Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 februari 2017

Sparen of aflossen schulden?

Sparen of aflossen schulden?


Zuinigeman is in dubio. Ik heb namelijk nog een Rabo HuisVoordeelKrediet van de Rabobank en moet nog 4400 euro afbetalen voordat ik deze lening kan stopzetten. Rente is per jaar 7,5%.
Maandelijks betaal ik 150 euro waarvan ongeveer 30 euro rente bijkomt en los ik rond de 120 euro af in de maand.

Ik heb namelijk iets over 3000 euro op mijn spaarrekening en rond de 3000 euro op mijn normale bankrekening. En Zuinigeman 2 heeft ook nog een soort gelijk bedrag op zijn spaarrekening. Maar Zuinigeman 2 vindt dat ik eerst flink moet sparen en dan aflossen of eerst de helft aflossen en verder sparen, anders heb je namelijk niets meer achter de hand voor noodgevallen of als er spullen kapot gaan.

En ik vindt ook dat mijn vriend gelijk heeft, maar als ik nu het volledige bedrag aflos, kan ik wel weer 150 euro per maand extra sparen. Per maand zet ik al 375 euro op zij.

Wat zou jij doen ? Of hebben jullie tips voor mij?
 1. Je buffer behouden, maar vanaf nu structueel je maandelijkse aflosbedrag verhogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je buffer behouden, maar vanaf nu structueel je maandelijkse aflosbedrag verhogen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik het volledige bedrag zou aflossen en daarna zo snel mogelijk mijn buffer weer op zou bouwen. Dan ben je een tijdje bufferloos en dat is een risico.

  Maar als je je buffer nodig hebt voordat je hem hebt opgebouwd, kun je opnieuw een lening afsluiten.
  Dat kan op het moment tegen een vergelijkbare rente, tenzij er omstandigheden in jouw leven zijn waardoor je moeilijker dan de gemiddelde Nederlander aan een lening kan komen.

  Voor zover ik het kan overzien is verder het enige risico dat je loopt dat de rente heel hard stijgt en dat je mogelijk een lening af moet sluiten tegen een hogere rente. De kans dat de rente stijgt is relatief groot. Hoe groot de kans is dat je binnen negen maanden je buffer nodig hebt, kan ik niet inschatten.

  Ik weet niet zeker of ik niets over het hoofd zie. Dus ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben van mening dat je beter eerst schulden kunt aflossen en pas daarna een buffer opbouwen. Waarom? Omdat je daardoor ruimte vrijmaakt in je budget om 1) tegenvallers op te vangen en 2) sneller een nieuwe buffer kunt opbouwen en 3) de rente die je nu betaald weggegooid geld is.
  Dat kan betekenen dat je een tijdje zonder wasmachine zit als deze net stuk gaat na de aflossing, maar ik zou dat risico wel aandurven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou ook gaan voor eerst snel aflossen en dan buffer weer opbouwen. In echte noodgevallen(wat zouden dat zijn in jouw/jullie situatie) zou je kunnen lenen, maar meestal komt het niet zover. Bovendien kan zuinigeman2 dan toch ook even zijn buffer aanspreken, jullie zijn toch een stel in goede en slechte tijden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou aflossen
  De rente op spaartegoed is te verwaarlozen (0,5%)
  Te betalen rente is hoog, 7,5%
  Mocht je voor onverwachte kosten te komen staan dan is er vaak op financieel gebied wel wat te regelen. Vaak een dure oplossing maar gezien je gezinssamenstelling aanvaardbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben michael richard. Wij zijn een erkend erkend financieel dienstbedrijf dat wereldwijd financiële hulp verleent aan onze talrijke klanten tegen een rentevoet van 2% met een minimumleningbedrag van ($ 5.000,00) en een maximum leningbedrag (50.000.000.00 USD) binnen een periode van 1-30 jaar. Met onze flexibele leningspakketten kunnen de leningen binnenkort worden verwerkt en overgedragen aan de kredietnemer. De missie van het bedrijf is om mensen, samenwerkende organisaties en bedrijven te voorzien die financiële hulp nodig hebben met leningen zonder zekerheden en dit maakt ons anders dan Banken en andere financiële instellingen, Daarbij helpen de armen, de behoeftigen en alle die door banken zijn afgewezen, mail ons op michaelrichard073@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben michael richard. Wij zijn een erkend erkend financieel dienstbedrijf dat wereldwijd financiële hulp verleent aan onze talrijke klanten tegen een rentevoet van 2% met een minimumleningbedrag van ($ 5.000,00) en een maximum leningbedrag (50.000.000.00 USD) binnen een periode van 1-30 jaar. Met onze flexibele leningspakketten kunnen de leningen binnenkort worden verwerkt en overgedragen aan de kredietnemer. De missie van het bedrijf is om mensen, samenwerkende organisaties en bedrijven te voorzien die financiële hulp nodig hebben met leningen zonder zekerheden en dit maakt ons anders dan Banken en andere financiële instellingen, Daarbij helpen de armen, de behoeftigen en alle die door banken zijn afgewezen, mail ons op michaelrichard073@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken