Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 februari 2017

Eigen windmolen: winddelen minder opgebracht in 2016

Eigen windmolen: winddelen minder opgebracht in 2016

Sinds januari 2014 heeft Zuinigeman een stukje windmolen ook wel winddelen genoemd. De windmolen van de windcentrale heet De Ranke Zwaan zie foto hierboven, hoog en groot. Elk winddeel brengt 500 kWh stroom op, ik heb namelijk 2 winddelen.

Elke jaar 1000 kWh stroom wekt de windmolen op. Aangezien ik een appartement woon leek mij dit wel handig, aangezien ik geen zonnepanelen op het gezamenlijke dak kan leggen. Van de week kreeg ik een mail met uitleg over 2016.

De Ranke Zwaan
2016 was een jaar met hoge temperaturen, veel zon, maar helaas ook met uitzonderlijk weinig wind.
De productie van mijn windmolen, de Ranke Zwaan, was over heel 2016 per Winddeel 492 kWh. Dat is 1,6% minder dan de verwachting. De iets lagere productie is te wijten aan het gebrek aan wind.

De wind in 2016
Tot en met mei was de productie van de Ranke Zwaan ruim boven de verwachting. Vanaf mei ging het echter veel minder waaien. Vrijwel geen enkele maand daarna voldeed aan de verwachting. Met name in de belangrijke windmaanden september, oktober, november en december heeft het een stuk minder gewaaid. In de bijgaande grafiek kan je dat goed
Prestatie
De Ranke Zwaan heeft het in relatie tot de hoeveelheid wind in 2016 erg goed gedaan. Dat kan je zien aan de hand van de zogenaamde Windex.

De Windex is een maatstaf voor de hoeveelheid wind in Nederland in een jaar. De Windex werd tot voor een paar jaar geleden gemaakt door het CBS. Tegenwoordig wordt dit gedaan door Windunie. Voor de Windex 100 is de referentieperiode 1996-2005. Als een jaar een Windex heeft van bijvoorbeeld 105, dan heeft het dat jaar 5% harder gewaaid dan een gemiddeld jaar uit de periode 1996-2005.

De Windex over 2016 is uitgekomen op 80. Dus ondanks dat het in 2016 20% minder hard heeft gewaaid dan in een gemiddeld jaar heeft de Ranke Zwaan “slechts” 1,6% minder productie gedraaid.

2016 is het op een na slechtste windjaar van de afgelopen 25 jaar. Erg jammer voor de productie van windenergie in Nederland. Wat ook opvalt is dat de Ranke Zwaan over de afgelopen 3 jaar gemiddeld 6% boven de verwachting heeft geproduceerd terwijl de gemiddelde Windex over diezelfde periode 90 was. Met andere woorden, de Ranke Zwaan heeft ondanks het feit dat het afgelopen 3 jaar 10% minder hard heeft gewaaid toch zijn verwachte productie overtroffen.

Verwachting van de toekomst
Het is duidelijk dat het afgelopen jaren minder heeft gewaaid, maar of het de komende 10 tot 15 jaar structureel ook minder hard gaat waaien is verre van zeker. Volgens het KNMI is er pas sprake van structurele veranderingen als er wijzigingen zijn over een periode van 50 jaar. Het kan heel goed dat we nog een paar jaar minder wind krijgen en vervolgens weer 10 jaar met weer meer wind. De gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering voor het Nederlandse windaanbod zijn nog onduidelijk.

Het onderhoud van de molen
De Ranke Zwaan verkeert in een goede technische staat. Afgelopen jaar heeft al het regulier onderhoud voor de Ranke Zwaan volgens plan plaatsgevonden. De molen heeft weinig onverwacht onderhoud nodig gehad en de beschikbaarheid van de molen was enorm hoog, namelijk 98,2%. Dat wil zeggen dat los van het geplande onderhoud de molen maar 1,8% van het jaar niet beschikbaar was om stroom te produceren. Dat is een uitstekend resultaat.


De windroos
Zoals in bovenstaande afbeelding is te zien, kwam de wind voornamelijk uit het zuidwesten. Dat is grotendeels gelijk aan het vorige jaar. Niet alleen is zuidwest de meest dominante windrichting, het is ook de windrichting waaruit het het hardst waait.

Foto's komen van de website dewindcentrale.nl

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken