Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

24 mei 2020

De portemonnee van B (38)

De portemonnee van B (38)

De portemonnee van B (38) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... B (38)Stel je zelf voor…


Mijn naam is B, 38 jaar en woon samen met man en 2 kinderen (2 en 3 jaar oud). Ik werk 32 uur per week als productspecialist. Manlief werkt ook 32 uur per week. 

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee

En welke financiële blogs volg je graag?


Niet heel actief, maar ik vind het leuk om over de financiële situatie van anderen te lezen. Dit lees ik onder andere op Porterenee en natuurlijk de Zuinigeman.

Gouden portemonnee

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 31, best veel, want eigenlijk pin ik alles, maar gisteren heb ik wat via Marktplaats gekocht en daarvoor moest ik speciaal pinnen.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


Inkomsten per maand
Salaris B € 2.545,00
Salaris man € 2.630,00
Totaal € 5.175,00

We hebben allebei onze eigen bankrekening en maken van daaruit geld over naar een gezamenlijke rekening. Wat we overhouden, is voor onze eigen uitgaven zoals kleding, uitgaan (niet gezamenlijk) en eigen hobby’s.

Daarnaast krijgen we nog kinderopvangtoeslag en kinderbijslag, maar dit zien we niet echt als inkomsten. De kinderopvangtoeslag verrekenen we direct met de factuur van de opvang, de kinderbijslag gaat óf direct naar de spaarrekening óf we betalen er wat extra uitgaven van. De hypotheek betalen we bruto en krijgen we jaarlijks terug, ook dit zien we niet echt als inkomsten maar meer als spaargeld.

inkomen per maand

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek € 1137,00
Gas/licht € 150,00
Verzekeringen (huis, inboedel, WA, 2 auto's) € 98,00
Waterschapsbelasting € 47,00
Gemeentebelasting € 65,00
Afvalstoffenheffing € 11,00
Internet € 40,00
Kinderopvang (na aftrek kinderopvangtoeslag) € 350,00
Wegenbelasting 2 auto's € 137,00
Sparen kinderen € 70,00
Sparen (van het geld dat “overblijft” op onze eigen rekeningen) € 1.500,00
Totaal € 3.605,00


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 600,00
Uitstapjes € 50,00
Verzorgingsproducten € 50,00
Onderhoud huis € 100,00
Kinderen (kleding, speelgoed, knutselen) € 75,00
"Zakgeld" voor mijzelf € 200,00
"Zakgeld" manlief € 200,00
Totaal € 1.275,00

We proberen binnen deze bedragen te blijven, lukt niet altijd :-) Ik probeer het echter via een soort potjes te beheren, zodat we wel inzicht houden/krijgen in wat er allemaal waaraan wordt uitgegeven.

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Zorgverzekering mijzelf € 1.560,00
Zorgverzekering manlief € 990,00
Totaal € 2.550,00

We betalen de ziektekostenverzekering per jaar, scheelt voor 2 personen toch weer zo’n € 50! We betalen €2550 per jaar voor de zorgverzekering. Dit jaar hebben we voor het eerst niet bij dezelfde verzekeraar verzekerd. Manlief is nooit ziek en heeft de allergoedkoopste verzekering met hoogste eigen risico (€990 per jaar) en ikzelf heb i.v.m. een chronische ziekte een uitgebreide zorgverzekering (€1560 per jaar) Kinderen zijn met mij meeverzekerd.


Hoe beheer je de financiën?


We hebben een Excel sheet waarin staat wat onze vaste lasten zijn en wat we ongeveer aan variabele kosten kwijt zijn. Op basis daarvan maken we nu maandelijks beide € 1450 over naar de gezamenlijke rekening. De afgelopen jaren is er nogal wat gewijzigd in de financiën doordat we naar een groter huis zijn verhuisd en er twee kinderen zijn gekomen, daardoor zijn we meer naar de gezamenlijke rekening gaan overmaken. Het is prettig dat vanaf die rekening alle vaste lasten worden betaald.

In de bankieren app heb ik potjes gemaakt zodat ik een beetje zie wat waarvoor is, ik vind het vooral leuk om te zien als er aan het einde van de maand geld over blijft in de potjes dat ik dan weer naar het spaarpotje doorschuif. Maar er wordt ook nog wel eens wat onderling in de potjes geschoven, dus helemaal een waterdicht systeem is het niet….

En wie doet de financiën?


Ikzelf. Ik vind het leuk om te zien waar we nog wat kunnen besparen en zoek dat soort dingen uit. Ik overleg het dan altijd, maar mijn man weet eigenlijk altijd dat het goed is als ik het heb uitgezocht en dan doen we dat.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja, we zijn tevreden over onze inkomsten en uitgaven, we kunnen heel makkelijk rond komen.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


We geven liever geen geld uit aan onnodige dingen! Sommige mensen zullen ons zuinig vinden, maar wij vinden het gewoon zonde om geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt. We kijken bijvoorbeeld heel weinig tv dus we hebben geen tv abonnement. Als we tv kijken, kijken we dat via de (gratis) NPO app die we op de tv casten. Zo zijn er heel veel onderdelen waar we liever géén geld aan uit geven.

Aan de andere kant vind ik dat we juist best veel geld aan boodschappen uitgeven. Maar ik eet graag gezond en verse/gezonde dingen zijn nou eenmaal vaak duurder. Toch geef ik m’n geld dan weer liever daar aan uit. We kopen af en toe een “stukje koe” van koeien die in een natuurgebied achter onze woning lopen. Twee tot drie keer zo duur als vlees uit de supermarkt, maar deze koeien hebben lekker buiten gelopen, zijn goed gevoed en het vlees is daardoor echt lekkerder. En gezonder. Ook aan vakanties geven we graag geld uit. Vorig jaar zijn we met een camper door Canada gereden. Kost al gauw zo’n € 7500, maar daar hebben we heel erg veel plezier van!

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Nee, eigenlijk niet. We zijn meer van het doen (besparen, extra aflossen op de hypotheek) en niet zo van het praten er over.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ongetwijfeld! Ik denk vooral dat ik veel te veel geld heb uitgegeven aan kleding en schoenen. Schoenen blijft m’n zwakke plek, maar dat ik eerder € 140 aan een spijkerbroek uitgaf, vind ik nu eigenlijk belachelijk.

1500 euro per maand sparen

Spaar je ook maandelijks geld?


We sparen zo’n € 1500 per maand.

En zo ja, waar sparen jullie voor?


We sparen niet echt met een specifiek doel, maar meer omdat het geld over is. Of omdat het gewoon fijn is om te sparen.

Een paar jaar geleden wilden we nog eens een lange reis maken. We waren begin 30 en dachten: als we het nu niet doen, komt het er niet meer van. Dus een plan gemaakt: huis verhuren en flink sparen. Mijn man is altijd wel een spaarder geweest, maar ik niet. Ik was blij dat ik net m’n studieschuld versneld had afgelost. In een klein jaar spaarde ik € 10.000 voor die reis en dat gaf wel een kik.

Toen merkte ik dat je nog steeds net zo gelukkig kon zijn zonder maandelijks nieuwe kleding, schoenen en door bij veel kleine aankopen te denken: heb ik dit echt nodig? (nee dus!) Na onze reis ben ik daarom blijven sparen. Een paar jaar geleden kochten we een nieuwe huis en daarbij konden we de verbouwing van € 50.000 zelf betalen, dat was toch fijn. Ook lossen we regelmatig extra af, zodra het saldo op onze spaarrekening richting een bepaalde grens gaat.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Qua inkomsten zal het een beetje gelijk blijven. We vinden ons werk en ons inkomen beide prima dus hoeven niet echt meer. We houden genoeg geld over om te sparen dus zullen de komende jaren nog wat aflossen op onze hypotheek. Dat de maandlasten daardoor dalen is fijn, kunnen we weer meer sparen!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Jullie geven (omgerekend) bijna 4000 per maand uit inclusief sparen, zakgeld, uitjes en onderhoud aan huis. Dan blijft er nog bijna 1100 euro over. Waar gaat dat dan heen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stond hypotheek 37 euro, hypotheek moest 1137 euro zijn. Typ foutje van mij. Verschil van 1100 euro gaat naar de hypotheek.

   Verwijderen
 2. Je Hypotheeklasten zijn nog maar € 37,- p/m. Extreem laag! Hoeveel hoef je daar nog maar op af te lossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik lees dat ze 2 auto's hebben. Hoeveel wordt er nog betaald aan brandstof? Ik mis die gegevens in het overzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi overzicht! Lijkt een beetje op het onze. Weinig aan materiele dingen, maar wel sparen voor een reis. En de boodschappen vind ik wel meevallen hoor! Ik zie in mijn omgeving dat heel veel mensen daar enorm op besparen. Echter, in mijn ogen is dat geen 'besparing'. Echt gezond eten met veel natuurvoeding e.d. kost geld, maar werkt tevens positief in op de gezondheid. En dat is toch wel het hoogste goed!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het grotendeels een hardnekkig vooroordeel, hoor, het excuus dat het je gaat om je gezondheid als je veel geld uitgeeft aan boodschappen. Wat betreft het vlees kan ik er nog wel in komen, maar je kunt prima met een beperkt budget heel gezond eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt er een beetje van af wat je onder "gezond" verstaat. Wij eten alleen natuurvoeding en gebruiken alleen natuurlijke verzorgingsproducten. Kosten: €565,- per maand voor twee volwassenen. We kopen daarvan geen fancy dingen zoals dure wijn, olijven etc. en maken alles zelf. We kopen het meeste in grootverpakking en in de aanbieding. En toch is het best een behoorlijk bedrag. En doen we eens een keer geen natuurvoeding: krijg ik meteen allerlei problemen met darmen, heftige allergische reacties van de huid e.d. Mijn man merkt ook een aanzienlijk verschil in hoe hij zich voelt en hoe krachtig en energiek hij is. Wat ons betreft geen gewone supermarkt meer.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken