinster........Het is zo lastig vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken