Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

10 mei 2020

De portemonnee van Claudia (54)

De portemonnee van Claudia (54)

De portemonnee van Claudia (54) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Claudia (54)Stel je zelf voor…


Claudia, 54 jaar, werk 30 uur per week als officemanager bij een vereniging.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee

En welke financiële blogs volg je graag?


Mr FOB, porterenee, nibud.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 40,00

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


Inkomsten per maand
Salaris € 2.233,00
Nabestaandenpensioen € 700,00
Totaal € 2.933,00


Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek € 197,00
Zilverenkruis (2 personen) € 269,00
Energie (gas en elektra) € 145,00
Aegon Overlijdensrisicoverzekering € 42,00
Ardanta Uitvaartverzekering € 5,00
KPN (telefoon jongste zoon) € 64,00
Ziggo € 67,00
Vodafone € 20,00
Disney+ € 8,00
Actua Assurantien BV (laptop verzekering) € 5,00
Vitens water € 24,00
Wehkamp Finance BV € 50,00
Wegenbelasting € 39,00
Fitness € 37,00
NGSK € 7,00
KWF € 5,00
Hoogheemraadschap € 35,00
Ice alarm scooter € 10,00
Vogelbescherming € 5,00
BSR (OZB/WOZ) € 110,00
Telefoon Claudia + loterijen + spotify € 70,00
TMG digitale krant € 8,00
Kosten ING betaalpakket € 5,00
Totaal € 1.227,00


Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 500,00
Brandstof € 60,00
Uitjes € 100,00
Totaal € 660,00


Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Loodgieter (onderhoudsabonnement) € 110,00
Scooter verzekering € 400,00
Woonhuis verzekering € 536,00
Autoverzekering € 225,00
Vereniging eigen huis € 27,50
Make a wish € 10,00
Rode Kruis € 5,00
ANWB pechhulp € 100,00
ANWB pechhulp € 54,00
Woningnet inschrijving 2 personen € 16,00
Supportsvereniging FC Utrecht € 25,00
Track&trace katten € 80,00
Stichting de Zonnebloem € 15,00
Totaal € 1.603,50

Hoe beheer je de financiën?


Excel bestand met daarin de maandelijkse en jaarlijkse inkomsten en uitgaven, ik hou nog niet in Excel mijn dagelijkse uitgaven bij. Die check ik op de mobielbankieren app.

Mijn partner is in 2019 overlijden, wij hadden toentertijd een gezamenlijke rekening waar alles van betaald werd. Ik had nog een aparte rekening waar de kinderbijslag op gestort werd. Beide rekening staan nu op mijn naam.


En wie doet de financiën?


Ik doe nu en deed altijd de financiën. Ik vertelde regelmatig hoe we ervoor stonden en grote uitgaven, daar werd samen over beslist. Mijn partner was niet echt handig met mobiel bankieren en geldzaken in het algemeen.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Zeker tevreden, het is precies genoeg om rond te komen en nog iets opzij te zetten voor o.a. nieuwe auto en onderhoud aan het huis.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben best wel een spender maar zo opgevoed dat je eerst moet sparen voordat je het uit kunt geven. Betaal altijd het eerste rondje in de kroeg omdat mijn vriendinnen wat minder ruim in het financiële jasje zitten.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Daar praat ik over met mijn zoon en enige zus. Zij vinden het fijn dat we rond kunnen komen.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Wat is jouw grote financiële misser: een beleggingsverzekering afsluiten zonder erbij na te denken of er een overlijdensrisicomodule in verwerkt is, Daaaag 8000 Euro!? En een tell sell aanbieding; die na vijf jaar nog ongebruikt in de kast staat, ik waarschuw iedereen denk na voordat je wat online koopt, heb ik het echt nodig?

Spaar je ook maandelijks geld?


Ik spaar iedere maand 125 Euro, dat doe ik sinds 1 januari, inmiddels 500 Euro gespaard.

sparen 500 euro

En zo ja, waar sparen jij voor?


Ik spaar voor huisonderhoud, vervanging auto en om eerder te stoppen met werken maar daar moet ik me nog in verdiepen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik heb nu lage aflossingsvrije hypotheek, dat laat ik zo. Mijn salaris zal niet echt stijgen. Dus ik denk dat ik over vijf jaar ongeveer 100 á 200 Euro per maand meer te besteden te hebben.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Beste Claudia, wat naar dat jouw partner zo jong overleden is. Gecondoleerd.

  Wat ik nog even wil noemen, is dat ik een best wel groot verschil zie tussen je inkomsten (2933 euro per maand) en je gemiddelde maandelijkse uitgaven (1.227,00 plus 660,00 plus gemiddeld 133,00 is samen 2020 euro per maand). Je zou dus maandelijks gemiddeld zo'n 900 euro over moeten hebben. En dat zou ruimte en lucht bieden voor eventuele onverwachte uitgaven of leuke plannen voor de toekomst.

  Dus ik zou zeggen: kijk daar eens naar: waar gaat nog zo'n 500 euro per maand, misschien ongemerkt, naartoe? En kan dat misschien toch ietsjes minder?

  Succes en liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Claudia, wat lastig dat je er nu alleen voorstaat. Ik heb wel het idee dat je het financieel goed hebt opgepakt! Fijn dat de hypotheek zo laag is. Ik ben het wel eens met wat Claudia zegt, ook ik zag meteen een groot verschil tussen uitgaven en inkomsten. Ik denk dat er nog wel wat te halen valt in het gedeelte sparen. Zeker omdat je aangeeft eerder te willen stoppen met werken. Dan is het verschil tussen 125 of 500/600 euro sparen toch wel van belang.

   Verwijderen
 2. Zeker naar dat recente verlies. Het verschil tussen inkomsten en uitgaven is inderdaad ook wat mij opviel. Verder zie ik wel erg veel ditjes en datjes die niet echt nodig zijn. Ook het boodschappenbedrag is vrij hoog. Al met al zie ik een besparingsmogelijkheid van zeker een paar honderd euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad een groot verschil tussen inkomen en uitgaven. Je hebt een lage hypotheek maar die is aflossingsvrij. Weet je wanneer die afloopt en heb je al gekeken hoe je het dan gaat doen. Kun je dan nog in je huis blijven wonen. Misschien kun je kijken of je daar toch wat meer op kunt aflossen, heel zeker omdat je veel over hebt. Ik vind het ook vreemd dat je maar €125 spaart elke maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een mooi lijstje! En ook mooi om te zien hoe je aan je medemens denkt door de uitgaven aan goede doelen. Ik mis wel een aantal posten. Misschien dat dat het verschil in uitgaven en inkomsten verklaart. Kleding, uitgaven persoonlijke verzorging (kapper e.d.), overige uitgaven zoals fietsreparatie, kapot electrisch apparaat, een meubelstuk dat vervangen moet worden. Er wordt mij ook niet echt duidelijk hoeveel kinderen er nog thuis wonen en voor hoeveel mensen het boodschappenbudget is. Maar petje af hoor hoe je het oppakt na het gemis van je partner.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste allemaal, kosten voor kapper, kleding, reparaties aan huis en vervoermiddelen etc betaal ik van wat ik per maand over hou (paar honderd euro) en had ik idd beter in mijn overzicht op kunnen nemen. Laat ik het zo zeggen die 125 euro per maand die ik zeker spaar is de vooraftrek van de belastingdienst en zet ik op een aparte spaarrekening. Ik heb twee kinderen waarvan de oudste uitwonend is en de jongste nog thuis woont en studeert.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken